Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus publicistických dokumentárních filmů o "československých" hrdinech, na které se často velmi rychle zapomnělo nebo zůstali úplně neznámými. (Česká televize)

Recenze (37)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na hrdiny by se nemělo nikdy zapomenout. Ani na ty neznámé. Je moc dobře, že vznikl podobný dokument, protože bez těchto lidí by možná historie byla ještě krvavější a například v dnešní době se už jen těžko věří, že někteří byli ochotni položit život nejen za svou vlast, ale i za vojáka. V neposlední řadě ukazuje dokument také hrůzy a chladnokrevnost gestapa a všech zvěrstev války, na ty se nemá zapomínat také, protože nejen, že se historie opakuje, ale lidé občas vkročí do stejné řeky víckrát... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tento pořad české televize je svým způsobem unikát. Proto je nutno i v TV občas připomenout svědectví těch, kdo viděli a prožili ty šílené krutosti na vlastních lidech a jestli by se komunisté dostali zase k moci, jistě a znovu by se upnuli ke své taktice násilí, které tvořilo základy bolševické revoluce. Vzpomínky těchto neznámých hrdinů jsou svým způsobem memento pro všechny, kdo ještě nepochopili. Co mě ale nejvíce potěšilo na tomhle cyklu reálných příběhů, že bylo i mnoho Čechů a Slováků, kteří se jako náš malý národ plně osvědčili svojí odolností a statečností v komunistických lágrech a vězeňských zařízeních. Takže zde nebyli jenom zrádci, zaprodanci, udavači a donašeči, ale také obecně uznávaní hrdinové a o tom vlastně tenhle pořad je. Věta neznámého bojovníka a hrdiny: Jestli se vrátíš na svobodu, řekni všem pravdu, nelze přeci zapomenout na vše prožité. Ano, autoři tohoto pořadu mají můj obdiv a také díky za neznámou historii, která ve školních osnovách nebyla. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

jeden z nejlepších dokumentárních projektů, sice bych se některé osoby zdráhal označit za "hrdiny" obzvláště u osob jejichž témata se odehrávají za komunismu, to ale nikterak neubírá na kvalitě a důležitosti svědectví ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zatraceně potřebný dokument, jeden z mála, který ukazuje realitu minulých vlád a politických ér..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Protože je kvalitní počin České televize s dobrým tématem.Občas by neškodilo trochu patriotismu neboli vlastenectví. A někdy je tenký led mezi vlastenectvím a nacionalismem. Ale i přesto davám za 5. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál a potřebný. Obzvláště dnes, kdy komančové jsou třetí nejsilnější politickou stranou u nás a kdy náckovství zase zvolna vystrkuje růžky. Dnešní generace mladých toto téma nezajímá a je jim stejně vzdálené jako Marie Stuartovna. To sebou bohužel přináší problém, protože díky neznalosti mohou být nějakým šikovným řečníkem v budoucnu ovlivnitelní. Proto je třeba těchto pořadů jako soli. Mám však obavu, že na ně koukají jen ti, které látka zajímá a kteří si jen doplňují informace. Pýcha na naše hrdiny našemu národu chybí a až v poslední době vidím jisté náznaky zlepšení. Možná je to studem. Možná by řada lidí musela chtě nechtě uznat, že tenkrát v padesátých letech se národ např. k mužům západního odboje zachoval jako svině. Dávám 5 českých lvů. * * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Když je člověk přímo v situaci, ve které se tito lidé objevovali, hrdina se nepochybně pozná. V těchto chvílích rozhodují jedinci. V historii jsou to potom už jen fakta. Tito lidé nevedli žádné velké války, nedobili žádné velké území, nejsou to "hrdinové" o kterých se bude vyučovat, ale svým hrdinstvím dopomohli lidem ve chvíli, kdy to bylo nejvíce potřeba. Dokument o člověku jménem Freddy Hirsch, je toho 100% příkladem. Člověk, který své hodnoty přizpůsobil tomu, kde se nacházel a dopomohl tím spoustě lidí, že mohou do dnes vůbec vzpomínat. Freddy Hirsch vedl dětský sbor a centrum pro děti v terezínském ghetu a následně v Osvětimi. Tragické a bezvýchodné okolnosti ho ovšem donutili k sebevraždě na místě, kde byla smrt součástí každodenního života. Vzít si i malý příklad z morální cti těchto lidí, je určitě jen a jen k dobru. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kolik je kolem nás lidských osudů, které si zaslouží, abychom se o jejich životě dozvěděli. Slovo hrdina mi dneska zní spíše komediálně, neb hrdinu musí někdo ocenit, a lidská společnost toho zpravidla není schopná. Ale pokud se seznamuji s osudy jiných, tak potom s nimi prožívám jejich příběh jako by se stal mě, či já v něm byl, takže poprávu pak cítím, že jsem něco pro toho člověka udělal, tedy alespoň si vyslechl jeho příběh! A to není málo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní žurnalistika je žánr téměř vyhynulý, přesto jistou naději na přežití získává v tomto tematicky vyhraněném cyklu. Fakta, relevantní komentáře a informace, práce s archivními materiály. Zpracování případu Anny Letenské pokládám za vzorovou ukázku dokumentární objektivity. Tak by to mělo vypadat. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha dílů mikrohistorie zde, kde jsou dole i některé další díly, které nepodléhají licenčnímu omezení vysílacích práv.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/10204458965-neznami-hrdinove/212452801390010/ ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Silné, leckdy mrazivé životní příběhy lidí, kteří si tváří v tvář peripetiím krutého 20. století zachovali tvář, lidskost, charakter a víru. V lepší budoucnost, v budoucí generace téhle země. Při sledování tohoto výjimečného cyklu se v člověku mísí pocity hrdosti, dojetí, vzteku i marnosti. Některé z epizod se dotýkají málo využívaných strun na duši. Člověka napadá, jestli to stálo za to, jak moc zklamaní jsou tito lidé současností. Udělala bych z toho učební pomůcku pro výuku historie na středních školách. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mimořádný dokument si zaslouží absolutorium! Doporučuji Přežil jsem Gulag (Jan Plovajko).Další neuvěřitelný pekelný příběh je Ztracena v gulagu,podle příběhu vznikla kniha Krvavé jahody.Richard Glazar-doporučuji...Belikova,Sestřelení američtí letci,Život na útěku ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzáslužnějších počinů České televize, smekám kobouk před celým tvůrčím týmem. Pět hvězdiček je málo. ()

luckyduck69 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený pořad české televize. Jsem osobně rád za takovýto cyklus, protože bychom měli znát, co někteří lidé dokázali provádět za zvěrstva (a snad se i poučit?). A jak se to nejlépe dozvědět, než přímo od hrdinů, byť neznámých..... ()

Reklama

Reklama