Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (887)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pošmourná atmosféra a především skvělý vizuál, v němž je zabalen nepříliš strhující a akční příběh. Snímek je pojat velmi civilně, s přirozenými dialogy a výborným Ewanem McGregorem, na jehož charakteru a výkonu v podstatě stojí celý děj. Všichni jsme možná až příliš navyklí na hollywoodské akční a thrillerové blockbustery, kde vystřílené kulky tříští o zem, mega drsní hrdinové trousí hlášky jednu za druhou a brutality se meze nekladou. Když se nám potom před zraky dostane civilní politický thriller, podvědomě čekáme, kdy začne našlapaný děj, honičky a objeví se drsní borci s brýlemi a bouchačkou za pasem. Muž ve stínu je přesně opačný. Takže, pokud příliš očekáváte dynamický styl a ohromující podívanou, budete nejspíš zklamáni. Osobitý snímek, který však nejspíš spousta nedokáže ocenit pro jeho nenápadné zpracování a skromnost. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna velký fanoušek politických thrillerů, ale tohle byla prostě fajnová prácička ze staré školy. Stínový spisovatel, kráčí ve stínu svého předchůdce možná víc než by mu bylo po chuti. Spisovatelsky znuděný McGregorův ksicht nás příjemně nepříjemným způsobem vede celým příběhem, který je tajemnější než obsah šuplíku stolu britského ministra. Pierce Brosnan si příležitost zahrát arogantního politika vychutnává plnými doušky a do kamery se nám dokonce zazubí i legendární Eli Wallach. Polanski to všechno precizně kočíruje a Alexandre Desplat složil tak nadupaný, uším lahodící soundtrack, že tu pátou hvězdičku s klidem v duši dám. - Sportujete? - Ani ne. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Polanski už si svůj rukopis vypracoval k dokonalosti a už jen zbývá, aby svoje nadání ukázal pomocí filmů. Další adaptace knihy s temným a mrazivým podtextem, jako tomu bylo u Deváté brány nebo Pianisty. Politické filmy mě nikdy moc nebrali, ale tady mi toto téma vůbec nevadilo. Je zde jen v minimální míře a my jsme svědky úvah Ewana McGregora v roli "ghost writera". Ten během ponurného anglického počasí nachází jednotlivé střípky, které nějak souvisí s politikem v roli Piercem Brosnanem. Polanski pomoci kamery dává poctu jinému režisérovi. Alfredu Hitchcockovi a skvěle hraje s napětím. Zatímco vy by jste si mysleli, že hlavní hrdina má pouze dvě možnosti. Tak se ukáže i třetí cesta, která vás dovede až ke konci... A jsem rád, že jsem mohl tu cestu mohl absolvovat i já. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na filmu je jasně vidět, že ho dělali profíci. Kamera, režie, herecký výkony a především atmosféra si jedou bez brzdění pro pět hvězd, ale s tím scénářem máme trošku problém, co Houstone ? Nechcete mě namluvit, že dneska se na letiště, plný bezpečnostních složek tajných i uniformovaných, kam přijíždí bývalý britský premiér, dostane kdejakej neodělek z bouchačkou dlouhou jak tejden. A dobrý taky bylo to vygogolování ohledně práce u CIA , v takhle vysoký hře určitě každej "smrtelník" dokáže zjistit kdo a kdy do který tajný služby vstoupil, hlavně u politiků a vysoce postavených lidí, to bylo FAKT výživný, tímhle může Polanski krmit leda tak retardovaný krtky. A už vůbec nemluvím o konci. Za prvý, proč tomu finále nedát větší šmrnc, jen ať se emoce pořádně rajcnou a za druhý, hlavní hrdina to rozlouskl jak popelka svoje tři ořechy, bez louskáčku. Jenže co nevadí u pohádky, to vadí u politickýho thrilleru. A úplně závěrečnou tečku musel vymýšlet Křemílek těsně po tom co dostal kopačky od Vochomůrky, protože to jinak není možný. Copak by se někdo takhle zachoval ?? Dokonalá filmařina poflusaná absencí logiky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Muselo to přijít.. Polanski si mě tentokráte až tak moc nezískal.. Tenhle chlapík nikdy neskončí v poli poražených, nikdy nebude rutinérem, ale v tomhle případě (i když všechno vypadá zajímavě a záhadně) šlápnul vedle. Po formální stránce nelze než chválit, ale dějově jednoduše nestačí. Muž ve stínu nevykazuje tvůrcovu předešlou rafinovanost a mysterióznost, chybí nápad i tempo a jakákoliv intenzita a doznívání po samotné projekci!! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • ŠPZ na spustenom BMW na trajekte a neskôr aj na aute, ktorým jazdí Duch (Ewan McGregor), obsahujú päť alfanumerických znakov: 9G8 G7. Kombinácia, počet a poradie alfanumerických znakov na tejto ŠPZ sa výrazne odchyľuje od predpisov massachusettského dopravného oddelenia. (Pat.Ko)
  • Na bežiacom texte pre CNN počas správy je slovo "British" napísané nesprávne ako "Bristish." (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama