Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh inspirovaný skutečnou událostí, která se odehrála na lodi britského válečného námořnictva. Při zpáteční cestě z Tahiti v roce 1789 propukla na lodi vzpoura vedená prvním důstojníkem Fletcherem Christianem ( Clark Gable) proti sadistickému kapitánovi Williamu Blighovi (Charles Laughton).

Vzbouřenci pod vedením Fletchera Christiana našli domov na ostrově Pitcairn, kde jejich potomci žijí dodnes. (contrastic)

(více)

Recenze (31)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Nejlepší film + 7 nominací: Režie, Herec HR - Clark Gable, Herec HR - Franchot Tone, Herec HR - Charles Laughton, Střih, Hudba, Scénář ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k roku vzniku nepřekvapí poněkud černobílý pohled na věc a je tedy potřeba hned zpočátku akceptovat, že Bligh je napsán jako ztělesnění námořního Antikrista. Co na tom, že skutečnost byla zcela jiná, že? Naštěstí ho Laughton nikterak nedémonizuje, nešklebí se, nekroutí očima, nemá záchvaty vzteku... vystačí si čistě hlasem, dikcí a pronikavým pohledem. Škoda, že v Gableovi nemá zase až tak solidního protihráče, takže se nepodařilo navodit úplně tu správnou atmosféru tenze mezi charaktery ohromující celou posádku. Kdyby se to podařilo zpoloviny tak jako u Vzpoury nebylo by na co si stěžovat, protože jinak tu je vše jak má být. Osud Bounty a její posádky je silný sám o sobě a to i v této podobě, která nemá se skutečností nic moc společného. Mnoho scén se točilo se skutečnými plujícími kráskami, takže je co obdivovat a některé výjevy by se mohly rovnou rámovat, bloudění Bounty v mlze budiž příkladem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Možná o kus dějově ambicióznější, než tehdy zvukový film naplno zvládal (nutnost doplňkového textu), i když mě to v roce 935 poměrně překvapuje, v důsledku čehož je Bounty velmi rozfragmentovaná a unikají jí jemné nuance a kontinuita, které by byly tak nutné pro plné vykreslení rostoucí ponorky. Mám pocit, že se děj vůbec nedaří přenést do dialogů a odehrává se výhradně v obraze a v expresivitě herců - zkušenosti Lloyda z desítek němých filmů je patrná ještě v roce 35, což mě docela překvapuje, protože měl podle všeho za sebou už pěkných pár zvukových filmů. Kdyby se ale zvuk vypnul, vlastně by tenhle film nebyl méně srozumitelný, řeč mu nic nepřidává, což bude někomu hodně vyhovovat a vyvolávat dojem opravdové filmovosti - i když ruku na srdce, trochu lepší užití zvukové vrstvy by asi neuškodilo. Bounty mi každopádně přijde zajímavá hlavně jako doklad doby. 3 a 1/2 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Neřekla bych, že používání titulkových karet značí neobratnost při přechodu z němého na zvukový film, ale spíš nezkušenost/bezradnost při adaptaci knižní předlohy do filmového jazyka. Za mě je dobře, když dialogy fungují jako pomocník vykreslování charakterů postav a nikoliv jako posuvníky děje. Románová struktura je zkrátka jiná než "tradiční" filmový oblouk, a vlastně mi přijde, když si tak vzpomenu na desítky (a možná stovky) svých komentářů k různým adaptacím, že spíš menšina (hollywoodských) scénáristů si to umí uvědomit a dokáže zpřeházet (nikoliv) osekat knižní příběh tak, aby bezchybně fungoval i na plátně. Jinak je to samozřejmě maso. Zajímalo by mě, jaké to bylo vidět Vzpouru v době svého vzniku. Docela jsem se napřemýšlela, jestli by někdo z herců uspěl/prošel i v dnešní době, jestli by se některý z jejich výkonů dal označit za nadčasový. Ačkoliv jeho postava nejvíc vypadá jako karikatura, tak bych řekla, že by se to snad dalo říct o Charlesi Laughtonovi. Ti druzí dva byli spíš jen panáci. (Neznám knihu ani žádnou jinou adaptaci.) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vpravdě černobílej film. Nejenom barvami, ale i zpracováním charakterů. Do teď jsem viděl jenom verzi z roku 1984 kde nejsou postavy tak kategoricky vykreslené jako zde a přišlo mi to uvěřitelnější, ale tady je to zase lépe zahrané a víc vyhrocené. Pokud tedy přistoupíte na tu hru o krutém kapitánovi který terorizuje posádku a vpravdě Mirek Dušín jeho první důstojník který se mu postaví, tak dostanete na svou dobu opravdu velkoryse výpravně vypadající epos. Jenom by mu možná neuškodila větší délka, protože po postupně skvěle gradující první půlce se samotné vzpoury dočkáme až někdy 45 minut před koncem a pak už se toho moc nestihne.75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Milujem tieto oldiesky. Velkofilm zo zlatych cias a omnoho funkcnejsi nez Donaldsonova verzia. Pribeh je nadcasovy, Laughton je dabel a sarm Clarka Gabla je mu vyrovnanym protivnikom. Skoda jedine prilis dlhej expozicie. 9/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre divákov, ktorí videli obe novšie verzie slávneho príbehu, je táto prvá adaptácia povinnosťou. Porovnávať jednotlivé prístupy a zabávať sa na notoricky známom a príťažlivom exotickom príbehu. To je na pôvodnej Mutiny najhodnotnejšie, jej nadčasovosť z hľadiska zábavnosti. Oba remaky nemuseli vzniknúť kvôli tomu, aby oslovili mladšie publikum, pretože aj pri pôvodnom filme sa bavíme úplne rovnako. Jedná sa o veľkofilm s veľkým V s nádhernými exteriérovými lokáciami, so stupňujúcim sa napätím a dokonalým castingom. Je lepší Laughton ako Hopkins? Je lepší Brando ako Gable? Opakujem, že je to bezpredmetné, všetci sú v každom filme dokonalí. Najdôveryhodnejšie na mňa pôsobil film z 80. rokov a asi sa mi aj najviac páčil kvôli Vangelisovej hudbe a nečiernobielosti charakterov, čo ale neznižuje kvalitu filmu z roku 1935. Je to jeden z filmov, ktorý môžeme nazvať nesmrteľnou klasikou. 90%. ()

dopitak

všechny recenze uživatele

Nejstarší ze tří známějších verzí slavného příběhu. Chystám se v brzké době na komplet zhodnocení (původně jsem chtěl všechny tři vidět během jednoho dne, ale ty příšerné stopáže mě odradily). Lloydův film je jediný černobílý. Clark Gable v některých záběrech připomíná Mella Gibsona, který ho bude hrát o 49 let později. Charles Laughton je skvělý bastard - kapitán trýznitel, kterému prostě to zlo uvěříte. S širším komentářem a bodovým hodnocením počkám, až dokouknu zbytek. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Parádní dobrodružný snímek. Kdysi jsem viděl to Bounty s Hopkinsem, ale tohle bylo daleko lepší. Laughton v hlavní roli předvádí neuvěřitelný výkon. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Technicky výborne zvládnutý spektákel, ktorý na prekvapenie nepôsobí kýčovito a ani nespadá do samoúčelného sentimentu, ako iné romanticko-dobrodružné snímky vtedajšieho obdobia. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Len nedávno som si preštudoval udalosť z rôznych uhlov pohľadov a docela ma odpudil tento hollywoodsky vytvarovaný obsah. Iste, v tom čase (a dokonca i do dnešných dní) sa zjednodušenosť viaže ku konceptuálnemu rozprávanému štýlu, na ktorom stavia Hollywood svoju univerzálnu distribuovateľnosť do celého sveta a uznávam, že pri témach menej osobnejších, alebo takých, ku ktorým nemám bližšie sémantikum (Krištof Kolumbus, Alexander Veľký), beriem ich podanie do filmových námetov menej chladne. Lenže, Lloyd pracoval s Blighovou postavou výsostne negatívne a neštítil sa zámerne zavádzať (patrí na vrub i románopiscom) v kľúčových historických faktoch ako bol údajný Blighov zbesilý návrat na Tahity či vykonštruované argumenty ním podané pri trestnom súde. Naopak, Christian Fletcher v podobe šarmantného Clarka Gablea tu pôsobí presne opačným dojmom a zvádza k veľmi plochému premosteniu konfliktu udalostí o tejto legendárnej plavbe. Čisto z filmárskeho hľadiska je to za jasné 4*, dramaturgia, sugestívne poňatie deja ako aj jeho turbulentné fázy sú vyvážené a dobre sa na ne pozerá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film má docela zajímavé tempo a jsou zde scény, které jsou téměř zbytečné, protože pro děj nemají příliš velký význam, ale nevadí to tolik, stejně jako tomu tolik nevadí skutečnost, že film je minimálně akční. Je zde vidět, jak se lidé dokáží postavit hajzlovi, pokud mají sílu, a stejně je zde úžasně patrné, jak systém dokáže všechno potlačit. Teď je na vás, jestli se rozhodnout, co je lepší - dodržovat pravidla za každou cenu a stát se otrokem, anebo se systému postavit a nechat se jím semlít. Film to vyjadřuje přesně tak, jak bylo potřeba. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Podľa filmovej ceny Oscar: najlepší film roku 1935. Clark Gable opäť v Oscarovej úlohe ? Pre boha! ako to ten nesympatický človek robil ? neviem !! Ale viem to že si tento film zaslúžil ocenenia. Na tejto snímke ma najviac fascinovali zábery na samotnú loď, bolo to úžasné. Či svietilo slnko alebo nastala pekelná víchrica vždy som videl loď a nie zmenšenú napodobeninu. Neviem ako to režisér spravil , ale výsledný efekt stál zato . Boli tu dobre napísané úlohy a skvelo zahraté postavy. Na moje prekvapenie je tam ešte doteraz atmosféra. Šikanovanie námorníkov gradovalo atmosfericky až do vzbury. Podarená snímka. Na to že nie som až taký fajnšmeker na staré filmy ma to celkom zaujalo. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Drama tří mužů na palubě jedné lodi- schopného kapitána (Ch. Laughton), který ví, že lodi se nedá velet demokraticky, ale svou tyranii a nadvládu strachu silně přehání, prvního důstojníka (C.Gable), kterému se tato praxe začne zajídat a vyvolá vzpouru, a jednoho z poddůstojníků (F.Tone), jenž se zmítá mezi přátelstvím a loajalitou. Výtečný velkofilm klasického střihu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych kultovych filmov, ktorymi si Clark Gable vybudoval nesmrtelnost dodnes. Natocene este pred Gone With the Wind  : 100 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Když je šéf zmrd, není v práci zrovna dobře. Na druhou stranu úplně neschvaluji ho vyhodit na moře, aby tam umřel. Příběh to ale byl zajímavý, zvlášť když je podle skutečné události, a já jsem rád, že jsem si doplnil trochu toho vzdělání. Propast osmdesáti let od vzniku je znát, ale stráveného času nelituji. 75% ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Charles Laughton je v roli svinackeho kapitana Blighe chvilemi lepsi, nez byl Trevor Howard ve verzi z roku 1962, ale Clark Gable oproti Marlonu Brandovi absolutně nestíhá. Fletcher Christian Branda se mi líbil o moc více. Přišel mi lidštější a celý tak nějak lepší. Tento film je asi o třičtvrtěhodinu kratší, než verze z 62, ale přesto je chvílemi nudnější. Nebudu nijak kritizovat odlišnosti, neboť jsem nečetl předlohu, ale verze z roku 1962 u mne vítězí. Sice ne o moc, neboť druhá půlka této verze je dost dobrá, ale přeci jen, tentokrát byl "remake" lepší než originál... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

AS LONG AS I HAVE A DECK UNDER ME, I'LL SEARCH FOR THAT MAN!!! Tak jsem konečně viděl i tuto třetí verzi Bounty a musím říct, že se jedná o nejdrsnější z nich. Kapitán Bligh je tu opravdovej masochista a potvrzuje to hned úvodním bičováním mrtvého muže. Nedá se na něj říct nic dobrého, snad jen to, že po vsazení do člunu se z něj stal správný kapitán, alespoň na těch 50 dní bloumání po moři. Clark Gable jako vždy ohromný a aspirant Byam mě mile překvapil. YOUR WATCH, MR. CHRISTIAN. AND I MUST COUNT THE COCONUTS! ()

Reklama

Reklama