Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česko má svého Jana Amose Komenského, Itálie má svou Mariu Montessoriovou. Když v roce 1892 vstoupila do posluchárny lékařské fakulty římské university "La Sapienza", vzbudila všeobecnou pozornost. Byla vůbec první ženou-studentkou v celé historii fakulty. Nikdo tehdy netušil, že bude nejen první italskou lékařkou, ale že se stane i jednou z nejvýznamnějších osobností Itálie vůbec. Měla odvahu a systematičnost muže a vnímavost a citlivost ženy. V dosud mužském oboru psychologie tak přišla s revoluční myšlenkou respektovat osobnost dítěte a představit si svět z jeho úhlu pohledu. Když pak dokázala přivést skupinu retardovaných dětí ke státní zkoušce, kterou absolvovaly s lepšími výsledky, než děti z normální školy, začalo se mluvit o "Montessoriové zázraku". Její převratná metoda začala dobývat svět. Maria však nebyla jen nadšenou psycholožkou a pedagožkou. Měla svou lásku a ani ona jako kterýkoliv smrtelník nebyla chráněna proti zklamání a trápení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

emma53 

všechny recenze uživatele

Maria podle wiki má skutečně laskavý pohled, tak není divu, že její vztah k dětem byl pozitivní a chtěla jim pomoct z toho tehdejšího marasmu. Přišlo to sice později, protože původně se chtěla stát první lékařkou v Itálii, ale karty s jejím životem zamíchaly trochu jinak. Nevíme přesně detaily jejího života a hlavně soukromí, tam bych vytkla přílišné Pilcherovské podání. Patosem a klišovitostí Maria Tavarelli (ano, muž) skutečně nešetřil a to je mně trochu proti mysli, ale asi jsem to právě potřebovala, takže šetřit na hvězdičkách nebudu. Paola je kráska a pan profesor byl zpočátku takový štramák......tudíž berte mě trochu schovívavě. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, tak ještě že se film všemi těmi skutečnými postavami a událostmi jen "inspiroval"! . . . Ku výrobě snad v dobré víře didaktivní, leč mýtutvorně ulepené a přes všechnu formální načančanost a dramatické >zápletky< sterilní televizáčtiny. Pro našince odkovaného telenovelami v našem znění vše ještě umocněno uníkaným českotelevizáckým dabingem. Bída a utrpení. - - - - - (Poprvé pro nemístná očekávání protrpěno 5.7.2011 na >antimontessoriovském prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 5.7.2011) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkné, výpravné, vzhledem k tomu, že natočené podle skutečnosti i poměrně neotřele vedený příběh - jen chvílemi notně zdlouhavé. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Na podobných "životopisných" filmech, jako je tento, mě velmi mrzí, že vlastně nejsou příliš životopisné (příliš si vymýšlejí) a že je tedy nelze brát jinak vážně. Kromě jmen jistých postav a některých klíčových událostí nemůžeme film považovat za nic hodnověrného, díky čemu bychom se z něj mohli mnohému zajímavého naučit, než se z něj jen lacině pobavit. Je to velká škoda, neboť skutečně realistické ztvárnění života Marie Montessori by nebylo o nic méně zajímavější a poutavější než načančaný chuchvalec scénáristických fabulací. Přesto tento film hodnotím poměrně kladně. Nepostrádá totiž silné a srdečné momenty a prostřednictvím postavy Marie Montessori inspiruje a nabádá k nekonformnímu smýšlení a postoji k životu a ke společnosti (a samozřejmě k dětem a jejich výchově!). ()

Merlinousek 

všechny recenze uživatele

Kdo nerozumí Montessori metodice, ať to hlavně nehodnotí. Je to nádherný film nejen po stránce odborné, ale i po té lidské. Ukazuje tolik! Nedoporučuji těkavým lidem, kteří musejí mít zábavu naservírovanou na podtácku s vybuchujícími auty, uřezanými těly a prostřílenýma hlavama. Tenhle snímek je o skutečném životě se vším co přináší. Láska, soucit, žal, utrpení, odpuštění. Je tam všechno. ()

trinan_kop 

všechny recenze uživatele

Mne sa to páčilo, pretože to ukazuje presne to, čo Montessori priniesla do pedagogiky - individuálny prístup, dôraz na zaujatie študentov a ďalšie. A z filmového hľadiska sa to môže zdať divný film, ale tak to proste vtedy bolo, keď sa žena snažila preniknúť do sveta pedagogiky, dovtedy vyhradeného mužom, a keď ešte navyše uspela na poli, kde dovtedajšia pedagogika neuspela, tak to bola veľká vec. ()

petrkocou 

všechny recenze uživatele

Také máte rádi televiní filmy? 2x100 minut, ukrutně zdlouhavého sladkobolněho příběhu postaveného zcela bez skrupulí na klišé. A také se vám líbí "staří" lidé oblemcaní na obličeji nánosem podivné hmoty vyvolávající spíše představu lepry a vylepšující dojem katatonickými pohyby? Dramaturgové ČT správně rozhodli, že toto asi nebude film pro diváky upřednostňující originální znění. ()

Reklama

Reklama