Reklama

Reklama

Tajný život včel

  • USA The Secret Life of Bees (více)
Trailer

Queen Latifah a Dakota Fanning vévodí hvězdnému hereckému obsazení amerického dramatu o rodině, nezávislosti a síle lásky, který byl natočen podle uznávaného bestselleru. Čtrnáctiletá Lily Owensová (Dakota Fanning), ve snaze uniknout tvrdému, věčně rozzlobenému otci a vyrovnat se s tragickou smrtí své matky, uteče s afroamerickou chůvou, hospodyní a jedinou přítelkyní Rosaleen (Jennifer Hudson) do Tiburonu v Jižní Karolíně. Tam jí poskytnou přístřeší tři nezávislé sestry Boatwrightovy (Queen Latifah, Alicia Keys a Sophie Okoned), které se samy starají o rodinné včelařství. Lily u nich konečně poznává život naplněný láskou, je zahrnována nečekanou laskavostí a hlubokou spiritualitou jedinečně nadaných žen a s každou z nich si vytváří pevné pouto. Někdy totiž člověk musí nejdřív domov opustit, aby ho mohl skutečně nalézt. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ale tak, snést se to vcelku dalo. Dráma z doby šedesátých let, kdy Amerika byla ještě těžce rasistická, ale černošská menšina začala vystrkovat drápky. Moc filmů z tý doby není a tenhle je trošičku vyjímkou, kde se sešly docela zajímavá jména. To je hrozně těžký o těhlech dramatech něco řikat. Většinou jsou všecky na jedno brdo, ale špatný taky nejsou. Prostě ze života a otázka je, jestli to zaujme nebo nudí. Každý příběh je totiž pro každého individuální, a mě tenhle vcelku zajímal, ale ruce pryč od té doby spátky do reality. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $37,770,162Tržby Celosvetovo $39,984,023Tržby za predaj DVD v USA $17,614,027 //počet predaných kusov 978,741║ silný film natočený s citom, ktorý pohladí /90%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Gina Prince-Bythewood .. Netradiční prostředí (včelí farma), tradiční dobové potíže (rasově laděný venkov šedesátých let) a výborná Dakota Fanning (kruci, tohle že je to talentované/uječené dítko Dakota? Tři roky jsem jí neviděl a ten progres jde poznat). Slastný odér nezpůsobuje jen neustálá přítomnost medu, ale především příběh o hledání a silná herecká sestava. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Včely obrátily celý můj život vzhůru nohama. Byly mi seslány. Objevily se jako anděl Gabriel před Pannou Marií “….. Každičká bytost chce být milována. Lily není výjimkou. Prožívá nelehké dětství, dotýká se jí rasová nesnášenlivost a TAM v růžovém domě (s až pohádkovými bytostmi) nachází naději, lásku a snad i pravdu. D.Fanning asi nikdy nebude hvězdou Prcičkových komedií. A zřejmě ji mine obdiv ,,tohoto“ publika. Když sleduji její cestu k hluboce ukrytým citům, či důvěře k mateřské lásce, myslím, že je to dobře. Výborné herecké obsazení, kde hlavně z Q.Latifah vyzařuje takový pocit dobra a klidu, kterým nakazila i mě. PŘÍBĚH***** HUMOR* AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. A Box Of Secrets (03:17) ,2. Don't Bother Looking For Me (01:00) ,3. The Supremes Were In My Kitchen (00:54) ,4. Peaches (00:44) ,5. Black Madonna (00:50) ,6. Just Another Way Of Dying (01:22) ,7. Who Have We Here (00:48) ,8. Bee School (02:23) ,9. Daughters Of Mary (02:48) ,10. Purple Honey (00:51) ,11. Tears And Sprinklers (01:00) ,12. Marshmallows And Grahams (02:00) ,13. Don't Tell Mary (02:56) ,14. Time To Die (04:48) ,15. She Came Alone (01:36) ,16. Map (01:25) ,17. Kiss (01:23) ,18. Hat Box (02:02) ,19. Will You Marry Me? (00:58) ,20. You Was Here All The Time (01:25) ,21. All These Mothers (03:34), ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Začátek byl jednoznačně zajímavý a měl u mě našlápnuto na 5*, protože něco takového se jen tak nevidí (kdo viděl,ví). Jenomže jakmile Lily utekla, celé to dění bylo takové nezáživné a rozhodně ne tak neotřelé, jak to působilo původně. Atmosféra šedesátých let, kdy vládla rasová nesnášenlivost je úžasná, ale to je asi tak všechno. Asi jsem až příliš očekávala druhý Černobílý svět. A ten se tedy opravdu konal. Navíc celému příběhu uškodila postava ufňukané May, která byla prostě na zabití (ale tvůrci na to asi časem taky přišli a..no,kdo viděl,ví). Celkově jsem našla jen málo postav, se kterými by se dalo sympatizovat a to je dost škoda. Každopádně celkem fajn. A to je právě to.. "celkem fajn" na lepší hodnocení prostě nestačí. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Celkom slusna drama zo zaujimavym obsadenim. Chvilkami to bolo trosku nudne, ale Dakota je prilis talentovana herecka a tak trosku sa cudujem, ze ju nevidim v kine castejsie, pretoze tento film celkom dobre potiahla spolu s Queen Latifah a ostatnymi hereckami. 3 hviezdicky tiez nemozem dat, lebo ma vdaka rodinnej teme a rasovej neznasanlivosti 60-tych rokov tento film az prilis zaujal. ________ Dakota Fanning - (Lily Owens) +++ Queen Latifah - (August Boatwright) +++ Jennifer Hudson - (Rosaleen Daise) +++ Alicia Keys - (June Boatwright) +++ Sophie Okonedo - (May Boatwright) +++ Paul Bettany - (T. Ray Owens) +++ Hilarie Burton - (Deborah Owens) +++ Tristan Wilds - (Zach Taylor) +++ Produkcia: Will Smith, Jada Pinkett Smith +++ ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mám rada filmy tohto druhu, o silných ženách a životných drámach. Tajný život včiel nie je taký dobrý ako Vysmážané zelené paradajky alebo Purpurová farba, vo viacerých detailoch je príliš idylický, ale aj tak sa mi páčil. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

V tomhle případě jsem absolutně nevěděl, do čeho jdu. Jistě, znal jsem obsah filmu, ale nevěděl jsem, jestli ten film bude laděný spíše do poetické roviny, čemuž napovídal název filmu, nebo jestli to bude jen normální drama o dívce, která vyrůstá v prostředí bez jakékoliv vroucí mateřské lásky. Nakonec se do tohoto filmu přece jen trochu té poetiky vmísilo, ale ta poetická stránka filmu byla příjemné nenásilná a jako součást děje hodně dobře snesitelná, takže film jsem si vychutnal přesně tak, jak jsem si ho vychutnat chtěl a film jako celek byl zhruba takový, jaký jsem si ho představoval. Každopádně to ale bylo něco nového, něco značně neotřelého, ale o to více zajímavého, navíc se film zabýval i právy černochů v Americe 60. let a k tomu se mohl neznalý divák, jako jsem například já, dozvědět i něco málo o vzniku a výrobě medu a o životě včel. Tenhle film je rozhodně originální, o tom vůbec nepochybuji, něco takového jsem totiž opravdu ještě neviděl a snímek jsem si díky tomu užíval ještě víc. Navíc celkovému vyznění filmu pomohly i nečekaně velice kvalitní herecké výkony, obzvláště Dakota Fanning nejen, že roste do krásy, ale navíc pořád dobře hraje a svou roli zvládla na jedničku, v čemž jí zdatně sekundovala neméně sympatická Queen Latifah. Nemůžu si pomoct, tohle je hodně zajímavé a kvalitní dílko, které si zaslouží dobré hodnocení, dávám čtyři a půl hvězdy (90%). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Herečka Dakota Fanningová má velký talent, nejen proto, že má pozoruhodný sugestivní dívčí výraz, ale má hlavně dar hluboké psychologické sdělnosti a tudíž schopnost vyjádřit velmi reálně mnohem víc, než předepisuje její role. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Úvodní nápad se způsobem smrti matky je velice neotřelý a měl u mne našlápnuto na 5*. Pak už vyprávění malinko slevuje z nastavené laťky, jednotlivé sekvence jsou již méně originální, ale i tak se na to dívá moc pěkně. Herci jsou výteční a amtosféra v domě plném černošských ženských je skoro k závidění. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co jsem od toho filmu čekala, ale byla jsem nesmírně překvapená, protože se mi ten film opravdu hodně, hodně líbil. Dost slušné drama z netradičního prostředí. Dakotu teda nemám zrovna dvakrát ráda, ale musí se jí teda nechat, že tady mi nevadila a uznávám, že to výborně zahrála. Upřímně se mi to teda tak líbilo, že až nemám slov. Ale teda Tristan Wilds mě dostal, toho bych tam nečekala. 5* ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus moc přeslazená stylizace se slabším dějem a herectvím "začátečnickým", který filmu taky moc neprospěl. Kladem bych tu viděl snad jen lehce nadprůměrnou kameru. Lepší dvě hvězdy, 50% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nejde zde ani tak o včely, jako o lásku a pomoc lidem v nouzi. Přesněji řečeno, jde o pomoc malé holčičce, která se rozhodne utéct před svými vzpomínkami nešťastného dětství. Uchýlení se u černošských chovatelek včel se nezdá jako dobrý nápad, obvzvláště v době rasistických nepokojů 60. let. A je to právě láska, která se ukáže jako nejlepší pomocnice... Skvělé sladké drama! Zajímavosti: Tolik včel na jednom místě a jen jedno ďobnutí. Odnesla to Alicia Keys. Že by zpívala falešně? :-) 75% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Dakota Fanning má neuvěřitelný talent a snad se ji bude dařit lépe a lepé a bude mít dobrý výběr dolí. Ve snímků se mi líbilo trošku netradiční prostředí. Děj kdy barevní neměli téměř žádné práva už tady byl, ale Gina Prince-Bythewood celý koncept zasadila do krásného prostředí včelí farmy. Asi jedinné mínus bylo, že pro Dakotu scénarista napsal dialogy které by neřekl ani dospělý člověk co něco zažil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Z adaptace románu Sue Monk Kiddové vyznívá, že afroamerická minorita je prostě „lepší" než bílá většina. Ne, není to rozbuška pro rasové nepokoje, Tajný život včel si může dovolit fandit jedné straně, protože se vrací na americký jih 60. let, kdy byl rasismus bělochů stále ještě posvěcený zákony. August plní roli přirozené hlavy celé komunity, May je kráska štítící se svatby a June duševně nemocná citlivka. Všechny jsou nicméně tak hodné, až z nich láskyplnost vyzařuje snad až do vedlejšího okresu. Do filmů jako Tajný život včel se člověku ani nechce tepat. Jsou přesně takové, jaké chtěly být. Včely se nestydí za sladkobolnost, naopak se hrdě hlásí k hřejivě lidskému způsobu vyprávění, kdy se nahlas vyslovují velká moudra. Pro diváka navyklého na cynické, nekorektní nebo drzé filmy je to hotový alternativní vesmír, jenž by při trochu horší konstelaci mohl ublížit. Ale neublíží. Tajný život včel oslovuje jasně definovanou skupinu a dává jí to, co si žádá. Zacílení na konzervativní diváky se zájmem o člověčinky by ovšem bylo vágní. Film proto na domácím trhu atakuje hlavně afroamerickou komunitu, resp. tu starší, sentimentálnější a něžnější část z ní. Pro producenty jsou věřící černoši velmi lukrativní podmnožinou divácké obce, podobně čitelnou jako děti civící na Disney Channel a pak platící za Muzikál ze střední a Hannah Montanu. Tajný život včel však naštěstí nepřináší úplně tupě hřejivou podívanou; dokonce překvapí inteligentním scénářem a suverénní hereckou sestavou. Právě ta zajišťuje snesitelnost medového projektu. ()

Související novinky

Spideyho kámošky dostaly režisérku

Spideyho kámošky dostaly režisérku

31.05.2017

Ačkoliv pořád není jasné, jestli (a případně jak) se Spider-Man zapojí do nového pavoučího vesmíru od Sony, máme tu už druhý projekt, který nabírá reálné obrysy. Nejdřív jsme zjistili, že Ruben… (více)

Reklama

Reklama