Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na kaučukovou plantáž ve Francouzské Indočíně, kterou vlastní Dennis Carson (Clark Gable), přijíždí ze Saigonu prostitutka Vantine (Jean Harlow). Začne škádlit Dennise, který zpočátku odolává jejímu kouzlu, ale brzy se poddá a rychle si vypěstují přátelský, nezávazný vztah, kdy se navzájem škádlí a předstírají, že k sobě nechovají žádnou náklonost. Oslovují se „Frede“ a „Lily“, jako by si ani jeden nemohl zapamatovat jméno toho druhého. Carson však ztratí o Vantine zájem, když dorazí Willisovi. Gary Willis (Gene Raymond) je mladý nezkušený inženýr a jeho žena Barbara (Mary Astor) je noblesní půvabná dáma. Carson je okamžitě přitahován Barbarou a poté,  co pošle Garyho na dlouhou průzkumnou cestu, začne svádět Barbaru, což se žárlivé Vantine nelíbí... (HTB)

(více)

Recenze (6)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Poutavost snímku se vyčerpává exotickými kulisami, naneštěstí strašlivě schematizovanými až zkarikovanými. Nad to zbývá jen lapidární příběh o svodu a nevěře, nevyprávěný, nepsychologický, nedramatický, jen obkroužený epizodickými událostmi, které se zpravidla soustřeďují na cosi jiného, než o co ve skutečnosti jde – za (po všech stránkách) odstrašující pokládám především lov tygra. Postavy maskují svou loutkovitou prázdnotu bezskrupulózností: jejich bezhodnotové přežívání v jakémsi bělošském útočišti v nehostinném Orientu působí až jako parodie na všechny dobrodružné knihy. Jako by se v indočínské džungli zjevil mondénní velkoměstský salon. ()

Chema4 

všechny recenze uživatele

Výprava filmu je sympaticky zasadená do izolovanej časti Vietnamu, do tropických monzúnových lesoch, kde pracuje sympaťák Dennis Carson na svojej plantáži. Spoločensky neotesaný Dennis, sa za krátku dobu na plantáži  spoznáva hneď s dvomi ženami, a rozbehne sa ľúbostný trojuholník, nevera, žiarlivosť a intrigy, ktoré ale nemali dostatočný spád, aby ma dokázali udržať v napätí po celý čas. Film má hluché miesta, a má ich dosť. Nepomohlo tomu ani by som povedal, že až také karikatúrske zobrazenie vtedajších vietnamských otrokov, ktoré mi vyložene išlo proti srsti. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Clark Gable je vynikajúci a bezpochyby ťahá celý film. Navzdory drsnému prostrediu kaučukových plantáži, z ktorého by sa dalo vyťažiť určite viacej, film pracuje prioritne s romantickou linkou. Nie je síce na zahodenie, ale zopár dramatických scén to ešte žiadalo. Tretia recenzia. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film plní pověst ukázkového zástupce tzv. předkodexových filmů. Filmů, do kterých se ještě tolik nepromítl Haysův produkční kodex, který vstoupil naplno v platnost o dva roky později. Příběh, odehrávající se na jedné kaučukové plantáži uprostřed džungle, tak není žádným laciným pralesním románkem, ale poměrně dospělou záležitostí a servítky si nebere ani vůči rasizmu. Název má podle barvy prachu, který s sebou přinášejí monzunové bouře. Stejnou postavu si sám Clark Gable zahrál o dvacet let později ve Fordově remaku "Mogambo" ()

Galerie (50)

Reklama

Reklama