Reklama

Reklama

Zirneklis

  • Sovětský svaz Pauk (více)
Lotyšsko / Sovětský svaz, 1991, 98 min

Obsahy(1)

Mladá dívka Vita souhlasí s tím, že bude stát modelem známému malíři pro portrét Máří Magdalény. Po několika sezeních se ale začne propadat do světa zlých snových vidin, malíř se změní na pavouka (pavouk je lotyšsky zirneklis) a pokouší se ji znásilnit. Ani útěk do venkovské krajiny nepomáhá, vidiny hnijících mrtvol a násilí ji pronásledují i zde. Zachrání dívku skutečná láska, nebo jde jen o další freudovskou halucinaci?
Lotyšský horor otevírá citát Sigmunda Freuda, jehož literární odkaz je zde ilustrován nahými ženskými těly, krásnými krajinami i hnusnými obrazy násilí a úpadku. (Peabody)

(více)

Recenze (4)

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Celkově bych se od filmu, kde se obří pavouk snaží mít sex s krásnou zrzkou, trošku více. Celkově je to založeno na tom, že polovinu filmu, hlavní hrdinka je nahá a týpek co se dakáže přeměnit v gigantického pavouka se jí snaží znásilnit a to všude, v práci, ve snech v sauně. Scény vypadají většinou podobně a pochvili se to omrzí. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

No vida,tak tohle je opravdu dobrý horor a hlavně skvěle natočený.Lotyši tentokrát trefili střed kvalitního příběhu který opravdu funguje. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.32 - LOTYŠSKO - Horor na pomezí psychologického a surrealistického (vzhledem k početnému množství scén nočních můr), který je výrazně inspirovaný gially a Fulcim a to nejen vizuálně, ale bohužel i scénáristicky, takže se tu všechny postavy chovají dost hloupě. O ně ale nakonec tolik nejde, stejně jako o příběh, protože kdyby ano, tak je to výrazně kratší, jelikož je tu spousta dlouhých scén, které kromě působivého looku nic jiného v sobě nemají. Většinou jsou sice atmosférické, ale celkově je sráží dolů právě délka a postavy. S tou psychologií je to taky složitější, jelikož je to celé o tom, jak se nevinná a čistá holka dostane k úchylnému malíři, který ji zhypnotizuje a dělá jí i horší věci a ona se z toho pak naprosto psychicky zhroutí, malíře si představuje jako obřího hnusného pavouka a zachraňovat ji začne až chlapík z farmy, který se zjeví jak princ na bílém koni. Ve zkratce, holka pozná chlapa, ten ji zneužívá a pak se snaží přijít na to, že ne všichni jsou takoví. Téma je to sice slušné, ale nikam dál nebo hlouběji se nevyvíjí, jen prostě nějak skončí a to naštěstí napínavou a funkční scénou v sauně. Takže to celé stojí na psychologickém základu, který ale skutečně psychologický moc zrovna není. Škoda, že to nemá dotažené víc prvků, protože jinak je to ambiciózní a umí to nabídnout i pár solidních scén, byť tou nejvýraznější asi u každého bude znásilnění obřím pavoukem. Ono to zní divné, možná směšně, ale ten pavouk je mnohem větší a záběry na něj jsou taky detailnější než bych čekal. S tím si tvůrci dali celkem práci a je to poznat. 3* ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama