Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Losangeleští policisté Martin Riggs a Roger Murtaugh jsou na stopě pašeráků drog. Sledování účetního Lea Getze, který zpronevěřil mafiánské peníze, je přivádí k jihoafrickému diplomatovi Ruddovi. Oba detektivové mají dostatek důkazů, ale Rudd a jeho zabijáci pod rouškou diplomatické imunity nerušeně pracují dál. Riggs, přezdívaný "Smrtonosná zbraň", se uchyluje k nevybíravým metodám. Využije proti Ruddovi i jeho přitažlivou sekretářku. Mezi gangstery a oběma policisty vypukne nevyhlášená válka… Seržant Roger Murtaugh a seržant Martin Riggs z oddělení vražd se zapojili do pronásledování podezřelého vozu. Když pronásledované auto dostihnou, jeho osádka uteče, ale z kufru se vysypou zlaté mince – krugerandy z Jihoafrické republiky, které je zakázáno do USA dovážet. V Jihoafrické republice jsou černoši stále utiskováni, je uznávaná jen bílá rasa. Arjenovi Ruddovi, velvyslanci Jihoafrické republiky v USA, se nelíbí, že přišel o své mince kvůli černému Murtaughovi. V noci se pak k Murtaughovým vloupají maskovaní muži a Rogera a jeho manželku Trish pro výstrahu svážou. Roger si všimne, že muži mluví podobným jazykem jako ti stíhaní z auta... Druhý den rozhodne kapitán Ed Murphy, že Murtaugh s Riggsem budou ochraňovat korunního svědka Lea Getze. Sotva se s Leem seznámí, objeví se zabiják a Murtaugh s Riggsem musejí z hotelu odejít domů k Murtaughovi. Tam jim Leo vysvětlí, že pral peníze z drog. Neví pro koho, ale pamatuje si dům, kde měl jednou schůzku, a Murtaugha s Riggsem tam zavede. Riggs se jde podívat dovnitř a tam se strhne se přestřelka. Jeden z mužů uteče a Murtaugh s Riggsem ho pronásledují, což skončí bouračkou a smrtí pronásledovaného. Pakl se vrátí do domu s posilami a zjistí, že se jedná o dům s diplomatickou imunitou, v němž sídlí Arjen Rudd... Další den Murtaugh zjistí, že má pod záchodovou mísou bombu a musí čekat na pyrotechniky. Murtaugh i Riggs jsou naštvaní a jdou provokovat na konzulát Jihoafrické republiky. Riggs se tam seznámí s Ruddovou sekretářkou Rikou, která přijme jeho pozvání k němu domů. Stráví spolu noc, ale ještě než se rozední, jsou vyhnáni z postele vrtulníky a střelbou. Riggs doprovodí Riku domů, tam je omráčen a probere se až svázaný na molu v přístavu. Pieter mu začne vyprávět, že to on je zodpovědný za smrt jeho manželky a pak ho další dva muži hodí do vody. Riggsovi se podaří se z pout dostat, pod vodou však uvidí i mrtvou Riku. Vydá se mstít... (TV Prima)

(více)

Recenze (584)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jednička byla dokonalá a dvojka je jedním z mála pokračování, které dosáhly minimálně stejné úrovně. Nezapomenutelná scéna s bombou na záchodě a opravdu velmi hnusný diplomatický padouch :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mému vkusu nejvíce lahodící nejenom Lethal Weapon. Tenhle film sahá svými kvalitami daleko dál než jen na vrchol v rámci série;) Kromě všech deviz jedničky je tu navíc i perfektní Joe Pesci a nádherná (alespoň tentokrát) Patsy Kensit. A scénáristicky jsme opět hodně vysoko, zkrátka jak říkám, skvělá věc. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ještě temnější a vůči ústřední dvojici nemilosrdnější než jednička. Ze scénáře je navíc ještě víc "cítit" Shane Black (cyničtí hrdinové v krizi, osvěžující emocionální přímočarost). Jinak neměnně zábavné a překvapivě nápaditě natočené (vč. záběrů komponovaných, jako kdyby za kamerou stál Orson Welles). Jo, a taky je to jediná Smrtonosná zbraň, ve které byla postava Joea Pesciho snesitelná a měla v příběhu své místo. 85% Zajímavé komentáře: tron, Visáč, Vitason, kitano, numi ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že hajzlovský vysocí politici odolávají i Riggsovi a Murtaughovi. Jenomže když se to vezme oklikou přes srandu a fešnou Riku Van Der Haas, jde to... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdo umí ten umí, už to není tak vážný jako 1*,ale o to lépe , nástup Joa Pesciho na plac byl dost dobrej nápad . I druhej případ panů Riggse a Murtangha je vynikající způsobem pořešen. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $147,253,986Tržby Celosvetovo $227,853,986║ Tak tomuto sa povie pokračovanie ako hrom. /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Riggs a Murtnagh si do dvojky odnesli vše podstatné – vulgární a nakažlivě pubertální humor, výtečně odsejpavé gagy, slušný příběh a perfektní akční sekvence. A samozřejmě svoje hlavní představitele, kteří jsou tím hlavním kořením filmu – sebelikvidační magor Gibson tvoří s páprdovským Gloverem opravdu explozivní duo, které neumí nudit. Scénáristé jim navíc přivařili několik opravdu delikatesních soustíček k zahrání (slavná scéna s Murtanghovým hajzlíkem, reklama na kondomy a další "bejkárny"). I druhá Smrtonosná zbraň prostě patří mezi nejlepší "fízlovky" historie a jako akční krimi (komedie) nemůže zklamat. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Martin Riggs a Roger Murtaugh jsou dvojce, která definovala policejní akci konce 80tých let a jsou dokonalým spojením dvou odlišných policistů v silné a dynamické duo. Mel Gibson se svou postavou ušel do druhého dílu poměrné velký kus cesty. Riggs nechal svoje bezmyšlenkovité vraždění na poličce nad postelí a začal trochu myslet. Ještě přidal špetku úcty ke svému partnerovi a dotvořil se v dokonalého hrdinu, který se nebojí zlomit vaz každému, kdo po něm vystřelí. Na druhou stranou je Danny Glover přesným protějškem k tomuhle šílenci, ale i on v těch nejnutnějších okamžicích silně přitlačuje na pilu. Richard Donner dotvořil skvělé pokračování, které v pár okamžicích dokáže předběhnout i minulý díl. Spojení akce a komediálních prvků vychází i na druhý pokus skvěle. Nelze než shlédnout další díl. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

"Dostals je všechny?" "Jo, všechny jsem je vodnegroval." Btw nedávno jsem měl možnost shlídnout to v originále s titulkama a pan Rudd, Adolf a celá tahle fašistická sebranka mluvěj strašně hustym přízvukem a hodně jim to přidává na slizkosti. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Kamen: 1. Cheer Down - George Harrison ,2. Still Cruisin' - Beach Boys ,3. Knockin' On Heaven's Door - Randy Crawford/Eric Clapton/David Sanborn ,4. Riggs ,5. The Embassy ,6. Riggs and Roger ,7. Leo ,8. Goodnight Rika ,9. Stilt House ,10. The Shipyard/Knockin' On Heaven's Door ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Len sa pozerám, či nestojím na igelite.“ Po drsnej a relatívne realistickej jednotke, kde síce bol prítomný humor, ale len v podobe vzájomného parťáckeho podpichovania dvoch extrémne rozdielnych mužov, sa séria v dvojke vydáva na cestu, z ktorej už neustúpila (naopak ešte ju v trojke posilnila a vyvrcholilo to neskutočne štvorkou). Na cestu akčnej komédie. Najmarkantnejšie je to vidieť na podliezavých scénach s Murtaughovou rodinou. Mnohí fanúšikovia na ne nedajú dopustiť a možno je to dokonca jeden z dôvodov, prečo majú sériu radi. Lebo rodinné scény ju poľudšťujú. Mne nikdy nesedeli a z dielu do dielu to bolo horšie a horšie. Akcia je zvládnutá slušne, ale najviac tomu dáva skvelá atmosféra džezom predchnutých nocí, dynamická dvojka Glover/Gibson a angažovanie Joea Pesciho, ktorý je tak otravný, až sa za to naňho nemôžeme hnevať. Zvláštne na dvojke je, ako vedľa seba v nej v pohode existujú komediálno-rodinné pasáže s tými drsnými, kde sa umiera ako na bežiacom páse a ktoré sú ostré a štipľavé ako čili v očiach. Takže sa v jednej chvíli zabávate na vybuchujúcom záchode a kondómoch a v druhej vás nečakane odzadu udrie do hlavy vyvraždenie policajného oddelenia. Zaujímavý je i scenár venujúci sa kontroverznej rasistickej otázke (plus oceňujem spôsob, akým tvorcovia naložili s Riggsovou novou partnerkou). Samozrejmosťou sú hlášky a dialógy („Sme seržant Murtaugh a poručík Riggs.“ - „A ako vám mám hovoriť?“ – „Seržant Murtaugh a poručík Riggs.“). Rozpočet oproti jednotke sa síce navýšil na 28 miliónov (z jednotkových 15), ale celosvetová tržba to značným spôsobom zachránila (takmer 228 miliónov). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil si udrzel vysokou latku nasazenou prvnim dilem, tentokrat tu ale navic mame i zajimavyho zaporaka a celej film je ladenej vic do komedie. Cemuz taky napomaha postava vrchniho svedka v podani neskutecne ukecanyho Pesciho. Ale jinak vse jede ve stejnech kolejich jako prvni dil, takze zadnej extra komplikovanej pribeh, spousta strileni a hlasek a opet dokonala dvojka Glover - Gibson. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Akční film doveden k dokonalosti. Nejsilnější bromance 80. let. Bezchybná režie. Napínavý, zábavný a chytrý scénář. Dokonalá hudba s lahůdkou v podobě Knockin' on heaven's door od Erica Claptona. Nejlepší příklad toho, jak by měl akční film vypadat a fungovat. Jinými slovy dokonalost, kterou ještě navíc zdobí nepřekonatelné duo Gibson/Glover. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stejně dobře jako napoprvé. Nadprůměrně zábavné. Úvod zalitý odlesky zlatých krugrrandů, pak skvělá rošáda s automobily zakončená letícím surfovým prknem, pravé vyhazovací rameno, zaminovaná záchodová mísa... K Murtaughovi s Riggsem se přidala vyloženě komická postava Lea Getze, která ačkoliv malá vzrůstem Joea Pesciho, ani náhodou nedřepí někde vzadu, spíš je právě zdrojem všemožných akčních nebo vtipných situací. Chudák Riggs, na ženský zatím kliku neměl, a ti bastardi mu je likvidují skoro před očima. Závěr se plní vystřílenými náboji, hroby zase členy jihoafrického konzulátu. Zrušení diplomatické imunity luxusní! Celkově pestré, zábavné, hláškoidní i pomstychtivé. Když jsem si to nedávno půjčoval na dvd, sakra dobře jsem se ve videopůjčovně rozhlížel, jestli nestojím náhodou na igelitu... 228 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Zkoušel to Arnie v Rudym horku, zkoušel to i Sly v Tango & Cash. Nikdo z nich je však s takovym úspěchem nenapodobil. Murtaugh s Riggsem jsou očividně jenom jedni. Nejlepší policejní dvojice chrlí nejlepší hlášky v nejlepší Smrtonosný zbrani. Ano, je to tak. Zatimco jednička nás spíš seznamovala, pokračování už posílá tuhle dvojku do nemilosrdnýho kolotoče akce-hlášky-akce-hlášky, aby nás v závěru spokojeně "odnegrovalo". Plus poprvý v sérii se tu objevuje ukecanej kulomet Joe Pesci, prcgumovník, bomba na hajzlu a bradavky Patsy Kensit. Jo a nesmim zapomenout na nejhnusnější (rozuměj nejlepší) záporáky. Tohle už nemůže bejt lepší! Prostě kult, kterej spolehlivě funguje i po dvacátý. ()

Reklama

Reklama