Reklama

Reklama

Svět je velký a záchrana kyne odevšad

  • Bulharsko Svetăt e goljam i spasenie debne otvsjakăde (více)

Obsahy(1)

S humornou nadsázkou jsou tu vylíčeny pohnuté osudy Alexe, kterého rodiče odvezli do emigrace. Po letech, po autohavárii, při níž zahynuli a on ztratil paměť, si ho do rodného Bulharska odváží jeho svérázný dědeček Vasil. Vrací mu nejen pocit identity, ale utvrzuje v něm i vědomí světoobčana. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

Recenze (37)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nevím kolik jsem viděl bulharských filmů (jestli jsem vůbec nějaký doposud viděl), ale tenhle je absolutní TOP. Naprosto jednoduchý příběh rozvinutý na téměř dvě hodiny filmového pásu, který je tvořený z krátkých příběhů z minulosti a současnosti. Tyto střípky ze života slepené dohromady dají ten největší diamant bulharské kinematografie, za který by se nemusel stydět žádný režisér evropské scény. A vy si v klidu vychutnejte radostné i smutné okamžiky, které vám připomenou místy i komunistický režim u nás. A je čas naučit se hru vrhcáby. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není to s tím kolem trošku přehnané? Táhnout se z Německa do Bulharska na kole, jako takový očistec, aby se hlavní hrdina vrátil do svého života? Ale tak proč by ne, zažije tím takových super chvilek, že za to stojí tento film vidět. A děda Miki Manojlovic? Takovýho jsem taky měl. Nesere se s Váma, ale vy ho stejně máte rádi, protože ho nejde mít nerad. Pokud to člověk má v sobě a Vy to takhle cítíte, tak vlastně víte, že kolem sebe máte člověka, na kterém Vám skutečně záleží. Pak když máte problém a on je kolem Vás, řekne: "Svět je velký a záchrana kyne odevšad" a Vy hnedka víte, že i přes veškeré smutnosti ve Vašem životě je pořád ten život neuvěřitelně nádherný. Stačí jen otevřít oči. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Milé, dojemné a hořce vtipné tak, jak jen balkánské filmy dokáží být. Sice s pár více či méně patetickými scénami, avšak ty jsou vzhledem k tématu docela pochopitelné & navíc Miki je jako vždy skvostný, takže oči se dají přimhouřit o to snáz. (4,5*) ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Svět je velký a spása kyně odevšad je vynikající balkánská koprodukční komedie s prvky dramatu o hledání vlastní minulosti. Hlavní hrdina ztratí po autonehodě paměť a přijde o rodiče. Přijede si pro něho jeho svérázný bulharský děda a společně odjíždějí z Německa do Bulharska na dvojkole. Během cesty se zbližují a odrkývají vlastní minulost. Je to krásně natočený, skvěle zahraný a vůbec po všech stránkách povedený film. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Jhershaw Dědeček není Vasil. - Dále pak k zamyšlení: Neber prášky, chlastej. :-) A proč nesvítila žárovka v bytě, kde fungovala lednice? No, možná byla prasklá... Nebo vyhořela fáze. :-) Náš aktuální problém. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Nejotřepanější fráze, ale... "Svět & záchrana" je krásný film o životě, který si na nic nehraje. Neuvěřitelně charismatický "dědeček Vasil"; milý, nevtíravý humor; prostřihy do minolosti, ze kterých mrazí (kam se hrabou Hřebejkovy hořké komedie). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lahodný snímek, který z odlišností kultur nedělá předmět poměřování a posměchu, ale prostě ukazüje, že lidé mohou žít v různých podmínkách a neříká to nic o tom, jestli jsou dobří nebo špatní a jestli žijí spokojeně nebo jsou nešťastní. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Všechno, co mi chybělo v předchozích pár filmech, toho se mi tady dostalo až nad hlavu. Příběh, herecké výkony, smutek, smích, pláč, tohle všechno běželo, jako dobře namazaný stroj a konečně trošku vím, jak se hrají vrhcáby. Moc milej film, kterej by se měl ve všech postkomunistických zemích promítat naprosto povinně. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled - 2. místo - 100%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 5. místo - 1.29/513 ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

(Viděno na LFM 2011 ve Vsetíně) Velmi zvláštní film, který je bolestný a optimistický zároveň, obsahuje vtip a sem tam nějakou kýčovitou scénu, která někoho možná znechutí, ale mě potěšila. Film jakoby stál mezi tvorbou Balkánu a západní Evropy, ale daří se mu to velmi dobře a ani na okamžik mě nenudil. Myslím, že by tady mohl mít docela úspěch, kdyby byl známější. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je jedna báseň. Aj keď to človek nemusel zažiť, môže to vysoko oceniť. Nádherný príbeh, nádherné metafory na život, skvelí herci, nádherné prostredie, cítiť z toho jar a leto, je to také svieže a plné inšpirácie. Ak si myslíte, že ísť bicyklom z Nemecka do Bulharska je šialené, to asi neviete, že jeden Slovák natočil film o tom, ako išiel bicyklom zo Slovenska na most, ktorý oddeľuje Európu a Áziu v Turecku, ale na druhú stranu neprešiel aj keď tam išiel kvôli tomu, prišiel iba na most a otočil sa a išiel naspäť, zažil duchovnú obnovu, mal zážitky, takže to nie je šialené, ale nádherné, je to svojím spôsobom aj cestopisné aj psychologické. Je to aj trošku historické, romantické, životopisné a koniec koncov ten záverečný hod kockou by som lepšie nevymyslel, je to ako z mojej duše, proste film ako sa patrí. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Typická multikulti povrchná praženica o imigrácii a hľadaní seba samého. Dalo by sa parafrázovať Svet je veľký a záchrana kyne z EÚ. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Road tandem movie", při němž občas probleskne něaký "flash back" až v závěrečné partii "backgammonu" dojde ke zjevení toho, co (všechno) bylo vytěsněno amnézií. Milý film založený na jednoduchém příběhu podaném se zorbovským nadšením. Co na tom, že se obě brzdová lanka přetrhla ve stejný okamžik. Zdá se, že Bulharsko ještě nemá na Maďarsko ani Rumunsko, zvláště co se týká prefesionality a kreativity, na Česko ale, zdá se, stačí. ()

Efik_CZme 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, citlivý snímek... Velmi jsem si užíval obě příběhové linie. Vykreslení východoevropanů hledajících štěstí na západě i útěk z komunistického Bulharska. Obě témata jsou mi blízké... obě mě ovlivňují v běžném životě. Ne naposledy musím vyzdvihnout hudbu filmu. Snad jen -1* za přebeckgammování filmu... vorheese: Velký souhals s postřehem k atmosféře:-) ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Tak tohle naprosto splnilo moje očekávání. V podstatě velmi jednoduchý příběh, ze kterého ovšem, podobně jako u dalších balkánských filmů, vyzařuje cosi nespecifikovaného, obrovská energie, životní optimismus a pocit, že každý z nás má svoje místečko, kam se může kdykoliv vrátit, i kdyby to bylo přes půlku Evropy na tandemu. No a Miki opět ve své životní formě, pokud ho vůbec někdy opustí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Moc pekny pribeh, ktery zije minulosti a pritomnosti. Pekna kamera, vetsinou sympaticke a mile postavy... Manojlovic v roli dedecka je bezchybny:-). Ale jo, je to takove uhlazene, presto vyborny pocin a jelikoz je to film hlavne bulharsky, priklonim se k jeste lepsimu hodnoceni. ()

Související novinky

Letní filmový maraton Vsetín

Letní filmový maraton Vsetín

07.06.2011

Letní filmový maraton 2011 (kino Vatra, 10. – 12. 6. 2011) bude největší souvislou přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 11 bulharských snímků. Hlavní téma BULHARSKÝ FILM… (více)

Reklama

Reklama