Reklama

Reklama

Černý pásek

(festivalový název)
  • Japonsko Kuro-obi (více)

Obsahy(1)

Dramatický příběh zasazený do 30. let 20. století vypráví o třech studentech karate, kteří se po smrti svého mistra vydávají různými cestami, aby zdokonalili své bojové umění. Na pozadí blížící se války tak sledujeme dvě dějové linie, které se postupně sbíhají, aby vyústily v rozhodující boj o Kuro-obi (černý pás). Film ukazuje karate ve skutečné podobě, ve které jediná rána většinou ukončí zápas a kde myšlenky a filozofie karate jsou často důležitější než samotný trénink. (Tamten)

(více)

Recenze (64)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když trio velmistrů svého řemesla mlčí a se strojovou čistotou cvičí jednotlivé katy, tak nezbývá než se s uznalým pokyvováním hlavy obdivovat jejich umění. Jenže k tomu dojde pouze na úplném začátku a poté až při závěrečných titulcích. Mezitím tuto trojici neherců po devadesát minut tvůrci z nepochopitelných důvodů nutí do ukecaných emocionálně vypjatých scén, které by měli problém se ctí uhrát i nějací páni herci; což tito vskutku nejsou. Navíc ani nechápu přístup tvůrců představit nepřikrášlené karate a jeho filozofii skrze scénář, který dělá karate medvědí službu, protože díky němu působí jako sebestředná disciplína nejmenšího odporu za účelem zisku kusu hadru bez ohledu na okolí. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tagline k filmu hovori: REAL JAPAN, REAL KARATE. A presne o tom film je. Pribehom zasadene v 30.rokoch min. storocia v predvojnovom Japonsku, kde armadne zlozky postupne obsadzovali jedno vycvikove dojo za druhym. Kto niekedy co i len trocha praktikoval karate (jedno aky styl - od Goju-ryu cez Shotokan, Kenpo az po Kyokunshikai), musi mu udriet do oci krystalicka cistota toho, co hlavni akteri (v realnom zivote majstri 5. a 6. danu) predvadzaju. Kazdy pohyb, kazda technika je bezchybne presna , razantna, nekompromisna, vychadzajuca zvnutra, v tele a v duchu prezita. S majstrovskou perfekciou je spojena aj cistota v prezentacii filozofie tohto umenia. Kuro-obi sice jednoduchym pribehom, ale jasnou recou a prostriedkami ukazuje o com karate naozaj je a aj nie je. Tymto zaroven podzravujem vsetkych z Okinawa dojo (mnozstvo spomienok na hodiny a hodiny drilu a potu :) ) a osobne vyslovujem velku vdaku tvorcom filmu ze popri "vnutornych - dychovych" katach (ustaleny subor pohybov) Sanchin a Tensho, hlavni akteri zacvicia aj moje dve najoblubenejsie "vonkajsie" katy - Shisochin a hlavne Seipai. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle byl pro mne přesně ten druh a styl filmu, jaké nejvíce miluju. Japonci, moje nejoblíbenější bojové umění - karate, bílá kimona a celá ta hluboce duchovní i zhýralá atmosféra Japonska ... přesné, jako by chtěl natočit film "jen pro mé oči". V jistém smyslu zde ani není hodnocení pro tento film. Pro mne osobně je to jeden z nejlepších martial arts filmů jaké jsem v životě viděl, svým způsobem překonává i zábavné pecky jako je třeba Ip Man (2008) či filmy Tonyho Jaa apod. Tohle je absolutní japonská čistota se vším všudy, jak s těmi pozitivními věcmi, tak s negativními. Karate je zde podáno v nejčistší formě, naprosto dokonale, absolutně realisticky (zapomeňte na jakoukoliv "realitu" Tonyho, apod. ...), kontaktně, prostě se vším všudy ... Neznám film, který by podal bojové umění ve své pravé podstatě tak reálně a skutečně, jako právě tento (a viděl jsem jich už docela dost ...), ale přitom zanechal ve filmu akčnost, dravost a napětí jednotlivých scén... Scénář filmu je sice jednoduchý, ale je krásně jednoduchý a já měl prostě od začátku slzy v očích a na samém konci téměř brečel. Já to tak prostě mám ... Tohle je šálek mé kávy, absolutní skvost. Většinu běžných diváků tento film zřejmě příliš neosloví, ale diváky zaměřené spíše na asijskou kinematografii jistě ano, proto vřele doporučuji!! Samozřejmě se zde na CSFD asi najdou mnohem větší znalci bojových umění a karate samotného než jsem já a zkritizují na něm co se dá, ale pokud jste běžný, průměrný nadšenec do filmového martial arts a východní filosofie a kultury, vůbec je neberte vážně a na film se rozhodně podívejte ... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro někoho, kdo vyznává nebo se mu líbí filosofie bojových umění, potažmo přímo karate to musí být naprostá bomba, protože tahle část tu je dotažená k dokonalosti, stejně jako souboje, který možná nejsou choreograficky ani dynamicky na úrovni Tonyho Jaa a dalších dnešních martial arts masérů, za což samozřejmě může i styl karate, kterej je tady praktikovanej, ale za to se to může pochlubit dokonale realistickým pojetím a neskutečnou tvrdostí, najedná se jen o napodobeniny úderů, ale o opravdový ničení soupeřů. Nicméně pro někoho, kdo se přímo o bojový praktiky potažmo jejich filosofii nezajímá, jako sem třeba já, tomu přece jenom ještě něco málo chybí, jelikož filosofie tu je upřednostněna před dějem ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejlepší, nejvtipnější a nejkratší bojové scény v historii kinematografie bojových umění (bez ironie). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdový karate! Ne žádný lítající třepetalky běhající po vodě. Vše je reálný, nic dodávanýho uměle (zvuky, pohyby). Ano, děj je podřízenej formě, není nijak složitej a takovej "japonskej", za asi nejrealističtější scény bojových sportů ve filmu si však zaslouží uznání. Tohle je o reálný fyzický i duševní stránce boje. Zvlášť patrný je to v závěru, kdy se vyčerpaní borci mlátí v blátě už skoro jako někde v hospodě, zcela živelně a bez přehnaných fines. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý športovo ladený akčný film. Má výborný príbeh o uznávanej škole karate, ktorá je v čase pred druhou svetovou vojnou zabratá japonskou armádou a dvojica najlepších bojovníkov si vyberie rôzne cesty, jeden túži len po víťazstvách a stane sa inštruktorom v armáde, s ktorou obsadzuje aj iné školy a druhý sa drží učeniu karate a využíva ho len v najkrajnejších prípadoch. Ale niekto musí dostať hlavný pás školy a tak k ich súboju raz musí dôjsť. Spracovanie je celkom dobré, ale dalo sa z toho získať aj viac. Celkový príbeh je vydarený a pre potreby filmu úplne ideálny, lenže viacero prvkov mi už nesadlo tak dobre, ako by mohlo. Spočiatku to vyzerá perfektne a na konfrontáciu vojakov a oboch karatistov sa pozerá skvelo, ale nasledujúce línie oboch hlavných karatistov sa dali podať aj lepšie, ten, ktorý si vyberie tú horšiu cestu, nie je ani zďaleka tak záporný, ako by mal a tak až na pár scén som mu skôr fandil a hlavný hrdina je zase až príliš pasívny a to aj v krízových situáciách a tak ma skôr hneval, takže skutočne rozdiel medzi tým na prvý pohľad dobrým a tým zlým karatistom nie je moc veľký. Akcie je tu priemerné množstvo, ale tá je výborná. Karate je tu podané úplne reálne a nič ho nekazí, či už zlý strih, alebo kamera, všetko je úplne ideálne. A na tú efektivitu je skutočne radosť pozerať, žiadne dlhé vyrovnané súboje, ale efektívne chvaty, ktoré protivníka ľahko zneškodnia. Najviac sa mi páči perfektné zneškodnenie skupiny zločincov, alebo úvod s vojakmi, ale až na finálny súboj, ktorý mi zase moc nesadol sa mi páčia všetky. Herecké obsadenie nie je zlé, z hlavného dua ma ale skôr zaujal ten v boji aktívnejší, jeho postava je zaujímavejšia a aj jej predstaviteľ je charizmatickejší a schopnejší herec a ani tých pár vedľajších postáv nesklame. Réžia a technická stránka sú prispôsobené tomu, aby to pôsobilo čo najuveriteľnejšie a to aj vyšlo, z tohto filmu sa žiadne filmové umenie čakať nedá, ale pre potreby filmu to stačí. Black belt nie je až tak vydarený film, ako by po pár úpravách mohol byť, ale aj tak som spokojný a minimálne kvôli tým súbojom sa to určite pozrieť oplatí. 74% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Ucházející souboje, ale téměř nulový děj a naivní a černobílé postavy mi trochu kazili zážitek z jinak moc pěkného filmu. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Nieje vela filmov, ktore by sa mohli pochvalit tym, ze bojove umenie preniesli na platno v neskreslenej podobe, bez akychkolvek prikrasleni, ci specialnych efektov. Kuro-obi takym filmom je. Esencia umenia karate v jeho neskalenej podobe. Niekto by mozno mohol namietat, ze divacky atraktivnejsie su filmy, ktore ohuria nerealnymi no o to uzasnejsimi trikmi. No to napatie a sustredenost, ktore sala z karate majstrov v tomto filme je nieco unikatne. Intenzivnost vsetkych pohybov, vsetkych subojov, ich realnost, to je nieco, co ucari urcite kazdemu, kto sa o filmy s martial-arts tematikov zaujima. Taze zabudnite na vsetky spomalovacky, droty a vobec vsetky efekty a pripravte sa na SKUTOCNE bojove umenie. (8.5/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dvaja učni, jeden sensei, dva odlišné spôsoby vnímania bojového umenia. Kým jeden z nich nemá problém útočiť či dokonca zabiť, druhý rešpektuje vôľu svojho majstra, aby bolo samotné Karate využívané len v prípade sebe obrany. Kto očakáva dych vyrážajúce choreografie bude zrejme sklamaný. Prvú polovicu snímku, venujúcu sa viacmenej príbehu či vykresľovaniu charakteru postáv síce nahradí akčnejšia stránka, no rozhodne sa nejedná o karate orgie, ako v prípade starších filmov Jackieho Chana. "Black Belt" je dobrý film (!) , akurát že je samotný dej príliš čitateľný, pričom i ten menej prezieravý požierač filmov si čoskoro uvedomí, kam tento príbeh speje, a hlavne, akým spôsobom príde k jeho rozuzleniu. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tento rok som si zážitok z karate filmu pokazil KG (2011) aka Karate Girl a preto som to musel prebiť niečím kvalitným a Black Belt mi padol do oka ako jasný kandidát. Kvalitov sa rovná kultovkám Ip Man, pričom súboje v Black Belt sú oveľa reálnejšie. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tato karatistická naivní pohádka měla vzniknout o 30 let dříve, kdy herci (dovedu si představit v hlavní roli Sonnyho Chibu) a režiséři měli dostatek nadšení a odvahy k natočení takto slabounkého scénáře a dodali by tomu chybějící dravost, dramatičnost a krvavost. Tvůrci prokázali, že naprosto nechápou bojové umění, jinak si nedovedu vysvětlit, proč by se někdo měl honit za nějakým pitomým kusem černého hadru, jemuž se připisuje nesmyslná symbolika. Skoro se mi to nechce ani psát, ale plný počet tomu může dát jen člověk, co ví o bojovém umění, potažmo karate kulové. Bojové scény byly relativně ucházející, ale o realitě značně pochybuji… K Adrianově výčtu sestav přidám ještě katu Niseishi (svého času mou velmi oblíbenou, ačkoliv v jiném, tradičnějším provedení), kterou na konci na samém konci cvičí Taikan. Karate tak na svůj film ještě čeká. Na film, který se bude odehrávat v zemi svého vzniku, Okinawa, a ne v Mandžusku (okupovaná severní Čína), a kde bude hlavním hrdinou některá z legend, jako byl bijec Anko Itosu nebo Sokon Matsumura, si budeme muset ještě počkat. 30 % P. S. Anglické titulky byly skutečný zážitek, už dlouho jsem se nespoléhal tolik na své chatrné znalosti japonštiny jako u tohoto filmu. :-) ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Film ze kterého srčí akce a napětí po celou dobu přestože bojové scény trvají celkem cca 10 minut. Nádherná filová práce. věřil jsem všemu co jsem na obrazovce viděl.!! za mě 100% ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Je to prave neklisovity i kdyz materialem cernobily zaverecny souboj, ktery tento film povysuje nad obvykle naivni zanrovky. Ano tato scena je bez veskere prehnane fantazie opravdu symbolicka. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Světe div se, taky mně kdysi dávno zasáhlo karate. Přesně dostal sem pěstí do hlavy. Je to takové roztahané morální vykládaní o karate, dobru a zlu, bla, bla, bla. Taky to má jakýsi historický podtext, no nic extra a opravdu to člověka obzvlášť nezasáhne, snad jen dobré duše, které chápou cestu bojovníka, ehm. Mého sympaťáka od kosti tady postaví do opozice a udělají z něho "zloducha", hrozneée. 6/10 ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Kuro-obi je : za A - kuřecí specialita v čínské kuchyni, za B - vzrostlý kůrovec, který se přidržuje kmene stehny, za C - japonský otvírák na konzervy i na břicho a za D - film. ANO víborně D je správně. Postupujete do dalšího Kuro-obi-kola. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Karate som nikdy nepraktizoval, takze neviem, ci ma ohladom vernosti filozofie pravdu Adrian alebo Idaho. Ale to je jedno. Podstatne je, ze je to skvely film, ktory funguje jak po dramatickej stranke, tak po akcnej. Akurat nechapem komentar molotova o nulovom deji. Postavy su sice ciernobiele, ale zapletka tam rozhodne je a je zaujimava. Niektore postavy na konci prejdu aj urcitym vyvojom. Takze v tomto smere nevidim ziadny problem. A ako bonus su tu uchvatne a neskutocne realisticky pôsobiace bitky. Film ktory odporucam aj ludom, ktori nerozoznaju karate od inych stylov. 8/10. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi to sedělo, líbila se mi ta klidná atmosféra, ale postupně to upadalo. Souboje jsou reálný, ale chybí mi nějaká dynamika a když už se bitky rozjedou, vzápětí tempo zvolní. Chování postav mi nesedělo a taky je to asi tím, že moc Karate nemusím a jsem na jiný styly. Ale přesto jsou souboje kvalitní, to je fakt. 4/10 ()

Reklama

Reklama