Reklama

Reklama

Ranní ptáče dál doskáče

(festivalový název)
  • Itálie Mattino ha l'oro in bocca, Il
Trailer

Obsahy(1)

Florencie, začátek osmdesátých let. Začínající DJ Marco Baldini dostává nabídku od ředitele regionálního rádia. První úspěchy v éteru se dostavují záhy, ovšem skutečné vzrušení prožívá roztěkaný mladík daleko od mikrofonu – v obskurních podnicích vyhrazených sázkám na dostihy. Stejnou rychlostí jako vášeň však Marcovi narůstají i dluhy, a to až do okamžiku, kdy mu osud znovu nastaví svou přívětivou tvář. Přesun do Milána za prací snů v celostátním rádiu Deejay však utlumí jeho gamblerské sklony jen dočasně. Mimořádně zajímavý životní příběh, který jeden z nejslavnějších rozhlasových spíkrů své doby popsal v autobiografické knize Il giocatore (Hráč), převedl režisér Francesco Patierno do podoby elegantní hořké komedie. Sympaticky sebeironický komentář hlavního hrdiny, kterého zdařile ztvárnila vycházející hvězda italského filmu Elio Germano (Můj bratr je jedináček), přibližuje Baldiniho dvojí život mezi úspěchem a prokletím odvíjející se na pozadí věrně zachycené předposlední dekády dvacátého století. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Marco Baldini je blbec, který pomalu propadá své hráčské vášni a kupí se mu dluhy. Milióny a milióny lir (ještě té původní hodnoty, kdy jste jich za pár korun měli tisíc). A Marco Baldini je také klikař, kterému se neustále daří ukecávat své věřitele. Ať už jde o drobného podvodníka ze sázkové kanceláře nebo "strýce" Lina , jehož pochopové vám za den prodlevy v placení zlomí nohy. Nebo vás nechají vykopat si vlastní hrob... Film o Marcu Baldinim je podobný jako on sám - neustále se opakují stejné situace, prohraje, vykecá se, nějak to splatní, prohraje... Ale stejně se divák prokouše až na konec a ani ho ty ztracené dvě hodiny neštvou. Jenomže to je na soutěžní sekci dost málo... ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.88/544 ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Co tím chtěli tvůrci říct? Nevím. Sledovala jsem den za dnem v životě Marco Baldiniho a čekala, kdy nastane nějaký zvrat. Marně. Jeho život mi nepřišel mimořádně zajímavý, jeho závislost na sázení nevypadala na plátně jako prokletí a jeho kariéra nijak závratně úspěšná. Nedá se říct, že by film nebyl zvládnutý po technické stránce, ale byl prostě o ničem. ()

matynka 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé. Ale mohlo to být i zajímavější, zvlášť po přečtení textu distributora jsem očekávala víc. Všechno bylo zobrazeno jen povrchně, ničím se film nezabýval do hloubky, přitom ale stačilo jen málo - zbytečně film nenatahovat a neopakovat pořád dokola to samé. Moderátoři v rádiích jsou ukecaní všude, nejen v Itálii, a sázkaři existují taky. Příběh hlavního hrdiny rozhodně není mimořádně zajímavý, jak distributor slibuje... ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nepochopil, co tvůrcům na životních osudech jednoho rozhlasového moderátora přišlo tak úžasného, že se je rozhodli převést do filmu. Mohlo být zajímavé poznat zákulisí a chod rádia nebo se více dozvědět o sportovních sázkařích. Film se věnuje obojímu, ale ničemu pořádně a hlavně nijak zajímavě. Aspoň že je ve filmu pár docela vtipných okamžiků. ()

Reklama

Reklama