Reklama

Reklama

Americké biografické hudební drama vypráví o vzestupu a pádu legendárního afroamerického rappera Christophera Wallacea, který se proslavil jako „The Notorious B.I.G." Film sleduje jeho závratnou cestu k úspěchu - od mládí, jež strávil v 70. letech v Brooklynu, až po tragickou smrt v roce 1997.  Malý Christopher získal stipendium na soukromé katolické škole a jeho matka udělala všechno pro to, aby ho uchránila před nástrahami ulice. Bylo to však marné. Už jako teenager začne prodávat drogy, ale jeho život se změní, když přítelkyně Jane otěhotní. Narození dcery ho nasměruje k rozhodnutí vydělávat a být nezávislý - ať už legálně nebo jinou cestou. Jeho rappová nahrávka se náhodou dostane do rukou hiphopového impresária Seana „Puffyho" Combse a ten z něho doslova přes noc vytvoří senzační afroamerický kulturní fenomén. Zároveň s úspěchem však přicházejí nové tlaky a osud má s Christopherem jiné plány... Wallaceho v mládí ztělesnil jeho vlastní syn Christopher Jordan Wallace, v dospělosti ho hraje Jamal Woolard, režie se ujal George Tillman Jr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $36,843,682Tržby Celosvetovo $44,452,866Tržby za predaj DVD v USA $20,390,319 //počet predaných kusov 891,365 ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Hudbu sledujem, mam ju rada, ale nemam ziaden vyhraneny styl a vypocujem si naozaj vsetko. A velmi dobre si za mojich pubertalnych liet spominam na BIG hype okolo East Coast a West Coast. Vzdy som si myslela, ze jedna ci druha strana su len obycajni zlocinci, ktori si nasli hudbu, v ktorej mozu ospevovat svoje (zlo)ciny, bitches, prachy, dealovanie, hulenie, robenie deti na kazdom rohu a hlavne strielanie. Ci sa to niekomu paci alebo nie, je to tak. Vsetko si to odniesli Tupac a Biggie... Stali sa z nich dva kulty, modly a ak chcete symboly, a tie priniesli hudobnej scene niekolko nezabudnutelnych momentov. Som velmi rada, ze mi film objasnil niektore zalezitosti o zivote Notoriousa (ci su objektivne neviem) a musela som si cely ten cas pri sledovani filmu poklepkavat prstami a nohy mi tiez dancovali do rytmu. Film sa mi proste pacil, je pre mna dost prinosny, dokonca aj herci boli znesitelni a hlavne striedanie scen filmovych so skutocnymi zabermi, napriklad z reakcii fanusikov East aj West Coast po zastreleni Tupaca, pripadne z Biggieho pohrebu. Takze summa summarum, film je pre mna velke prekvapenie. Fanusikovia to maju ako povinnu jazdu a vy ostatni, vy to berte s nadhladom, ako ze sa dozviete nieco nove :) Citat Nororiousa BIG: "You're nobody til somebody kills you." ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase o něco víc osvětlil válku mezi East Coastem a West Coastem. Jinak hip hop mám rád a zákulisí mě zajímá, takže to pro mě byla příjemně strávená podívaná. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svět nevzdělaných drsných chlapíků z ulice, kteří byli předurčení ke kariéře pasáka, drogového dealera, rváče z ochranky nebo zloděje, a místo toho úspěšně zahájili hudební dráhu a stali se známými rappery. Nové postavení a sebevědomí se v případě úspěchu často spojilo se starými návyky, takže pánové se objevovali na veřejnosti s početnou ochrankou, ověšení zlatými řetězi, proslulí svým chvastounstvím, obvykle v doprovodu černých samiček oslněných pozlátkem. The Notorious B.I.G. neobstojí ani jako životopisný film, ani jako drama a dokonce ani jako zástupce hudebního žánru. Má význam pro fanoušky černého rapu a specielně Christophera Wallaceho. Ve specificky českém prostředí mám i problém s dabingem. Pokud k vám rapper promlouvá hlasem retardovaného Randyho ze seriálu Jmenuju se Earl, sklouzává výsledek k nechtěné komedii... Celkový dojem: 40 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že k žádné osobě o které tento film vypráví nemám citový vztah (nikdy jsem žádného ze zpěváků neposlouchal), se ani nedalo čekat, že díky tomu bude mít nějaký bod k dobru. Vlastně jsem sledoval životopisný příběh zpěváka, o kterém jsem nikdy předtím neslyšel. Prvních pár minut jsem byl velmi pozitivně překvapen a mé hodnocení se pohybovalo někde kolem 80%. Jenže nakonec se ukázalo, že Notorious přeci jen nebude solidní jízda s cool vizuálem a říznou hudbou. Celý snímek se postupně dostával do šedého průměru, klasický životopisný film, který není v ničem lepší než většina ostatních co jsem měl možnost vidět. Jak se dějová linie dostane za čtyřicet minut, začíná nepříjemně druhnout. Najednou se ke slovu začíná hrnout vata a není o co stát. Tempo je pryč. Postavy přestávají být zajímavé a čím dál více vychází najevo jejich černobílost a nulový vývoj. Fanoušci však budou nadšeni, těm ostatním snímek bohužel příliš (ano, pár slušných momentů se najde) zábavy neposkytne. Čistý průměr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Životopisný film zastreleného rapera sa mi zdal byť zaujímavý, štedré hodnotenie naznačovalo kvalitu a po filme musím uznať, že tu je. Film sa naozaj vydaril napriek tomu, že okrem A. Bassettovej tu nie je žiadna známejšia tvár. Nadšenie a odhodlanie hercov sa podarilo pretaviť do solídneho životopisného filmu, ktorí by si všetci RAPERI sveta (hej yoou! ideme na to!!! , hej yoou!) nemali nechať ujsť. Istého času som tiež trochu počúval rap, ale od Biga si neviem vybaviť žiaden veľký hit. Mňa skôr zaujali Cypres Hill, Hoause of pain, Marky Mark, IceT..., ale tie časy sú preč. Mohol by som si uťahovať z raperského strihu nohavíc (pozor nepribližovať sa, mám v nich nasraté...), akože zlatých a ťažkých reťazí, ktoré tlačia do predklonu, alebo štýlovej čiapky spustenej cez oči(kurva kam idem, navigujte ma!), uterák na hlave(kurva už vážne nič nevidím!...) či botasiek s rozviazanými šnúrkami dobrými akurát na to, aby si človek rozbil papuľu...Ale dosť. Toto je rapový svet, nechajte nás! (yoou motherfucker yoou!) Tak žite a užite si film raperi. 80% od rockera. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšik metalu som po zhliadnutí tohto snímku bol veľmi milo prekvapený. Inak po technickej stránke film o hodne prevyšuje moje hodnotenie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pre mňa ťažké dať tomuto filmu viac ako dve hviezdičky. Rap ako hudobný štýl poznám iba povrchne a nepáči sa mi. Potom ostáva hodnotiť videné ako životopisný film. A tam ma tiež nič nezaujalo. Útechou pre ľudí opačného názoru môže byť počet fanúšikov, pre ktorých to bolo stretnutie s legendou a ich štedré hodnotenie vyváži moje dve hviezdičky. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Byly tam některý části, který mě moc nebavily.. ale zas pro změnu jsem se dozvěděl pár věcí, které jsem nevěděl. Notorious byl týpek. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom jak se z tlustého černošského drogového dealera stal tlustý černý rapper. Drogy mě stejně jako rap nezajímají a celkově tyhle filmy plné černochů moc nemusím a kdyby mi nikdo neřekl, že to je podle skutečného příběhu ani bych to nepoznal. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slušne prevedený životopisný film, ktorý nám dáva trochu viac informácií o tej nepochopiteľnej vojne medzi čiernymi rapermi. B.I.G. je tu zobrazený trochu viac ako dobrák, no nevadilo mi to a keďže som doteraz nemal veľa poznatkov ohľadom tohto hudobného žánru, snímok mal pre mňa aj "náučný" charakter. V každom prípade v porovnaní s dokumentárnou verziou o 2Pacovi je toto o málinko slabšie. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, co si o tomto filmu myslet. Je to celé takové pohodové a cool a je tam biggie a plno pohodového klasického oldschool east coast hiphopu :), ale jako životopisný film to funguje strašně málo. Postavy jsou hrozně takové ploché a děj je zkratkovitý a tak nějak prostě očekávaný, nic tam nedělá z biggieho nějakou výraznější osobnost, protože je to hrozně stylizované do takového toho úplně typického "gangsta-se-stává-rapperskou-celebritou" modelu. Nebo je to snad tím, že by pak všichni hopeři a gangstas začli napodobovat biggieho až se z toho stal ten standardizovaný model až pak? :)). Každopádně je to hrozně strohé a dost často nedořečené a to obzvlášť pokud jde o biggieho milenky a manželky a děti a tak. Strašně jakože s někým je, pak s někým "najednou" není a pak zase je s tou první a vůbec prostě takhle skáče i v jiných věcech než partnerských vztazích. Autoři se tu asi snažili nacpat tam toho co to šlo, ale zapomněli se doopravdy věnovat nějaké charakterizaci té hlavní postavy, o které točí životopisný film. Takhle to funguje spíš jako taková motivační "náborovka" pro hopery než jako film o nějaké významné rapové osobnosti. Co to u mě taky stáhlo na tři hvězdičky je ten fakt, že se film snaží jakože předvádět jak byla west coast vs east coast válka nesmyslná a její smutné výsledky zbytečné, ale nakonec je poselství filmu silně a idealizovaně protiwestcoastovské :), což to dost kazí. Jinak obsazení je fajn a je to taková pohodovka, ale jako životopis je to vedle třeba filmu o Kinseym nebo Capotem úplně nižší liga. ()

JimWayne 

všechny recenze uživatele

Skvelá spomienka na takú veľkú doslova veľkú rapovú legendu ako bol B.I.G.Určite lepšie ako Get Rich or Die Tryin' v hlavnej úlohe s 50 centom.Kto má rád rap tak dá určite 4* alebo 5* lebo tento človek si to zaslúži. ()

verbst 

všechny recenze uživatele

Životopis se vším všudy. A pár věcmi navíc. Vřele doporučuji všem fandům Hip-Hopu. Zvláště pak těm, kteří žijí pro East-Coast 100% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Toto je čisto moja téma od päty až po uši. A nebyť najkontroverznejšej scény v hotele v NY, a to že som nepočul moju veľmi obľúbenú One More Chance... dal by som pravdepodobne päť *. Už len zato, že takéto filmu sú z drvivej väčšinu tabu a posielané do úzadia. Už sa neviem dočkať (a zároveň sa trocha bojím) spracovania celovečerného filmu s 2Pacom!!! ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

B.I.G. je pro něj vskutku dokonale padnoucím pseudonymem. A Biggie si za svou práci takovouto prezentaci určitě zaslouží. Ale to, že je Biggie pětihvězdičkový umělec, nedělá stejně hodnotným i samotný film. Vše je příliš umělé, jednoduché, uhlazené, pouze nastiňuje situaci, ale bez smyslu pro detail. Tvůrci se snažili obsáhnout příliš a to této biografii ubírá na kvalitě. Vyzdvihnout ale musím výjimečně výborné herecké obsazení a hudbu, která ani nepotřebuje přívlastky. Holt méně je někdy více… R.I.P ()

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama