Reklama

Reklama

Muž na laně

  • Velká Británie Man on Wire
Trailer 2

Obsahy(1)

7. srpna 1974 byl spáchán „umělecký zločin století“. Pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. „Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně,“ říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi newyorskými „dvojčaty“, v té době nejvyššími budovami světa. Samotná příprava akce zabrala Petitovi a jeho skupině spolupracovníků osm měsíců. Ve strhující rekonstrukci poskládal režisér James Marsh vzpomínky všech zúčastněných, z nichž je zřejmé, že i když byla akce promyšlena do nejmenších detailů, stačilo málo a na titulních stránkách světových deníků by fotka Petita procházejícího se téměř půl kilometru nad zemí mezi „dvojčaty“ chyběla. Skvěle dramaturgicky vystavěný snímek s napínavou dramatizací této unikátní akce využívá množství autentických záběrů a fotografií, které si Petit a jeho spolupracovníci pořizovali, a ve vhodných chvílích nechává naplno vyznít působivou hudbu Michaela Nymana. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

waits 

všechny recenze uživatele

"Je krasne, ze je provazochodec jen kousek od smrti. Aspon to musi brat vazne." Zaplnene Aero a skupina chodcu na lane, prochazejich se pred platnem jakozto atrakce pred projekci davaly tusit, ze Marshuv dokument nebude nudnou zalezitosti. A taky nebyla.....Philippu Petitovi muze clovek jen zavidet. Copak splneny sen, to nemusi byt takova vyhra, ale hlavne ten uzasny drive, nezdolne presvedceni se kterym jde za svym, charisma, kteremu propadaji jeho spolupracovnici, vlastnosti, ktere mu pomohli ukazat svuj talent celemu svetu. Nerecene naplno, avsak tusene jdou i jista bezohlednost a pozivacnost, ale jednak se za ne Petit zrejme nestydi a jednak to neni problem divaku, ale jeho kamaradu, na dechberoucich zazitcich to ostatne nic nemeni. Snimek je poskladany velmi dobre, Petit (a nejen on) je dobry vypravec, smysl pro humor maji viditelne vsichni, co meli s odvaznym kouskem co do cineni. Skvely je rozhovor a americkym policistou. Nymanova hudba, byva nekdy pri samostatnem poslechu az vlezla, tady je ovsem pripadna a zabery vhodne doplnuje. Skoda, preskoda, ze nejsou k dispozici filmove zabery z hlavni atrakce filmu, prece jen byla jina doba, dnes by ho v prvni minute natocilo bezpocet lidi na mobilni telefony. V teamu chybel nekdo z PR nebo nekdo, kdo by myslel na finance. Opet, dnes by projekt vypadal jinak, na druhou stranu, dnes by nesel provest kvuli bezpecnostnim opatreni. Jo, no jasne, taky proto, ze se dvojcata pozdeji nelibila Ussamovi (pro priznivce teorie spiknuti: Bushovi nebo CIA, to uz si hledaci pravd musi na svych obskurnich webech vybavit sami ). Tohle ale jiste neni dulezite. V mysli divaka zustane vzpominka na momentku cloveka s neobyklou vasni, ktery jako jeden z mala lidi na svete ma svuj naprosto ojedinely zazitek: pohled pres par centimetru lana do 450m hloubky. A ten pohled byl provazen radosti a sarmantim zamavanim davu hluboko pod sebou. Obdivuhodne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o jedné šílené akci a všem, co se za ní skrývá. Rekonstrukce „zločinu“ si proto schválně vypomáhá klišé kriminálních (převážně zlodějských) filmů. Zobrazení samotné akce kupodivu nezpůsobuje závrať, protože je to spíš jako sledování baletu: tomu chlapovi se na laně snad ani nemůže nic stát (i když má beton nějakých 450 metrů pod sebou). ()

Reklama

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o jednom snu a jeho realizaci, skvěle zpracované prolínání původních a rekonstrukčních záběrů, flashbacky (teda vlastně flashbacky flashbacku :D ) - tedy nechronologický styl vyprávění, pro dokument docela netypický je také pozitivem... Jen mě Petit zklamal v závěru, jak zahnul svojí mladé a na všechny, kdo mu pomáhali, se vykašlal. Za to má u mě velikej palec dolů... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Tak tomu se říká mít narušený pud sebezáchovy...Neuvěřitelné! Bravurně vystavěný dokument, v němž se neztratily ani emoce, takže nebylo s podivem, že po zdárném konci vše dopadlo tak, jak dopadlo. Bylo zvláštní dívat se na dokument, v němž více než vedlejší roli hrála Dvojčata, která tu už dnes nejsou...Říkala jsem si, zda-li atentátníci svůj čin taky tak dlouho plánovali....Obojí byly akce šílenců, ale na tuto se dalo dívat nejen s otevřenou pusou, ale i obdivem. ()

Sten2 

všechny recenze uživatele

Krásný film, který vypovídá nejen o muži pro kterého nebylo nic nemožné ale také o svobodě, světě a jeho možnostech. Celý dokument disponuje skvělým nábojem a výpravou. V jedné až dvou chvílích se tepno tak stupní, že prakticky nevíte jestli koukáte na dokument nebo thriller. Příspívá k tomu hlavně skvělá Nymanova hudba, která si divákovo ucho získala hlavně ve filmu Piano. I zde od něj uslyšíme krásné melodie v čele se skladbou Time Lapse. Film celkově pro mě byl velkým překvapením a jsem rád, že jsem se dozvěděl další ze zajímavých událostí světa. V tu dobu jsem totiž ještě nebyl součástí koloběhu života a tak jsem rád, že jsem viděl něco co mi v tom dnešním koloběhu připomene, že existuje i jinej svět než je "ten v práci" a "ten mimo práci" ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Poté, co jsou Philippe Petit a jeho krajané vzati do vazby, jsou vyšetřováni policií. Frázi "Man on Wire" je pak možné zahlédnout napsanou na jednom z policejních záznamů, který dokumentoval daný incident. (glitter)
  • Když měl Philippe Petit málo peněz na chůzi po laně na Harbor Bridge v Sydney, získal lano výměnou za improvizované žonglování a kouzelnickou show pro zaměstnance. (glitter)
  • Reportér ve vrtulníku popisující Philippovu chůzi v čase v 1:20:50 je Neil Bush, dopravní reportér a pilot pro WCBS NewsRadio88. (glitter)

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama