Reklama

Reklama

Versailles no bara

(seriál)
  • Japonsko ベルサイユのばら (více)
Japonsko, (1979–1980), 16 h (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Rijoko Ikeda (komiks)

Hrají:

Šózó Iizuka, Kaneto Šiozawa, Ken'iči Ogata, Norio Wakamoto, Šigeru Čiba, Keiko Toda, François Brincourt, Mijuki Ueda, Júsaku Jara, Kóiči Kitamura (více)
(další profese)

Epizody(40)

Obsahy(1)

Píše se rok 1755 a ve šlechtické rodině de Jarjayes, která proslula schopnými vojenskými veliteli, se narodilo již páté dítko, avšak k velké nelibosti pána domu je to opět dívka. Rozhodne se tedy, že bude vychovávána jako chlapec, a na místě jí udělí mužské jméno Oscar, Oscar François de Jarjayes. Střihem se přesouváme do roku 1769, kdy čtrnáctiletá Oskar namísto křepčení na plesu trénuje šerm se svým kamarádem z dětství, Andrém. Seriál nás provede následujícími dvaceti lety života Oscar, které je André vždy poblíž, a celou tu dobu půjdeme též podél cesty k Velké francouzské revoluci. (yenn)

(více)

Recenze (4)

MargaretRose 

všechny recenze uživatele

Velice krásné a historické anime, moc mě to zaujalo a díky tomu, že je to už velmi staré, tak se na mne samotnou udělalo narozdíl od jiných anime výjmeční dojem. :) ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Exkurze do historie. Jednak do historie anime; Růže z Versailles je s výjimkou pár krátkometrážních filmů zatím jasně nejstarší anime, které jsem viděl. Jednak do historie francouzské. Většina důležitých událostí, soudě dle letmého nahlédnutí do Wiki, více méně odpovídá skutečnosti, takže jsem si lehce rozšířil své historické neznalosti. Z reálných předloh vychází i značná část vystupujících postav (Oscar mezi ně kupodivu nejspíše nepatří:-)) a i jejich jednání se předloh zhruba drží. Bez ohledu na historickou zakotvenost jsou postavy hodny pochvaly za to, jak jsou dobře napsány. Nejzajímavější částí seriálu je až cca poslední čtvrtina, kdy je revoluce za dveřmi. Počátečních asi 25 epizod se věnuje převážně požitkům a intrikám šlechty. Na základě toho jsem si sice udělal obrázek o tom, co v prostému lidu vzbuzovalo nenávist vůči šlechtě, celé je to však poněkud jednotvárné a tedy nepříliš zábavné. Druhá věc, na kterou si musím postěžovat, je přílišná a hlavně naprosto zbytečná patetičnost a teatrálnost některých vypjatých momentů. A do třetice by závěr (poslední tři epizody) mohl být pojat méně v duchu romantismu. Na technické stránce mě překvapilo, že nijak zvlášť nevyniká. Samozřejmě je na Růži z Versailles na první pohled patrné, že už má nějaký ten rok za sebou, ovšem rozdíl oproti kupříkladu Princess Nine, která má na krku o dva křížky méně, je dle mého velmi malý. 6/10 ()

q66 

všechny recenze uživatele

The Rose of Versailles je historické drama zobrazující období od příchodu Marie Antoinetty do Francie až po Velkou francouzskou revoluci a zároveň asi nejdůležitějším historickým anime a celkově jedním z nejvýznamnějších anime seriálů vůbec. Do určité míry tu máme i historickou přesnost - objevuje se spousta reálných postav i událostí a celkově hlavní dějová linka následuje reálnou předlohu, i když hlavní hrdinka Oscar François i třeba André jsou postavami vymyšlenými. Seriál je do značné míry ovlivněn myšlenkami feminismu podobně jako např. Revolutionary Girl Utena a velkou roli hraje v první části i vnitřní politika francouzské šlechty a v celém seriálu celkově sociální aspekt; ve svém vyobrazení umí být seriál i dost drsný a nebojí se ukázat i ty temné stránky, jsou tu popravy, vraždy, znásilnění, pedofilie, intriky šlechty, brutalita a nenávist běžných lidí proti vší šlechtě a spousta jiných negativních věcí a dobro vždy nezvítězí... Anime velmi dobře pracuje s charaktery, žádná větší strana není vyobrazena celá jako zlá, jak šlechta tak prostý lid mají své dobré i špatné osobnosti a z obou stran jsou tu hlavní postavy (není tu jednotné zaměření, části seriálu přeskakují mezi několika protagonisty), které v průběhu projdou vývojem - jak pozitivním, tak negativním směrem - a jsou zobrazeny z několika různých perspektiv. Z negativních stránek lze zmínit hlavně dost starou animaci s celkem výraznými problémy (seriál je ale z roku 1979 a ve své době patřil v TV anime mezi špičku, podíleli se na něm ti nejlepší animátoři a šlo o velice ambiciózní projekt), jak zmínil yenn zbytečnou patetičnost určitých scén a také tempo - uprostřed pomalé, ke konci zbytečně zbrklé. Ale i tak si The Rose of Versailles zaslouží své místo mezi historicky nejvýznamnějšími anime klasikami a silných 8/10. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Prišlo na to ze som si spomenul na dobu keď som ako malý pozeral na Nemcoch tento seriál. Nerozumel som prakticky ničomu, avšak seriál som hltal vždy keď šiel (v časoch poobede po škole)... Hneď som si povedal ze si prečítam mangu, ktorú som rád že som našiel takmer ihneď. A pozrime, seriál bol asi prvým anime ktoré som kedy videl a ide dokonca o kvalitný kúsok, takže som aj rad ze som nepozeraval až také braky :-) priebežne čítam na wiki o francúzskej revolúcii, čo mi dáva aj nejaké tie reálie. Vďaka anime lady Oskar sa teda dostávam do témy fr revolúcie čo hodnotím pozitívne samo o sebe, plus návrat do detstva poteší. hodnotenie pridám po pozretí do konca. Edit : hodnotenie po Mange a pilote Lady Oscar : hneď na úvod záujme intro song, ktorý je parádny tak ako ten záverečný. Hneď nás do deja zatiahne narodenie piatej dcéry vo vojenskej rodine v 18. storočí. odštartuje tak veľmi zaujímavý sen o netradičnej výchove dievčata na úlohu vojenského bodyguarda na pozadí života Márie Antoinette vo Versailles. ()

Reklama

Reklama