Reklama

Reklama

Ashes to Ashes

(seriál)
Velká Británie, (2008–2010), 23 h 36 min (Minutáž: 59 min)

Tvůrci:

Matthew Graham

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

Philip Glenister, Keeley Hawes, Dean Andrews, Marshall Lancaster, Montserrat Lombard, Joseph Long, Geff Francis, Grace Vance, Amelia Bullmore, Daniel Mays (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Copak se asi stane, když vám před očima cvakne spoušť a vzápětí nato se vám střela z revolveru zaryje do hlavy? Dříve než dopadnete na zem, ta jedna jediná kulka vás může v mžiku strhnout na věčnost. Nebo snad někam úplně jinam? Třeba někam na tu táhlou tenkou hranici mezi životem a smrtí. Alex Drakeovou, šarmantní a úspěšnou londýnskou policistku, přesně taková střela poslala ze současnosti do roku 1981 nebo alespoň na místo, které se mu více než velmi věrně podobá, a to nejen kouzlem osmdesátých let, ale také realitou tohoto vjemu. Zmatená, zato živá a zdravá se Alex po prvotním rozrušení opět připojuje k policii, vydává se řešit případy a s tím i jedinou věc, která jí pro tuto chvíli zbývá – bojovat. Bojovat, aby našla cestu zpátky domů. Spin-off úspěšného britského krimi seriálu LIFE ON MARS. (Puddle)

(více)

Recenze (36)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Zatímco Life on Mars mě fascinoval, byla to velká záhadná skládačka a já se těšila na odhalení každého nového kousku, Ashes to Ashes tahle jiskra chybí. Příběh zdaleka není tak zajímavý a hlavni hrdinka mi často leze na nervy... přesto má tenhle serial něco, co mě donutí si sednout a velmi ochotně u něj trávit čas ... DCI Gene Hunt - tříská lidi, vykopává dveře, chlastá a řídí tak, že svézt se jeho červený Quattrem už snad navždy bude mým nesplnitelným přáním. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Možná ještě o chlup lepší než Life on Mars. Gene Hunt a jeho hoši tentokrát v osmdesátém prvním. Hlavní hrdinka (extrémně sympatická a okouzlující Keeley Hawes) se ocitá v komatu (a propadá se časem do minulosti) poté, co je střelena do hlavy padouchem pobrukujícím si titulní Bowieho píseň. A není to rozhodně náhoda, protože vše souvisí se vším. Parádně propracovaný, gradující děj, postavy, které si zamilujete (i když stejně jako hrdinka víte, že jsou to jen "konstrukty" jejího podvědomí), brilantní evokace osmdesátek. Těším se na příští rok a další díly. P.S. Ano, je to zároveň dost jiné než LOM, ale to proto, že sedmdesátky byly o něčem jiném. Update: Druhá série je stejně výborná. Snad bude i třetí. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vpodstatě velmi dobrá odvozenina z Life on Mars. Ano, už tu chybí moment překvapení a definování světa, spíš se prohlubují zákonitosti. Je to menší legrace a větší napětí, což je asi taky dobře. Musím uznat, že vrcholící tlak ze strany SuperMaca nebo Jimba byl v souladu se záměrem velmi nepříjemný a provokující emocionální reakci. Alex mi naprosto nevadí, což bych asi po prvních dvou třech epizodách neřekl. Co mne zarmucovalo a dílo trochu shazovalo: Gene byl občas trochu moc pasivní, zřejmě aby nepřebíjel druhého protagonistu Alex úplně. Místy se tedy vůbec nejelo podle jeho not, ale narozdíl od Life on Mars jakoby to nebylo tím, že Sam se snažil, ale tím, že se Gene nesnažil. A druhá věc, hlavně ke konci 3. série se hrozně moc operovalo Samem a jeho nepřítomností. Což mi připomínalo zoufalé vaření z vody v Aktech X, když je nechal na holičkách Duchovny / Mulder a Anderson / Scully se neustále tvářila, jakoby se užuž měl vrátit na scénu (kterýžto stav trval celou sezónu). Tak tenhle slaboduchý trik hraní nepřítomnou kartou na mě přeci nemusejí zkoušet znovu a znovu... ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jiz ne tak propracovane, dechberouci a naprosto bombasticky zpracovane jako Life On Mars - prave hlavne diky "already seen this" efektu. Avsak presto velky nadprumer oproti beznym stereotypnim akcnim/detektivnim serialum, ktere si jsou podobne jak vejce vejci. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie LoM, ktoré celé univerzum zároveň ukončuje a vysvetľuje. S odstupom času hodnotím obidva seriály rovnako , čo sa mi ale v A2A páči viac, je fakt, že je dynamickejšie a ostatné postavy tu dostávajú viac priestoru, presne ako si zaslúžia. Plus nové autíčko, krásne Audi Quatro. Po LoM som nečakala, že by ma mohol ešte nejaký záver tak dostať, ale A2A sa to podarilo....We can be heroes, just for one day! ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Mnohem slabší odvar Life on Mars. Což neznamená, že tu stále určité kvality nejsou. Zůstala většina suprových postav v čele s Genie Genem a atmosféra osmdesátek je podobně skvělá (Bowie to jistí). Příběhy taky nejsou špatný, humor taky stále přítomný, tak v čem je problém? Hlavní hrdinou není Guv, jak by se mohlo zdát, ale Alex, a to je... rozporuplná postava. Na jednu stranu ji ta herečka hraje pěkně, je se do koho vcítit a dokonce i to, že je trochu víc do větru, než je u ženských hrdinek zvykem, je docela sympatický. Co ale není, je její neustálá hysterie a říkání věcí, který by neměla. Resp. já to chápu, divák to chápe, ale otravný je, že to pořád nějakým zázrakem respektují všichni kolem, včetně Guva... který by sebou sakra neměl nechat takhle zametat... Tak v každým druhým díle mu Alex něco provede nebo mu uškodí kvůli svému "vyššímu cílu", aby jí to Guv nějak za chvíli odpustil. "Odpouštěcí" - takoví jsou všichni hrdinové ohledně Alex a je to fakt otravný, protože si v podstatě dělá, co se jí zlíbí, a na následky nemyslí. To se sice dá okecat tím, že věří, že to jsou výtvory v její hlavě, ale spíš to vidím na neschopnost scenáristů, kteří pořád všechno vnímají jen z jejího pohledu a myslí si, že je hrozně roztomilé, když hrdinka dělá pro ostatní nesmyslné věci. Není. Plus ta holčička v televizi v Life on Mars byla opravdu dost hrozivá a zajímavá část děje, zatímco šašek Bowie mi tam přišel spíš násilně vecpaný. V prvním a v posledním díle byl super, ale ve zbytku mě spíš iritoval... A na závěr - Tenhle seriál je dobrý, dokonce slušný. Problém je, že navazuje na Life on Mars, který je mnohem lepší. (6/10) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě předcházejícího Life on Mars, se i jeho volné pokračování, Ashes to Ahes, rozjíždí pozvolna, avšak díky tomu, že všechny naše staré známé, s Gene Huntem v čele, už známe, je seriál víceméně od začátku dynamičtější, akčnější, méně psychedelický a vůbec tak nějak svižněji odsejpá. Co se tvůrcům povedlo opět na jedničku, je dobová atmosféra, od úvodních titulků má člověk pocit, že se vážně dívá na seriál z osmdesátých let. Dalším faktem, který vskutku kvituju, je, že postavy Hunta a dalších jsou mnohem více polidštěné, skrývají v sobě daleko více poloh (platí to mj. hlavně o Raymondovi). A jaká je "náhrada" za skvělého Johna Simma? No kromě toho, že se na Keeley Hawes moc pěkně kouká, je právě ona tím nejsvěžejším prvkem. Pokud se vám líbil Life on Mars, Ashes to Ashes si zamilujete. I'm happy, hope you're happy too." ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Z počátku trochu slabší pokračování Life on Mars, ale minimálně za druhou řadu si to těch pět plně zaslouží. Těším se co předvedou ve finální třetí řadě. EDIT: Třetí řada nám přináší novou hlavní postavu Jima, kterou jsem si prostě absolutně oblíbil. Zároveň to postupně graduje a finále se rozhodně řadí k těm nejlepším záverečným epizodám vůbec (ačkoliv konec Life on Mars se mi stále líbí víc). Nejlepší epizody: 1x08, 2x08, 3x07 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tři diametrálně odlišné série, kde ta první je totální kopírka Life on Mars v tom dobrém (postavy), i v tom špatném (trochu nezáživné případy vs repetitivní halucinace). V druhé sérii to sklouzne do více komediální roviny, kde po mírném útlumu opět naprosto kraluje Philip Glenister a jeho charisma. Věřím, že tolik vtipných sexismů a šovinistických hlášek v seriálu už asi nikdy neuvidím. Kromě toho se celou druhou sérií prolíná docela zajímavá ucelená tajemná linka, což je věc, která mi chyběla v až příliš epizodickém Life on Mars. Třetí sérií mi ale tvůrci vyrazili dech a i když i ta má své mouchy a epizodické zápletky i tentokrát občas zbytečně brzdí děj jasně směřující do osudového finále, dostal jsem drtivou porci naprosto odlišné (ponuré) nálady, atmosférického paranoidního odhalování a jeden perfektní a dojemný konec, který osvětlí všechno podstatné, nadobro propojí oba seriály do jednoho kompaktního a logického celku a pevně uzavírá celou zápletku. Takhle to má vypadat! Pub? Pub! ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Výrazně slabší pokračování vynikajícího seriálu Life on Mars. Nenechte se mást, pořád se jedná o kvalitní krimi-sérii, návrat Gena Hunta a jeho party zaručeně potěší všechny příznivce původní řady, ale prostě oproti LOM to působí jako nastavovaná kaše. Jednotlivé epizody nejsou tolik zajímavé a Keeley Hawes je sice o hodně hezčí než Sam Tyler, ale její postava mi už od prvního dílu lezla na nervy. Také bych řekl, že se druhá série posunula trochu víc ke komedii. Hláškami a vtipnými situacemi se to tu jen hemží. Sečteno a podtrženo, neznat Life on Mars, dal bych klidně čtyři hvězdičky, ale takhle musím jít s hodnocením dolů. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Nakonec se ukázalo, že je to skutečně lepší než Life on Mars.. Ale bez zkouknutzí LoM to samozřejmě nemá smysl... Zásadní problém je první série, která nezačíná vůbec dobře. Opakují se zde nudné motivy, které známe z LoM a divák je neustále vytáčen počínáním Alex. To se zlepší na konci série, ale pravé kvality seriál ukáže až ve druhé a třetí sérii, které jsou naprosto fenomenální a to včetně finále... Tvůrci se rozhodně nezasekli a celý svůj koncept zásadně rozvedli.. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Více než podařené pokračování načaté dokonalosti LoM. Sice Sam je jenom jeden, ale tady je zas více vtipu a hlavně více jisker mezi Huntem a Drakeovou, sice mi její hysterický záchvaty lezou občas krkem, ale zase je fakt, že nemám šajna, co je být matka (díky bohu (a antikoncepci)) a rozhodně nevim, co to je být matka , která trčí v osmdesátých letech a ne a ne se z nich po tři série vyhrabat. Druhá série AtA je sice krapet slabší, ale i tak se neodvažuji dát méně než pět, protože tenhle počin si těch pět zaslouží jako máloco. A navíc veliké potěšení pro magory do Pýchy a předsudku, ano, pan Darcy osobně (sice vypadá jak vypadlej videoklipu Nightworku a la normalizačně popovej vzhled, ale i tak....MacFadyen prostě!!). No a samozřejmě ten konec.....ten konec.....TEN KONEC JE MINIMÁLNĚ MAXIMÁLNĚ MOCNEJ!!!! ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Spin-off/pokračování Life On Mars. Přesouváme se do osmdesátých let, která z hlediska hudby a módy moc nemusím. Jakožto fanoušek 70. let jsem byl více nadšený ze sountracku a prostředí Life On Mars, ale i tak je Ashes To Ashes stejně kvalitní a hlavně třetí série, kdy se začíná pátrat jaký osud vlastně potkal Sama Taylera a zjištění, co je vlastně tento svět zač v poslední, tak trochu smutné a melancholické epizodě, bylo celkem překvapení a rozhodně za to ztvárnění palec nahoru. Gene Hunt je chlapák :-D ()

klida 

všechny recenze uživatele

1. série (2,5*): Life on Mars mě před lety hrozně bavilo. Ale todle nepřináší nic lepšího, jenom horšího. Realita minulosti je stejná, krimi stránka je nudná a bez napětí, policisté diletanští a naivní. K tomu všemu otravná DI Alex.... 2. série (3*): Druhá řada je o chlup lepší, snaží se (s kolísajícím úspěchem) vytvořit nějakou větší kontinuitu, která by motivovala k vidění i dalších dílů, což v první sérii vůbec neexistovalo. Většina dílů ale jede podle hodně podobné šablony, takže to trochu nudí, zůstávají navíc i všechna negativa první řady. 3. série (3*) Po skvělém úvodním dílu padáme zpět do vyjetých kolejí nudy, i když je znát navýšení rozpočtu. To ovšem nic nemění na selhání location managera, když si jsou všechny exteriéry nápadně podobné. Ke konci by to mělo trochu houstnout, ale příliš se tak neděje a pak přichází jen nepříliš uspokojivý závěr. Zklamání. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Jedno je jisté, tohle není Life On Mars a tvůrci si toho jsou sakra vědomi. Alex není tak charismatická jako Sam a proto je zde tolik odkazů na původní seriál. Přesto si dovolím tvrdit, že na zábavnosti seriál neztrácí ani ždibet. Co mě ale vadilo spíš, byl závěr seriálu. V Life On Mars jsme se sice na závěr nedozvěděli o co skutečně šlo, ale tak jak to na rovinu vyřkli zde taky není žádná sláva. Přesto jsem se bavil víc než hodně a Gene Hunt je pořád stejné hovado. ()

Wotan 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu dobře odvedená kriminálka, ale už to zdaleka nemá tu atmosféru jako Life on Mars. Navíc hlavní hrdinka Alex mě neskutečně lezla na nervy a nebýt Gena Hunta, tak to snad ani nedokoukám do konce. Jinak všechno podstatné už tu napsal jirkanov77. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Tak som to konečne začal pozerať. LOM je jeden z mojích najobľúbenejších seriálov tak som zvedavý. [b]1*časť:[/b]Je to veľmi súca prvá časť, aj keď jej tak veľmi chýba tá atmosféra LOM. Najviac mi však vadí že Alex v podstate všetko vie, kým Sam netušil čo sa s ním deje a tak som sám zvedavý čo tam budú riešiť. Biely klaun správne creepy. 8/10 (LOM 1x01 10/10) [b]2*časť:[/b]Alex mi začína liezť na nervy. Poslabší diel 6.5/10[b]3*časť:[/b]..... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu první série totální zděšení. Paní je krásná, ale neherečka a spíš než krimi mi to připomínalo bžundu typu Četníků ze St. Tropez. Zátah v přístavu, to bylo za celou dobu (16 dílů LOM) fakt to nejmíň- hotová katastrofa. Je to jasný, neměl jsem se na to tak těšit... :( ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Kvalit Life on Mars to ani zdaleka nedosahuje, ale to snad ani nikdo nečekal. Koukat se na to ale pořád dá, ba dokonce se na tom dá vytvořit i docela slušná závislost, smíří-li se člověk s faktem, že nová hlavní hrdinka nesahá Samu Tylerovi ani po okraj jeho zvonáčů. Zpočátku to sice vypadá, že půjde jen o nastavovanou kaši vařenou podle lifeonmarsovského receptu, ale kvalita jednotlivých sérií má naštěstí vzestupnou tendenci. Škoda jenom toho závěru, který je na můj vkus až příliš doslovný a kterým tvůrci tak trochu zpětně zničili i finále Life on Mars, protože se díky němu ukázalo, že to, co Sam na konci udělal, vlastně nemělo vůbec žádný smysl. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

“I’ve had harder shites than you. Friday night, after curry.” Rozdíl mezi Life on Mars a Ashes to Ashes je prakticky přesně takový, jako mezi Bowieho skladbami, jež těmto seriálům daly název. Ashes to Ashes má trochu méně srdce a patosu, je chytřejší, divnější, komplikovanější a zažere se vám pod kůži mnohem pomaleji. A je z osmdesátých let. --------------- Rozdíl v časovém zasazení je opravdu dost znatelný; v módě, soundtracku (který je opět prvotřídní), ale i v dialozích. Ty jsou více abstraktní a s větším množstvím kontextuálních a popkulturních narážek (český divák zde bude pravděpodobně dosti tápat – např. pochopit proč Gene neustále oslovuje hlavní hrdinku jako “Bolly“, případně “Bolly knickers“ vyžaduje znalost nejen šampaňského Bollinger, v Británii o něco známějšího než u nás, ale i vnitřní manchesterské sarkasticko-pseudodělnické mentality Gena Hunta). Postavy, které jsme znali dříve, jsou tedy stejně ikonické, ale působí o něco jinak, jako ikony z jiné doby. Nebo ještě lépe – ikony, které během časového skoku trochu zrály a nyní jsou opět hezky abstraktně ikonické. --------------- Protagonista je tentokrát ženského pohlaví a rozdíl v přístupu je přesně takový, jaký byste od změny pohledu z mužského na ženský očekávali. Je zajímavé porovnávat přizpůsobení se době v podání Sama i Alex, ačkoliv Alex má i určitou ne/výhodu, protože je druhá a o Samovi dopředu ví. Musím přiznat, že zpočátku jsem ji téměř nesnášel, ale postupem času si absolutně získala mé sympatie, což si cením právě o to víc, že na rozdíl od Sama začínala v záporných číslech. --------------- Gene Hunt je podobný jako minule, stále je to ten neskutečnej vocas, na kterého je radost se dívat… ale zároveň jej poznáváme víc, zaprvé proto, že Ashes to Ashes je delší, zadruhé protože je víc o něm. V tomto seriálu vůči Alex působí daleko víc jako rovnocenný partner, alespoň v rámci vyprávění. Získává tak další, lidštější rozměr, aniž by však působil… no, svérázně. Ostatní dotváří ten nádherný svět, do kterého jsme se všichni chtěli vrátit už v Life on Mars. Sam i Annie sice zpočátku bolestně chybí, ale nový přírůstek Shaz (jakmile si samozřejmě získá vaše sympatie; ani ty moje neměla hned) je další trefou do černého. Tvůrcům obou seriálů se podařilo napsat uvěřitelné a kvalitní ženské postavy, což občas v seriálech chybí. --------------- Ashes to Ashes je také víc dělený na jednotlivé série – ta první se týká prapůvodní historie Alex a podivného klauna z Bowieho videoklipu, který se do minulosti propadl za ní (přiznávám, závěrečný zvrat mě vážně docela překvapil), druhá a třetí sezóna více navazují na Life on Mars a postupně se dozvídáme “jak to nakonec všechno asi bylo”. --------------- Nemůžu mít v oblíbených seriálech LoM a AtA ne, oba jsou totiž naprosto svébytnými díly, které mi nadobro ukradly srdce. I’m happy, hope you’re happy too. ()

Reklama

Reklama