Reklama

Reklama

Děj britského politického dramatu, oceněného nominací na Zlatý glóbus, je situován do poloviny osmdesátých let minulého století. Tedy do doby, kdy vláda probritského rasistického apartheidu na území Jihoafrické republiky začínala postupně cítit, že její čas se naplnil. A právě v těchto neklidných časech, v nichž každá sebemenší potyčka mohla skončit krvavým masakrem, se v tajnosti daleko odsud, v honosné venkovské vile v Somersetu na jihovýchodě Anglie, sešla nesourodá skupina lidí s jediným cílem - rozhodnout o osudu JAR. Na jedné straně stáli dosavadní vládci z afrikánské Národní strany a proti nim ti, kteří byli ještě nedávno cejchováni jako teroristé a zločinci - členové Afrického národního kongresu. Pod dohledem vlivných lobbistů a tajných služeb byli oni těmi jedinými, kteří mohli zabránit eskalujícímu násilí a hrozbě občanské války. V hlavních rolích se představí vynikající oscarový William Hurt a Chiwetel Ejiofor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic není černobílé. To platí pro všechny režimy, ať už jsou založené na jakékoliv ideologii, apartheid nevyjímaje. A proto mi přišlo Endgame až příliš tendenční. Botha a spol. byli ti zlí a ANC ti hodní, přičemž stejné zločiny byly řazeny na jinou úroveň - kupříkladu bombový útok ze strany ANC byl sice označen za zvěrstvo, ale vzápětí ho omlouvali. To se mi zkrátka nelíbilo. Na druhou stranu to, co předcházelo oficiálním jednáním před prvním demokratickýmii volbami v JAR, je pro mě španělská vesnice, takže jsem toto nevyvážené, trošku příliš dlouhé, "zpravodajství" sledoval se zájmem. Herecky mě potěšilo obsazení Hurta, Marka Stronga a nakonec i Ejiofora, který se mi snad poprvé v něčem vyloženě líbil. A jinak nevím, jestli jsem byl sám, ale představitel Nelsona Mandely mi až neskutečně připomínal Morgana Freemana po lehké omlazovací kůře. :D 65% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,645Tržby Celosvetovo $26,260▐ citeľná hra na štýl prednesu príbehu ako od Greengrassa ale ten je len jeden, takže aj preto to vyznie tak plano aj keď obsadenie celkom slušné a snaživé ale nie je to ono, Pete Travis proste nie je moc dobrý na moc vážne témy /40%/ ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na danou problematiku.. Další ze snímků, které mají připomenout, že slova mnohdy dokážou víc, než násilí - 70%. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Politická propaganda, či historická výpoveď..? Príbeh sa zaoberá politickým rozpoložením v JAR na prelome rokov 1986-1990, následným dopadom na spoločnosť, ekonomiku, rozvoj... Mihne sa tu pár zaujímavých osobností, ako napr. N. Mandela, samozrejme nielen on. Skromný príbeh s veľkou myšlienkou... 7/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý politický snímek, který se snaží diváka vtáhnout do děje pomocí polodokumentaristické kamery (vysoká zrnitost a roztěkanost) - ta my však místy přišla až moc rušivá. Pokud nevíte nic o Mandelově okolí a apartheidu v JAR, jistě stojí za zhlédnutí. Jen upozorňuji, že se však víceméně jedná o konverzační záležitost, která je místy trochu zdlouhavá. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený politický thriller v dokumentárním stylu, který sice nemá tempo, jako snímky Paula Greengrasse, které se film snaží napodobit, ale přesto dokáže inteligentně pobavit a i přes nepříliš zajímavé téma, nenudí. ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Nuda. Námet je celkom zaujímavý ale bolo to podané až príliš zdlhavo a nudne. Nemám k tomu už čo viac napísať. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Travis v úhlu pohledu smíchal politický drama s akcí,a docela to fungovalo.Tady ale akci, vlastně i nějakej větší pohyb nechal v tašce na hotelu a natočil totální unuděnou,zaprděnou a ukecanou uspávanou,kterou sem s klidnym srdcem po hodině vypnul.Kdyby to bavilo,tak jo,ale tady se řeší jen Jihoafrická republika,a tu mám u prdele.Takže nic.20%. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, takže historie násilí v JAR, pozadí pádu apartheidu, politické rozhovory a jednání, špinavá práce složek národní bezpečnosti... Řeklo by mi to víc, kdybych k tomu měl vřelejší vztah. Zahrané to bylo solidně, natočené taky, ale bralo mě to asi jenom jako režná, když je možnost dát si Martini a zapít to dvojtou tequillou... Taky to bylo hodně ukecaný, takže člověk musel dávat dost pozor, aby z toho něco měl. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rasová segregace - apartheid - v Jihoafrické republice způsobuje čím dál větší napětí mezi bělošským a černošským obyvatelstvem. Nepokoje a násilí je na denním pořádku. Daleko odsud, na jihovýchodě Anglie se potajnu setkají zástupci Jihoafrické vlády a zástupci Afrického národního kongresu. Společně se jim daří vyjednat podmínky zrušení apartheidu, propuštění Nelsona Mandely z vězení a nástupu demokracie v JAR... Přiznávám hned na počátku, že politická dramata dvakrát nemusím. Politická dramata, odehrávající se na druhé straně zeměkoule (= tedy ta, která jsou nám úplně putna), ještě méně. Takže se stalo, že jsem téměř polovinu filmu docela trpěl. Jenže pak se něco zlomilo, a já si film začal docela užívat a ke konci už jsem se bavil víc než dobře. Velký díl na tom (kromě tématu, který - ač nám docela vzdálený, má svoji hloubku) má herecké obsazení, hlavně obou hlavních představitelů - Williama Hurta a Chiwetela Ejiofora. Takže škoda pomalejšího rozjezdu (byť neodmítám, že to byl spíš můj osobní problém), jinak se mi tento film docela líbil... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavé a hlavně dobré politické drama. Poslední roky apartheidu v JAR a snaha dosáhnout dohody je pro našince celkem neznámá oblast a určitě neuškodí se na film podívat. Je to takový malý předkrm před Eastwoodovým filmem The Invictus. Krom toho, že je film zajímavý, tak je plný dobrých herců, kteří podávají nadstandartní výkony, především Strong a Hurt. ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Pete Travis natočil po skvelom filme Uhol pohľadu ďalšiu politickú drámu. Tentoraz sa zameral na situáciu a rasistickú vládnu moc v JAR a neskôr nástup Nelsona Mandelu na post prezidenta krajiny. Pravdupovediac som sa pri tomto filme nudil a nezachránili to ani také hviezdy ako sú Hurt, Strong alebo Ejiofor. A Mandela čobi svetová politická osobnosť by si zaslúžila určite lepšie spracovanie príbehu a možno aj lepšieho režiséra (Olivera Stonea a jeho JFK asi len ťažko niekto prekoná). Endgame možno uspokojí náročnejšieho diváka, ale pre širokú masu a "konzumného" diváka to rozhodne nieje. ()

F.Sucre 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude něco horší a nakonec se z toho vyklubal celkem zajímavý politický dramat s neotřelým obsazením. Navíc Endgame, funguje jako parádní předehra pro nadcházející snímek Clinta Eastwooda - Neporažení: Invictus. ()

LuckyK 

všechny recenze uživatele

Dobrá učebnice mezinárodních vztahů, diplomacie a problému konce apartheidu v JAR, i když z filmařského hlediska trochu zdlouhavé a málo dynamické. ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Trochu nudné,příliš roztahané.Neříkám,že film nebyl zajímavý,ale zdál se mi hodně politicky přikrášlen,nevím,určitě jsem si trochu rozšířil obzory,jinak nic?! ()

vancho 

všechny recenze uživatele

Z filmu sa človek niečo poučil o histórii. Zaujímavý pohľad na zákulisné rokovania medzi apartheidom a mandelovcami. Pre mňa najzaujímavejším momentom filmu bol profesor v podaní Williama Hurta. Človek lojálny k režimu sa mení, akonáhle zistí, že je tiež sledovaný tajnou políciou. Vidno určité historické paralely s 89. rokom, keď sa museli aktivizovať aj verní alebo apatickí, aby režim rýchlejšie padol. ()

Reklama

Reklama