Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trojice protínajících se železničních tratí s trojicí nádraží – Kings Cross, Euston a St. Pancras – mění londýnskou čtvrť Somers Town v ostrov. Na něm se setkávají Tommo a Marek, dva dospívající chlapci, kteří jsou trosečníky ve svých rodinných vztazích. Najdou v sociální tragikomedii režiséra Shanea Meadowse společně nový smysl života? (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (21)

emma53 

všechny recenze uživatele

Trochu poodhalená tvář do života imigrantů v jedné londýnské čtvrti s jejich nejen sociálními problémy. Osamělý Marek zde poznává Tommyho, stejně osamělého a postupně mezi nimi vzniká přátelské pouto. Začínají spolu prožívat mnoho situací odpovídající jejich věku, například společnou náklonnost k francouzské číšnici Marii, která byla opravdu moc roztomilá. Je to takový malý, milý, velký film s krásným sněním na konci. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příjemný odlehčený zážitek, který sice nesplňuje žádné požadavky, které lze klást na sociální drama, coby vkusná komedie o dvou sígrech ale rozhodně dobré. Někdy není potřeba víc. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hořké, ale i úsměvné, sem tam opravdu pobaví. Film nabízí hlavně kouzelnou atmosféru času dospívání (a s ním spjatých radostí a strastí) a samozřejmě také ústřední dvojici chlapců, kteří ani nemůžou být víc rozdílní a přesto mezi nimi postupně vznikne tak silné přátelství. A líbil se mi i ten sice naivní, ale pěkně barevný konec jakožto výstup z šedé reality a sen v jednom. Vizuál a hudba byly také prima. Za mě to budou slušné 4*, spokojenost. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Absolútna šupa, klenot, záplata na ubolenú dušu! Thomas Turgoose zosobňuje presne to, čo ja na Anglánoch osobne najviac milujem: stopercentné zaujatie sa totálnymi chujovinami a na druhej strane úplné matie v guloch dôležitých existenčných záležitostí! Ten chalanisko oblečený v župane bol stelesnením zenového Majstra! Už dlho som nevidel takýto super mini mega film. Veľké dík posielam preto kolegovi hygienikovi , ktorý ma dnes nasmeroval tým správnym smerom! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

S výjimkou „snového“ pařížského závěru černobílý film o dvou klucích „ztracených“ v Londýně. Tomo právě dorazil vlakem z Nottinghamu, kde nejspíš utekl z domova. Marek se přistěhoval se svým otcem z Polska. Žádný z nich tu nemá přátele či kamarády, takže není divu, že si porozumí a po chvíli se i spřátelí. Spojuje je i láska ke krásné francouzské číšnici Marii. Rozdělit se je snaží přísně logický svět dospělých. Takový malý milý film. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 2.04/97 ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, pohodové, ale mohlo to být mnohem lepší, jak ukázala podobně koncipovaná mexická Kachní sezona, které jsem dal plný počet. Tady je to spíš 3,5 hvězdy. Skvělý Thomas Turgoose, který je svým výzorem přímo ztělesněním klasického anglického týpka:) Škoda, že celkově to zůstalo tak na půli cesty. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

British Sink Cinema šmrncnuté Jarmuschom. Turgoose je fakt herecký talent. Somers town lavíruje medzi drsnosťou britských sociálnych drám a poetičnosťou nezávislej dlhozáberovej čiernobielej kinematografie. Príbeh dvoch outsiderov v Londýne odkrýva mizériu života či už domáceho obyvateľstva alebo emigrantov z východnej Európy bez samoúčelnej snahy byť depresívny. Naopak film zachytáva ich trápenia veľmi triezvo, bez zbytočného dramatizovania a vlastne hovorí, že aj ten mizerný život tesne nad dnom spoločnosti je sem-tam sranda. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Povrchní vyumělkovaná historka provázená tklivými tóny, která chce být něčím víc než ve skutečnosti je, tím že se zabalí do originálního černobílého hávu. Ve skutečnosti se jedná o nevýrazný snímek popisující příhody asociálního rezatého adolescenta, který opouští sever Anglie a vydává se za lepším "londýnským" životem. Při svých toulkách Londýnem poznává jiného spratka patřícího mezi imigranstkou menšinu z Polska, jehož dělnický otec je nepřekvapivě vykreslen jako násoska, který když už vede se svým synem rozhovor, tak se týká buď nově nabitých anglických vulgárních slovíček nebo sexu. Když otec nechlastá, tak tvrdě maká na místním vlakovém nádraží a mezitím už oba spratci pokračují ve svých toulkách po Londýnské periferii. Společné toulky si okoření platonickou láskou k nádherné francouzké slečně, která je sice zhruba o deset let starší než oba výrostci, ale jejich sympatie opětuje a díky tomu se divák dočká vzrušující jízdy po místních ulicích a parcích v kolečkovém křesle. Pařížský závěr považuji za vtip. Takhle nesnesitelně dlouhých šedesát minut už jsem dlouho nezažil. Festivalovka, která má prakticky nulovou výpovědní hodnotu a anglických teenegerech na straně jedné a přistěhovalcích na druhé a to se o to pravděpodobně snažila. Film o ničem. Jediná věc, která mě při sledování napadala byla ta, že podobné spratky řezat a řezat :o) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Příjemný festivalový snímek. Vychází z reality a úplně obyčejných situací, které potkají každého a přitom je stále se na co dívat. Malý film, který nemá ambice, ale určitě potěší... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tak má podle mě vypadat obyčejný malý sociální film, tedy něco, co se u nás vůbec netočí. Somers Town je snímek, kterej umí skvěle přepínat mezi humornou a existenciálně naléhavou podobou a kterej nachází ryzost na těch nejméně pravděpodobných místech - v citlivosti lidí z okraje společnosti (aniž by vytvářel stroj na výrobu klišé). Skvělý (a nikoli naivní, jak jsem si přečetl v některých komentářích) mi přijde ten barevný kontrast na konci filmu, kde se černobílé zrno promění na retrobarevnej negativ. Právě skutečnost, že nejde o přechod do klasické barvy, ale je použit ten retro-filtr, činí konec filmu interpretačně velmi zajímavý - jednak může jít i iluzívní přitakání útěšnosti (lidské sny mohou dojít naplnění) a jednak může jít pouze o zhmotnění vysněného přání, které se v realitě ale nepodařilo uskutečnit (a existuje tedy pouze v hlavách hlavních hrdinů). ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Byť najdeme několik klišé typických pro nezávislý film, s hodnocením z maxima dolů nejdu, přestože bych možná měl. Britský sociální realismus o dvou pubescentech lapených do spárů velkoměsta a svých problémů, přesto pohodový, komediálně laděný snímek. Černobílý, s výjimkou závěrečných sekvencí (ty lze chápat nespíš jako sen…). Se stopáží krátce přes hodinu. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Film si mne získál především svou metráží, při níž dokonale stačil postihnout problematiku polského "alko-gastarbajterství" a domorodou "sprakovitost" pihtejch ušatejch předadolescentů, co pijou Carlsbergy a fandí Weynovy Roonymu. Je rozhodně dobře, že si tyhle dvě sociální skupiny padly do noty, aspoň na tu hodinku. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Tommo přijel do Londýna, ihned narazil na odvrácenou tvář velkoměsta, choval se trochu jako fracek, ale také měl obrovské štěstí, že potkal na několik opravdu hodných a milých lidí, většinou přistěhovalců za prací...Spíše nekomfliktní film o jednom přátelství než proklamovaná sociální sonda jedné městské části a života v ní... Krátká stopáž pro někoho maximalizovala obsah, ale já se spíše domnívám, že nebylo zas tolik co vyprávět...) Rovina s Marií - pubescentní pohádkový sen... ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Krátká feel good komediální jednohubka s lehkým závanem dramatu. V rámci žánru "příběh dvou londýnských puberťáků (syna polského dělníka a bezdomovce v dámských šatech) s jejich sdílenou láskou k jedné francouzské kavárnici" to nemá konkurenci, jedním slovem roztomilé. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Londýn - mesto, kde na seba denno denne narážajú ľudia zo všetkých kútov sveta. Možno aj tak, ako je tomu práve v tomto filme. Obidve hlavné postavy tu nie sú domáci. Jeden z nich prišiel z Midlands, druhý dokonca až z Poľska a možno náhodou, možno nie, sa stretli v jednom z miestnych bistier. Po veľmi svojskom zoznámení sa začínajú stretávať pravidelne a stále častejšie sa len tak poflakujú po štvrti Somers Town. Riešia veci, ktoré riešia asi všetci dospievajúci chalani, čiže absolútne zbytočnosti, ale takisto aj krásnu servírku zo spomínaného bistra, Francúzku Mariu (Elisa Lasowski). To všetko na pozadí ich komplikovaných rodinných vzťahov, ktoré sú možno tým, čo ich najviac spája. Majú jeden druhého a divák sleduje vznik jedného zaujímavého medzinárodného priateľstva v srdci britskej metropoly. Príjemný oddychový film, ktorý nerieši závažné témy, ale aj napriek tomu dokáže naplno zaujať nejedného diváka. Prevažujúca dráma je sem-tam doplnená o nenásilný vtip a pri scénach s dresom Manchesteru United či Tommových (Thomas Turgoose) nových, ukoristených šatách sa dá skutočne úprimne zasmiať. Herecký výber je takisto príjemnou záležitosťou a výkony tých pár hercov, ktorí tu vystupujú, sú uspokojivé a pozerateľné. Podobne ako v inej tvorbe, kde hrá predstaviteľ Tomma, je logické, že zaujme najmä on. Či už výzorom, akcentom alebo samotným filmových vystupovaním. Somers Town je síce kvalitou niekde na hranici lepšieho priemeru, ale vďaka svojej krátkej stopáži prekračujúcej len o kúsok jednu hodinu, čiernobielej kamere a príbehu, je to film, ktorý ideálne vyplní dlhú chvíľu. Či už chladnú zimnú s čajom v ruke alebo horúcu letnú večer na záhrade. Tak či onak, z obrazovky na vás stále bude dýchať duch jedinečného Londýna a vy budete sledovať vznik a príbeh jedného nevšedného priateľstva, putovania, snov a lásky k francúzskej servírke. ()

Mugs 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobře jsem se bavil, takže mi k tomu až tak nesedí označení sociální drama. Je to příjemná jednohubka o dvou sigrech, kteří v podstatě nemají nic, ale zároveň vsechno co potřebují. ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měla za to, že čb film má bejt právě tou nebarevností zajímavější, nebo se tak aspoň snaží tvářit. Jenže na mě to vůbec nefunguje. Je to jako kdyby mi někdo sebral jeden rozměr. Všechno je najednou takový placatý a míň to ve mně zanechá. Kluci sice hrajou dobře, kvůli Turgoosovi jsem si to nakonec i pustila a Londýn miluju, ale ani ten příběh nebyl ničím extra a vlastně si myslim, že si na to za tejden ani nevzpomenu. ()

Reklama

Reklama