Reklama

Reklama

Svět je velký a záchrana kyne odevšad

  • Bulharsko Svetăt e goljam i spasenie debne otvsjakăde (více)

Obsahy(1)

S humornou nadsázkou jsou tu vylíčeny pohnuté osudy Alexe, kterého rodiče odvezli do emigrace. Po letech, po autohavárii, při níž zahynuli a on ztratil paměť, si ho do rodného Bulharska odváží jeho svérázný dědeček Vasil. Vrací mu nejen pocit identity, ale utvrzuje v něm i vědomí světoobčana. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

Recenze (37)

MaxipesFik 

všechny recenze uživatele

Mám z toho hodně rozporuplné pocity. Vedle sebe tu leží skvělé filmové nápady a provařené kejkle hodné mexické telenovely. Nepůsobí to však jako takový ten balkánský guláš , kde najdete úplně cokoliv a v celku je to neopakovatelně přitažlivé a originální (Kusturica), spíš je z toho cítit promarněná šance. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení vycházejících z velkých hereckých výkonů. Trochu lyrické a hlavně hodně silné v dopadu na diváka a to nejen toho, který pochází ze zemí na východ od zdi. Režijně nevtíravé a nenápadné, ale v celkové kompozici prostě skvěle fungující. Jistě škarohlíd by našel pár kapek patosu, ale v tomto případě to nevadilo. Opravdu citlivý a krásný film, který má co říct. Doporučuji. ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

(Viděno na LFM 2011 ve Vsetíně) Velmi zvláštní film, který je bolestný a optimistický zároveň, obsahuje vtip a sem tam nějakou kýčovitou scénu, která někoho možná znechutí, ale mě potěšila. Film jakoby stál mezi tvorbou Balkánu a západní Evropy, ale daří se mu to velmi dobře a ani na okamžik mě nenudil. Myslím, že by tady mohl mít docela úspěch, kdyby byl známější. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Všechno, co mi chybělo v předchozích pár filmech, toho se mi tady dostalo až nad hlavu. Příběh, herecké výkony, smutek, smích, pláč, tohle všechno běželo, jako dobře namazaný stroj a konečně trošku vím, jak se hrají vrhcáby. Moc milej film, kterej by se měl ve všech postkomunistických zemích promítat naprosto povinně. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nevím kolik jsem viděl bulharských filmů (jestli jsem vůbec nějaký doposud viděl), ale tenhle je absolutní TOP. Naprosto jednoduchý příběh rozvinutý na téměř dvě hodiny filmového pásu, který je tvořený z krátkých příběhů z minulosti a současnosti. Tyto střípky ze života slepené dohromady dají ten největší diamant bulharské kinematografie, za který by se nemusel stydět žádný režisér evropské scény. A vy si v klidu vychutnejte radostné i smutné okamžiky, které vám připomenou místy i komunistický režim u nás. A je čas naučit se hru vrhcáby. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Alexův (Carlo Ljubek) dědeček se jmenuje Jordan Bakrov (Miki Manojlovic), všichni mu však říkají Bai Dan. „Dan“ je od jména Jordan a „Bai“ je čestné oslovení muže, který má výjimečný postoj ke kostkám. (Lucka.S)
  • Film vyhral v roku 2008 na MFF v nórskom meste Bergen cenu poroty. Na MFF v Sofii cenu divákov a cenu pre najlepší bulharský celovečerný film. Na filmovom festivale Čiernych nocí v estónskom meste Tallinn vyhral cenu Dona Quixota a cenu Netpac - špeciálne uznanie. Na MFF vo Varšave v Poľsku vyhral špeciálnu cenu poroty a na filmovom festivale v švajčiarskom Zürichu cenu divákov. (Marek1991)
  • Přestože má Bulharsko ve filmu důležitou úlohu, ani jeden z hlavních představitelů Bulharem ve skutečnosti není. Miki Manojlovic je srbský herec a Carlo Ljubek pochází z Německa. (Lucka.S)

Související novinky

Letní filmový maraton Vsetín

Letní filmový maraton Vsetín

07.06.2011

Letní filmový maraton 2011 (kino Vatra, 10. – 12. 6. 2011) bude největší souvislou přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 11 bulharských snímků. Hlavní téma BULHARSKÝ FILM… (více)

Reklama

Reklama