Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film Jiřího Krejčíka Osudové peníze volně dle povídky Karla Čapka je setkáním dvou klasiků - klasika české moderní prózy a klasika českého filmu. Příběh ze souboru Trapné povídky o gymnaziálním profesorovi a jeho dvou sestrách rozvinul Jiří Krejčík s akcentem na dramatický životní úsek mladší sestry v atmosféře maloměstské morálky. Dodržením dobové atmosféry prvorepublikového Československa se Jiří Krejčík vrací k žánru dobového obrazu, ve kterém již vícekrát dokázal svoje mistrovství (Nerudovský Týden v tichém domě a zejména film věnovaný pěvkyni E. Destinové Božská Ema). Z Čapkovy předlohy ostatně Jiří Krejčík vyšel už vícekrát, připomeňme film Čintamani a podvodník podle Povídek z druhé kapsy nebo TV film Svatá noc z Apokryfů.
Do hlavní role Růženky obsadil režisér debutující slovenskou herečku Gabrielu Marcinkovou, která studuje v současné době bratislavskou VŠMU v ročníku Martina Huby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

T2 

všechny recenze uživatele

na TV produkciu celkom slušný príbeh, ktorý nenudí a pre zaujímavé zvraty má čo ponúknuť, herecky to je troška miestami poslabšie ale Gabriela Marcinková to celkom slušne ustála na hlavnú úlohu, záver troška rýchlo uvarený, škoda ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení a to i přes to že literární předlohu jsem nikdy nečetl, překvapila mě mladičká studentka VŠMU Marcinková, docela jsem ji roli věřil. Doba se od tý doby moc nezměnila, peníze dál vládnou světu a existenční problémy, má čím dál tím víc lidí. Na filmu mě štvaly trochu nevěrohodné kulisy ale jinak nemám moc výhrad. Krejčík i v pokročilém věku, předvedl že stále umí. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Celá plejáda nesympatických postav se proplahočí scénou, odříká svých pár slov polským přízvukem, a zase zapadne do mlhy zapomnění. Nebavilo mě to. Jediné, co stojí za zaznamenání, je fakt, že režisér Krejčík dokáže ve svém věku a stavu ještě natočit film. Úroveň tomu trochu odpovídá, nicméně i tak klobouk dolů. Když jsem onehdá poslouchal jeho meldování na schůzi zastupitelstva Prahy 6 na téma Proč starosta nezakáže zlé lékárně na Kulaťáku prodávat rozbité teploměry, přičemž on může dokázat jejich nefunkčnost na vlastním těle, mě dost pobavilo. Beru proto tento počin jako humanitární akci debila Janečka, který si utrhl od vlastních nenažraných úst zloděje a zasponzoroval ubohého prducha. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Z nadějí vzniklo veliké zklamání. Čapkova předloha, které se chytí Jiří Krejčík - to slibovalo moc. Jenže z toho zůstalo amatérské přeříkávání nevynalézavých dialogů, kterými se děj klopotně ubírá nezajímavým příběhem. Veliká škoda. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 5/10 Hudba 4/10 Prostředí 7/10/// +Jan Budař a Gabriela Marcinková, atmosféra doby a věrně natočené dialogy a mluva -téma není příliš zajímavé, je to hodně rozvláčné/// Největší předností filmu může být nová tvář v české kinematografii jménem Gabriela Marcinková. Zde byla svázána pevně napsanou rolí, která přesně musí zapadat to oné doby. Což mimochodem zahrála věrně a přesně. Nicméně věřím tomu, že s jinou postavou by nám pěkně ukázala, že umí. Snímek zaujme dobovou výpravou, která je zdařilá a taky dobovou mluvou. Ta je hodně nevšední, ale působí to až kouzelně. Tedy občas, protože si musíme uvědomit, že se jedná o drama dospělé dívky, která se musela na nátlak rodičů oženit a tehdy neexistovalo něco jako rozvod. Takže se stále více a více propadá...Škoda snad slabší režie, která film tahá hodně k průměru./// Celkem 51%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Byla mladá, byla chudá, takže ji všichni ponižovali, zneužívali a byli na ni hnusní. Měl jsem toho dost po dvaceti minutách. Po třičtvrtěhodině režisér hlavní představitelce dovolil na chvíli vypnout permanentně ztrápený výraz a trochu se usmát, takže jsem zjistil, že je i pěkná. Ale dokoukat to dokonce byla stejně dřina. Při vší úctě k panu Krejčíkovi, tohle bylo jedno velké dlouhé nekonečno o ničem. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jiřímu Krejčíkovi se podařilo obsadit herce, kteří vytvářejí atmosféru povídky. Smekám před Budařovým rozsahem (např. při srovnání také s bratrskou rolí ve Václavovi). Jiří Krejčík také sám volně upravil Čapkovu povídku. Pokud zamýšlel dvoudílný televizní film, možná by ještě lépe vystihl vývoj vztahů mezi postavami. Přesto na televizní film dokonale připravené interiéry, kostýmy, odpovídající hudební doprovod. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

"Růžo! Kam mám dát ty KASTRÓLY ????!!!!" Růženka projde s krkolomnou češtinou celým únavným dějem a není na té cestě rozhodně sama. V jejím ublíženém výrazu ji doprovází nenápaditá režie, ochotnické hraní většiny osazenstva, absolutně zkoprnělý Budař a televiznost na každém rohu. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Pan režisér se možná kdysi rozhodl, že se inspiruje povídkou Karla Čapka, ale při psaní scénáře mu z toho vyšel úplně nový příběh. To by samo o sobě nevadilo, ale měl z toho vypustit Tyldu a připsat nějaký konec. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

46. MFFKV - nelíbilo se mně to ani obsahově a už vůbec ne formou. A to nehledě na to, že je to nátačeno u nás ve škole a s panem Krejčíkem sem měl čest si po projekci nádherně povídat. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nedramaticky zfilmované drama, které končí tak, že...nekončí... Nechápu, proč do hlavních rolí českých filmů jsou obsazováni slováci, kteří se snaží mluvit česky, u mě to kazí dojem. Ale hlavní představitelka byla velmi příjemným překvapením, Marián Labuda mladší se do své role také skvěle hodil. Stanislav Zindulka vypadá už asi 30 let stále stejně dobře. Rozhodně zajímavý počin již skoro stoletého režiséra Krejčíka, na který se dalo v neděli večer koukat bez výrazněji nudných momentů. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Tak ploché postavy jsem už dlouho nikde neviděla, filmu nepomáhá ani typická televizní kamera... zkrátka, je to bída :-( ()

klima777 

všechny recenze uživatele

No, bylo to takové... nechtěně groteskní. Myslím, že z této adaptace by Karel Čapek velkou radost neměl. A utěšovat se faktem, že existují mnohem horší filmy, takřka postrádá smysl. 1,5* ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

110 minut je na povídku strašně moc. Postavy se chovají, jako kdyby měly IQ pod 70, a nějak nepodařeně se děj točí kolem peněz. Prostě film o ničem, jenom snad o tuposti. Na konci filmu jsem skandovala : Skoč, skoč, skoč! a oni jí museli zachránit. Jediná světlá hvězdička byl Budař. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních rolí mojí Gabči Marcinkové a rovnou taková depka a Labuda ml. si tady střihl roli opravdu zoufalého slizouna, který sňatkem k pěkné manželce přijde. Povídky dle Čapka, ale výsledek tak geniální není. ()

Související novinky

Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího… (více)

Reklama

Reklama