Reklama

Reklama

Zajatec

(festivalový název)
  • Rusko Plennyj (více)

Obsahy(1)

Kolona ruských vojáků se ocitla v pasti hornaté čečenské krajiny, ztracena v dusivém horku, v nepřátelském cizím prostředí. Všude kolem výbuchy a střelba neviditelného nepřítele. Velitel posádky vysílá zkušeného Rubachina a mladého odstřelovače Vovku do terénu, aby zajali místního znalce horských stezek, který by převedl obklíčené muže do bezpečí. Po krátké přestřelce s ozbrojenci dvojice chytí mladíčka, který sice rusky nemluví a má pohmožděnou nohu, ale zdá se, že svůj úkol pochopil. V parnu letního dne překonává nesourodá trojice překážky náročného terénu nutící všechny tři k vzájemné ohleduplnosti a vstřícnosti. Bezprostřední blízkost čečenských osad brzy naruší intimitu, jež se mezi muži vytvořila, a zajatý chlapec zaplatí strašlivou cenu za to, že se stal jejich „pasem“ do bezpečí. Ale ani oba muže nenechává bez úhony absurdní akt jednoho dne strašlivé a nesmyslné války, která trvá, aniž kdo chápe její původní pohnutky a motivace. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama jednoho dne v životě dvou ruských vojáků a jejich čečenského zajatce. Ústřední trojice je výborně obsazená a většinu filmu je na plátně samotná. Režie převážně civilně sleduje hlavní hrdiny, ale v případě potřeby dokáže rozehrát jak dramatické situace (plavání spoutaného zajatce v divoké řece, skoro desetiminutový výstup po prudkém rozbahněném svahu v silném lijáku) tak vyloženě akční scény. Film překvapivě ukazuje jak nevyrovnané síly jsou v tomto konfiktu (zejména scéna lovu čečenských vojáků), ale i nepřekvapivě líčí Čečence jako kruté barbary a Rusy jako humánní vojáky. Jinak politické otázky nechává stranou a snaží se o obecně platné zamyšlení fungující v jakémkoli ozbrojeném konfliktu. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Film, který je sice poutavý, ale pokud odhrnete tuhle zrádnou slupku, dostane se vám naprosté banality, z které i tak šlo vytřískat daleko více emocí a napětí. A konec je fakt hrozný. A mimochodem, častý jev filmů: některá z postav nechce, aby bylo druhou postavu slyšet. Co udělá? Zacpe ji pusu. A druhá postava se pak akorát zmítá, neschopná téměř jakéholiv zvuku, nanejvýš slabého sténání...no, jistě jste někdy zkoušeli techniku tkz. "brumenda", kdy máte zacpanou pusu a zvuk jde skrz nos. Tím se dá udělat takový hluk, že by to překvapilo nejen čečenského vojáka stojícího 2 metry od zajatce, ale možná i toho, který stál metr za ním... ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

80 minut je na válečný film opravdu málo. Příběh je sice jednoduchý a krátký, ale přesto by potřeboval několik minut navíc. Přišlo mi, jako kdyby se režisér naštval, ukončil v 78. minutě veškeré natáčení a zbytek jen nějak nastavil. Každopádně jsem se po celou dobu dobře bavil. Především z vizuální stránky, které si u válečných filmů cením nejvíce, jsem byl nanejvýš spokojen. Například úvodní scéna v temném náklaďáku, nebo sledování rozhovoru přes ostřelovačské hledí. Tempo je slušné a ani chvilku jsem se nenudil. Na nejlepší válečné filmy mu toho však ještě dost schází. ()

Galerie (40)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama