Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1968 v brněnském televizním studiu natočil režisér Alois Hajda komedii podle předlohy Vladislava Vančury a do hlavní role obsadil mladičkou studentku JAMU Hanu Zagorovou. Vančurova divadelní komedie Josefina byla poprvé realizována v roce 1957, protože byla objevena později v pozůstalosti spisovatele. Příběh dívky Josefiny je variace na "Pygmalion" G. B. Shawa. Mladá dívka se pozná s profesorem konzervatoře a ten ji chce učit zpívat a udělat z ní zpěvačku. Josefině se to zpočátku zamlouvá, ale později, když se zamiluje do studenta Valenty, o kterého usiluje bohatá slečna Irena, přestanou se jí líbit přetvářky, intriky a maloměšťáctví společnosti, která ji obklopuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dobrý rozjezd pro tehdy začínající hvězdy Hanu Zagorovou (v té době ještě posluchačka JAMU, ale už začínající zpěvačka) Táňu Fišerovou nebo Václava Postráneckého. To možná...Prý to má nebo měla být svěží veselohra s jednoduchou zápletkou? No nějak jsem zřejmě nepochopil celé toto Vančurovo divadelní dílko, z mého pohledu to pro mě byla jen strašlivě upovídaná a zašlá nuda a nezachránili to ani jinak skvělý herci.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Česká variace na známý Shawův Pygmalion je přímo k uzoufání nevýrazná, ukecaná a nevtipná, přinejmenším měřeno dnešním pohledem. Jde jednoduše o kousek vytažený ze zaprášeného koutu televizního archívu a má dnes už jen historickou hodnotu jako ukázka mládí dnešních zkušených herců a v neposlední řadě je to i doklad slušného hereckého potenciálu Hany Zagorové, která si jinak díky kariéře v popmusic příliš nezahrála. Josefina dala vyniknout i jejímu hudebnímu talentu. Celkový dojem: 40 %. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Zajímavá variace na Pygmalion s výbornou Zagorovou, která takto nějak započala svou hereckou dráhu, kterou bohužel kvůli nemoci musela opustit a věnovat se výhradně zpěvu. Hlavní devizou jsou sice strojené, ale roztomile a někdy i překvapivě hlubší dialogy a hlavně krásné písničky, z nichž jasně vede smutně melancholická Mrtvá láska. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dvaadvacetiletá Hana Zagorová, tehdy ještě studentka JAMU, nemá chybu! Je vidět, že by se stoprocentně uplatnila i jako herečka a věřím, že by zazářila. Její styl vystupování bych přirovnal ke sluníčku Věře Ferbasové, má podobný ukecaný náboj a sympatický zevnějšek. Takový živelný diblík. Tady si napsala i texty k písním, které s přehledem a silným hlasem nádherně zpívá. Vančurova mluva se nezapře a tak si můžeme naplno vychutnat jeho slovní obraty a expresivní výrazy. Celé to působí jako divadelní představení, což vůbec není na škodu. V dalších rolích zaujmou Josef Karlík jako vyhlášený profesor hudby Vydra, Jarmila Kurandová coby uklízečka paní Smrčková nebo Táňa Fišerová v roli Ireny. Malinkou roličku si střihl můj prastrýc Václav Kyzlink, když jako policajt nahání Josefinu a jejího tatíka po ulici. Raritní záležitost a děkuji ČT3, že Josefinu vytáhla z archívu na televizní obrazovku. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Ty krávo!!! Zagorka před 40-ti lety, to je nářez. Jako nebyla úplně ošklivá, zpívat uměla, o tom žádná. Ten film je vlastně dost špatnej, není to vtipný, není to chytrý atd, jenže...když se na to díváme očima dnešního člověka s mozkem dnešního člověka, může to být celkem sranda. Holka s klukem spolu chodí, ale neodváží se tykat si na veřejnosti. Kde jsou ty časy, to by bylo něco... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nudná laciná rádoby komedie se slabým obsazením. Dvě papundeklové místnosti, kde se mluví, zpívá a tančí. Postráneckého taneční číslo na konci jen podtrhlo bídu filmu. Ten jsem doslova protrpěl. ()

otík 

všechny recenze uživatele

No co tohle mělo jako být? Neuvěřitelně nudná hodina se začínající Zagorovou v roli Josefíny, která si zahrála holku z ulice, kterou slušně vychovaní učitelé chtějí převychovat v dobře vychovanou zpěvačku. Tato česká verze Shawova Pygmalionu vůbec nevyšla, vznikla totálně nudná a hlavně zvláštní ukřičená televizní inscenace. Hudba: Jaromír Hnilička & František Trnka ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ach jo, už první písnička je nahraná s bandem ale vidíme housle a harmoniku...laik žasne odborník se diví... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ona je trochu ztřeštěná... Herečka každým coulem."  Hana Zagorová jak ji asi moc neznáme. Nejen že tu nepřekvapivě hezky zpívá (ze všech písní je asi nejlepší ta někde za polovičkou filmu "Řekl jsi, že už nechceš mou lásku"), ale vcelku překvapivě i hezky hraje. Rozená komička... Hlavně kvůli ní tak musím přimhouřit jedno oko a nebudu strhávat jednu hvězdičku za celkově roztříštěný a místy nudný děj.  Variace na Pygmalion se mi moc líbila, ale jak se to stočilo k rivalitě mezi "Zagorkou" a Táňou Fišerovou o lásku mladičkého Václava Postráneckého, přišlo mi to slabší. A to nemluvím o komediantské studentské recesi. To už zavánělo trapností. Ale naštěstí ne na moc dlouho. Kvůli Haničce vše odpuštěno. PS.: Zhlédnuto na počest nedávno zemřelé Hany Zagorové.           ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Tak nějak depresivně vyrobeno na moravě. Hanka Zagorová mě tam vůbec nevadila jako ostatním a jeden pán byl předabován Eduardem Cupákem. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Vydařená adaptace se spontánní, nestylizovaným projevem Hany Zagorové a podobně znějícími písničkami a jednou i operním zpěvem - tak jak ji neznáme. Za její projev navyšuji hodnocení . (70%) ()

DavidPrague 

všechny recenze uživatele

Soudobá kritika tuto adaptaci Vančurovy hry velice pochvalovala. Očima současného diváka lze opravdu stále ještě ocenit herecky ztvárněnou hlavní roli - drzou, nevyzrálou a tak krásně ostravskou Josefinu, kterou zahrála Hana Zagorová. Na režii A. Hajdy a kameru J. Kačírka je třeba se dívat československým pohledem té doby, abychom se udrželi nad průměrem. Za zmínku stojí ale určitě hudba. Do komedie byl zakomponován tehdejší hit Mrtvá láska (F.Trnka/H.Zagorová) a dále písně J. Hniličky s texty J. Růžičky (Elegán, Jaké štěstí, jaká krása) i samotné H. Zagorové (Píseň pro slunce). ()

Reklama

Reklama