Reklama

Reklama

Příběh o lásce, která se nemůže dočkat naplnění. On je v noci vlkem, ona ve dne jestřábem. Oba jsou osudově předurčeni k tomu, aby se nikdy v lidské podobě nesešli, pokud neprolomí zlou kletbu, jež na ně byla uvržena. Strhující, akcí nabitý napínavý zážitek. (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Příběh, který snad měl být půvabnou oddechovou pohádkou, ale je daleko syrovější a přesvědčivější než mnohé "historické" filmy. Opravdu pohádkově nádherná Michelle, sympatický Broderick a šarmantní Rutger Hauer - i když ten se mi pravda jako vlk líbí ještě víc. O fríském vraníku Goliášovi, který na rozdíl od Stoneova Alexandra do doby snímku patří, ani nemluvě. A už vůbec nemluvě o atmosféře, kterou můžou dnešní historické a fantasy spektákly jen tiše závidět, protože ve scéně vzájemné proměny s němě zoufalou snahou dotknout se toho druhého je mnohem víc síly než v půlhodinovém patetickém hulákání všech těch manekýnů ze solárka, kteří se courají současnými velkofilmy, kteří Hauerovu Navarrovi co do charismatu a přesvědčivosti nesahají ani k nehtům na nohou. Závidět můžu i já a proklínat osud, který mě nutí žít ve světě mikročipů a fastfoodů namísto ve světě, kde je zlo veliké a podlé, ale v boji s čistou láskou nemá šanci, a proklínat Jeho Milost biskupa, aby ho ledově pohrdavý pohled jeho neopětované lásky odeslal nejkratší cestou tam, kde je horko a kotle. A potkat ve skutečném životě ženu jako Isabeau/Michelle, tak budu nejspíš proklínat i svou heterosexualitu. Ta hudba je sice opravdu zvláštní, ale upřímně řečeno, už si to bez ní nějak neumím představit, což dokládá, že člověk si zvykne na cokoli. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mladý zloděj Phillipe Gaston se na svém útěku z vězení krutého biskupa z Aquily setká se záhadným rytířem, kapitánem Etiennem Navarrem a stane se jeho sluhem. Rytíř putuje krajinou se svým jestřábem a Phillipe rychle zjistí, že jsou oba spojeni strašlivou kletbou. Navarre se zamiloval do krásné Isabeau a ta jeho city opětovala, což rozčílilo biskupa, který ji chtěl pro sebe natolik, že na ně s pomocí dábla uvalil krutou kletbu. Isabeau se s východem slunce mění na jestřába a Navarre se s jeho západem mění na černého vlka. Milenci se už tak nikdy nemají setkat ve své lidské podobě. Gaston se s pomocí starého mnicha Imperiuse pokusí Navarrovi pomoci a zlomit kletbu. Působivý snímek natočil zkušený Richard Donner a téměř dokonale v něm skloubil romantiku, prvky hororu a fantasy. K dobrému výsledku mu dopomohly kvalitní herecké výkony všech zúčastněných. 90% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Snad jediná západní pohádka, která je opravdu pohádková, tedy romantická, s hezkým příběhem a postavami neimportovanými ze sdružení pro dohled nad morálním a kulturním vyžitím mládeže, tedy nikdo se tu disneyovsky nepitvoří ani nezačne ve chvíli klidu zpívat hit dětské hitparády. Místo toho je tu několik neuvěřitelně hezkých a působivých scén (přeměna Michelle Pfeiffer v jestřába během pádu z věže), dobrá kamera, sedící lokace, atmosféra a rozhodně výrazná hudba (ke které se tu vyjadřují mnozí). Jo, souhlasím s tím, že tenhle film má jednu z nejlepších úvodních titulkových sekvencí vůbec. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„V base mi bolo lepšie. Môj spoluväzeň bol lupič a vrah. Ale vážil si ma.“ JASTRABIA ŽENA mi v mnohom pripomína stredovekú detektívku MENO RUŽE (no dobre, Ecova adaptácia vznikla až o rok neskôr). Snímka pochádza z čias, kedy Richard Donner robil hit za hitom (PRICHÁDZA SATAN!, SUPERMAN I - II), Rutger Hauer bol medzinárodná hviezda (ORANŽSKÝ VOJAK, BLADE RUNNER) a Matthewa Brodericka sme pokladali za vychádzajúcu hviezdičku (MAX DUGAN SA VRACIA, BOJOVÉ HRY). To Michelle Pfeifferová bola krásna a skvelá už vtedy. Ľúbostná temná rozprávka JASTRABIA ŽENA ponúka okrem ponurej atmosféry (okorenenej netradičnou hudbou, budete počuť) a silných hereckých výkonov, tiež nestarnúcu zápletku o prekliatej láske, kedy sa ONA cez deň mení na jastraba a ON v pochmúrnej noci na vlka (TO je nápad). Výborné, výborné a ešte raz výborné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Krásný film s neodolatelnou středověkou pohádkovou atmosférou. Film jsem viděl prvně asi v deseti letech a mám ho pořád hrozně moc rád. Ta často kritizovaná hudba mi do filmu celkem pasuje a nedovedu si jej bez ní představit. Rudger Hauer coby černý rytíř Navarre je fantastický a charisma z něho přímo sálá. Michelle Pfeiffer je okouzlující a nádherně křehká. Jenom ten Matthew Broderick mi mezi ně zpočátku příliš nepasoval (myslím tím jeho postava, zahrál ji dobře), ale zvykl jsem si. Rudgerovi s Michelle to ohromě sluší a tvoří krásný pár. Úžasná a nedoceněná romantická fantasy, které nemohu prostě vytknout vůbec nic. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (33)

  • Warner Bros. k filmu napsali, že je založen na pravdivé středověké legendě, což ale není pravda. Edward Khmara to oznámil Spisovatelské asociaci a Warner Bros. mu tedy musela vyplatit peněžité vyrovnání. Avšak prohlášení o středověké legendě z filmu odstraněno nebylo. (HappySmile)
  • Mních Imperius (Leo McKern) mal svoje sídlo na hrade Rocca Calascio, ktorý sa nachádza v abruzskom regióne, v strednom Taliansku. (corona)
  • Natáčení probíhalo od 2. srpna 1983 do prosince 1983 v Itálii. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Jablko nepadá daleko od šípu

Jablko nepadá daleko od šípu

23.11.2008

Ridley Scott plánuje v Nottinghamu vzkřísit legendu o Robinu Hoodovi a produkční společnost Spyglass Entertainment si myslí, že když diváky zajímá anglický lučištník, možná budou zvědaví i na… (více)

Reklama

Reklama