Reklama

Reklama

Vinyan

  • Česko Dobyvatelé barmské džungle (více)
Trailer

Neschopni akceptovat ztrátu svého syna v katastrofickém Tsunami v roce 2005, Jeanne a Paul zůstávají žít v Thajsku. Jeanne, upnutá k faktu, že tělo jejich syna nikdy neobjevili, utvrzuje sama sebe, že jejich syn byl po katastrofě unesen překupníky drog a stále žije. Paul je skeptický, ale nemá sílu sebrat své ženě poslední naději. Oba se vydávají na hrozivou cestu tropickou džunglí ovládnutou piráty - ve své paranoie objevují nadpřirozenou říši, kde mrtví nejsou nikdy skutečně mrtví a kde se noční můry a posedlost protínají s hrůzostrašnou realitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No co tohle bylo za podivnost... Ani ryba, ani rak, nedotažené ve všech směrech a na konci velké WTF. Hlavní hrdinka dává pojmu šílená ženská zcela nový rozměr, protože to, co ji scenárista asi od poloviny snímku nutí dělat, není omluvitelné ani traumatem ze ztráty třeba deseti dětí najednou. Kdyby neměl Vinyan slušnou formální stránku a několik atmosféricky zajímavých scén, vyváznul by ode mne pouze se dvěma hvězdami, takhle dávám zklamané tři. Edit: Dávám dvě, je to fakt špatnej film. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborne natočený a veľmi slušne zahraný psychotrip thajsko-barmskou džungľou plnou zlostných detských duší. Skôr atmosférické než napínavé (a už vôbec nie strašidelné), takže vyhľadávači prvoplánových hororových atrakcií dostanú len záverečnú "zombie" scénu a dovtedy sa zrejme budú zúfalo nudiť. To ale nič nemení na tom, že ide o veľmi pôsobivý film so silnou vzťahovo-myšlienkovou rovinou. Pre mňa jeden z mála nadpriemerných hororov posledného obdobia. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Uprimne povedane, strasne rada by som napisala nieco zmysluplne ohadom tohto filmiku, ale momentalne to musim este stravit, pretoze ma to neuveritelne dostalo. Uz obrovske titulky na zaciatku davaju tusit, ze nepojde len tak o priemerny snimok a bude si musiet najst svoje publikum. Prva hodina plynie vcelku rychlo, s tym, ze ocakavame, ako sa to bude vyvijat dalej, ci sa im podari syna najst, podotykam, ze sa skor prikladam ku drame, ale posledna pol hodina dala filmu korunu. Film je o manzelskom pare, ktoreho znici vlastna (bez)nadej po hladani svojho strateneho syna, kedy sa ich usilie postupne preklapa do pomalej, ale istej cesty do "pekla". Tajomno Thajska, psychicke rozpolozenie zo straty dietata, tuzba po jeho najdeni a obetovanie vsetkeho, co pre vas bolo kedy vzacne... Rozhodne stoji za videnie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když někdo umře hroznou smrtí, jeho duch je zmatený. Neví kam jít a co dělat. Tak se začne zlobit a stane se z něj VINYAN..... Asi takhle: do Barmy bych lidi posílal spíš než do prdele (za název dvd ,,Dobyvatelé barmské džungle" bych tam poslal distributora). A jestli tam existuje obchod s dětmi, tak to nikoho nepřekvapí. Nač to dramatizovat: Od vesnice k vesnici s trochou jídla a balíkem peněz vyráží manželé Bellmerovi hledat svého chlapce. Občas se chovají jako zoufalci, častěji jako magoři (spíš ona), ale chápu, že smířit se s realitou není snadný. Po 60ti minutách se ocitáme v džungli plné halucinací a dětí a já si připadám divně, že se u mě v obýváku ještě nikdo neobjevil. Asi málo houbiček.... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chystáte se na romantickou ,,dovču“ do Barmy. 2.) Chci vidět co nastane, když Barmský průvodce řekne: ,,žádný problém“. 3.) Nevěřím, že je lepší mít ženu doma na řetězu než volnou v džungli. 4.) Ztratil jsem tištěný Barmský katalog dětí. 6.) Zbožňuji všechny variace na Trierova Antichrista. PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V bahně barmské džungle nebo bahně neštěstím zpackaného života válí se žena pátrající po svém zmizelém synovi? Nechat naději v život syna žít a sama umřít či nechat naději v život syna zemřít a sama žít? Lze vůbec divákovi vyčítat neumanuté nudění se nad iracionální umanutostí té ženštiny, nad jejím patologickým, neustále stejným, jen k většímu šílenství putujícím hledání? A jak si vykládat - SPOILER - její adopci všech (opuštěných, osudu odevzdaných) děcek na konci filmu než jako odměnu za víru a smrt jejího muže jako trest za pohřbení naděje? Co je to za film-výčitku vmetenou do tváře těch, kteří chtějí po neštěstí ještě nějak žít? KONEC SPOILERU. A proč ta levná tajemnost nemluvných dětí s obviňujícími pohledy, proč to laciné slintání divochů, k čemu to magorské blábolení domorodých stařen, nač to neprůhledné fungování thajského půlpodsvětí? To dělá atmosféru nebo "psychologii"? Nene, pro atmosféru déšť, kameraman, pan skladatel, bláto a tropické stromy se slitovali nad tímhle záměrem a trochu nálady společně stvořili. A psychika má jen jeden rozměr, byť zracdlící se ve více podobách... Slabé **. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Horror Vinyan mě poměrně rozpoltil. Na jedné straně jsem zíval nudou při prvních dvou třetinách, kdy jsem sledoval nepříliš zajímavý dobrodružný příběh rodičů pátrajících po zmizelém synkovi. Na straně druhé jsem byl uchvácen zakončením, jeho atmosférou a pojetím. Z těch podivných dětiček opravdu mrazilo a pro kýbl krve se taky nešlo daleko. V zásadě ale Vinyan chápu jako promarněnou šanci o opravdu atmosférický horror. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkovým ohodnocením Vinyanu se stávám oportunistou a narovinu říkám, že za běžných podmínek by ode mě dostal o hvězdičku méně. Jenže pokud vůbec nemá Du Welzův snímek prvenství, pak určitě jde aspoň o jeden ze skupinky nejpodhodnocenějších celovečerních filmů, jaké se na databázi vůbec vyskytují. Může za to částečně i distributor, který se pokusil typickou festivalovku pro klubové publikum idiotským názvem Dobyvatelé barmské džungle prodat jako dobrodružný zábavný snímek, a částečně i žánrová škatulka hororu, která přiměla Vinyan zhlédnout i takové diváky, kteří dávají přednost Texaským masakrům motorovou pilou nebo Halloweenům. Tenhle kousek se zkrátka minul se svou cílovou skupinou, ale je hodně užitečný tím, jak krásně dokáže poukázat na dva problémy, které ovlivňují na databázi hodnocení. Vinyan má totiž prakticky totožný námět jako nepoměrně známější Antikrist od Larse von Triera. Dokonce by se chtělo říct, že kdyby vznikl o rok později, byl by Du Welz označen za plagiátora. Ve skutečnosti Vinyan přišel jako první a oba snímky vznikaly nezávisle na sobě, i když téměř souběžně. Vinyan je ale mnohem divácky vstřícnější a tam, kde Lars používá sled surrealistických obrázků, vypráví Fabrice Du Welz skutečný příběh s lineárně se odvíjejícím dějem a logickou stavbou. Du Welz sází na vyprávění obrazem, takže dialogy jsou minimalistické a jen dokreslující scény na plátně. Nicméně si dovolím tvrdit, že ke všem událostem režisér poskytuje svým divákům klíč a není na něm nic nepochopitelného. Je tak polopatistický, že to může některé zaryté intelektuály až odrazovat svou doslovností. Pokud tedy se objevují v řadě komentářů výtky k naprosté nesrozumitelnosti, zmatečnosti a úchylnosti filmu, je paradoxní, že Lars von Trier, který zašel mnohem dál, sklízí od masového publika alibistické tři hvězdičky a neutrální komentáře. Takže porovnání těchto dvou filmů jasně ukazuje na snobismus a konformismus mnohých, kteří se řídí podle hodnocení většiny, resp. těch, kteří jsou v rámci komunity považováni za autority. A za druhé svědčí tohle srovnání o tom, jaké postavení mají známá režisérská jména, kde jejich nové snímky bodují už ve spojitosti s autorským fanklubem, přízní médií a opět se snobismem. Za sebe můžu říct, že u mě Vinyan zvítězil na celé čáře a tu anabázi manželské dvojice na cestě ke sebezničení a pohled na postupný rozklad jejich psychiky jsem si, jakkoli to zní zvráceně, docela užil. Celkový dojem: 75 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, co konkrétně v tomto snímku mělo zastávat ten "hororový" prvek? Já si totiž žádného nevšimla. Vinyan má podivný a nezáživný příběh, v němž se po celou dobu neděje téměř nic. Realita se zde prolíná se sny a představami, což má zřejmě v divákovi vzbudit obavy a neklid. Ve mně to vzbudilo pouze narůstající nezájem a nudu. To nejdramatičtější se odehraje hned v úvodu a jedná se o samotné úvodní titulky. Tím je zřejmě ona "hororová" část kompletně vybrána a zbytek, co na Vás bude v Barmské džungli čekat, je jen monotónnost, šeď a nuda. Pokud Vám však k navození strachu a pocitů hrůzy stačí pár psychadelických vizí a skupina pralesních dětí s obličeji nalíčenými na bílo, Vinyan se Vám jistě postará o napjaté chvilky. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Manželský pár v strednom veku príde počas dovolenky o syna. Celá rodina sa totiž nachádza v nesprávnu dobu na nesprávnom miesta. Vlna Tsunami si svoje obete nevyberá. Jedného večera počas sedenia s pár priateľmi a možnými sponzormi prispievajúcimi na záchranu chudobných v inkriminovanej oblasti postihnutej prírodným živlom, vzhliadne Jeanne na krátkom prezentačnom DVD postavu malého chlapca v drese "Man UTD". Je to malý Josh? Zahynul? Alebo bol podľa domnienky oboch rodičov unesený obchodníkmi s bielym mäsom? Jediná možnosť ako to preveriť je opätovne vycestovať na miesto tragédie. Spočiatku pomerne slušne javiace sa psycho drama, ktoré odstupom času vo mne zanecháva pocity zbytočnosti a straty času. To má divák ozaj uveriť tomu, že sa racionálne uvažujúci človek nechá takto zmagoriť svojou "polovičkou"? Ktorá od úvodu viditeľne a jasne potrebuje psychiatra? Nechá sa niekde na konci prdele poojebávať nejakým "gadzom" jak na jarmoku? "Vinyan" na mňa nijak nezapôsobil. Z hororových prvkov ŽIADEN ( ! ) takže ja nemôžem inak, iba ho "skopať" tam kam patrí. Ako to už napísal jeden z užívateľov - toto nie je ani ryba, ani rak. Záver nebudem ani komentovať. To bola z môjho pohľadu proste márnosť - 40%. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Bohužel mne neodradil už samotný název DVD od distributora, přece jen Vinyan znělo tajuplněji. Zatáčel vypadal slibně, ale pak už to šlo od devíti k pěti .. respektive k té jedné hvězdičce co dávám. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

I nepatrná jiskřička zažehne spalující žár. Zavádějící český překlad Vinyanu neprospěje a nejednoznačný žánr taky mnoho nenapoví. Čekám horor a… dostanu spíš psychologické drama. Rozmar matky je po chvíli už unavující… Chudák Paul, uvězněn neprostupnou barmskou džunglí, vypočítavými domorodci, probíhajícím karnevalem místního diagnosťáku a vyšilující drahou polovičkou – kterou mělo raději spláchnout tsunami… je nucen ustát tento nerovný zápas živlů, až do zničujícího výbuchu estrogenů. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Fabrice du Welz opäť ostáva autorsky svoj, kvalita sa nezaprie ale pochybujem, že oň niekto kedy časom zakopne nebyť Emmanuelle Beart. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už po úvodnej nervovo zvukovej vsuvke je jasné, že tento film bude depka. R. Sewell zapadol do príbehu výborne. Psychicky zrútená manželka je presvedčená, že niekto uniesol ich dieťa do Barmy. Nájsť ho ich stojí veľa námahy, všetky úspory a navyše na konci sveta ich sprevádza banda kriminálnikov, ktorí vycítili, že sú v koncoch a vedia, že si s nimi v tomto prostredí môžu robiť čo chcú. Exteriréry sú nádherné, túlanie sa po lesoch, blate či plavba po rieke, to všetko je zručne natočené. Ale má to jeden problém. Film obsahuje minimum dialógov, hlavne medzi manželmi a navyše miestami znie dosť psychohudba, ktorá má navodiť bezvýchodiskovú situáciu, ale u mňa to malo slabší účinok. Určite by som privítal viac dialógov, hlavne od R. Sewella k zrútenej manželke, ktorá ich zavedie tam odkiaľ už niet návratu. Veľmi málo chýbalo, aby z tohto filmu vznikol nezabudnuteľný kult, pretože niektoré scény, ale hlavne príbeh sú výborné. A samotný záver je naozaj silný. Trošičku iný prístup režiséra a film by určite bodoval viac. Čo ma rozčúlilo najviac, bola francúzska zvuková stopa, ktorá ma zaskočila, zvlášť ako som videl trailer v angličtine. Český dabing filmu tiež nepomohol a distribútor, ktorý na dvd obale píše - " v štýle Dobyvatelia stratenej archy " asi blúzni, pretože tieto dva filmy nemajú takmer nič spoločné. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Filmové obrázky světa, vzdáleného od České Republiky několik tisíc kilometrů, sice táhnou, ale nestačí to. Ze zajímavého hororu se tak vyklubal jen pesimistický atmosférický art, vhodný nanejvýš do letních karlovarských kinosálů... škoda. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem film nedal celý. Včera jsem hodnotil 3 hvězdami, dnes jednu přidávám. Neuvěřitelně magický film, u něhož mi občas vadila rozlítaná kamera, ale ona do celku zapadala. Neřekl bych horor, byť žánrové prvky a motivy využívá. Příběh Jeanne a Paula je dramatem o hledání. Hledání syna, což je jen zástěrka, jelikož ve skutečnosti jde o hledání cesty k sobě. I pře ujišťování, že jeden druhého miluje, začínají se názory obou rozcházet. Jeanne vypadá, jako by magořila, pomátla se ze ztráty syna, a Paul naopak působí dojmem racionálního člověka, co pro změnu zachraňuje Jeanne. Alespoň si to myslí. Vše směřuje k logickému konci, kdy i Paul pochopí, že dál už není kam. Poddá se osudu, zatímco Jeanne se konečně usmívá.... Tedy jednoduchý film to rozhodně není.... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého se nezaslouženě nízké hodnocení kolem 50% zasloužili hlavně čeští distributoři, kteří svým dementním přídomkem Dobyvatelé barmské džungle možná přitáhli pozornost diváků, kteří by si jinak filmu nevšimli. Na druhou stranu, ti kdo chtěli vidět moderního Jonese, asi museli být silně zklamaní. A já se jim nedivím, protože takový název, je vysloveně podvod na lidi. Když už bychom se uchýlili k přejmenovávání filmu, tak by se tedy spíš hodil název Barmská apokalypsa, protože ze všeho nejvíce připomíná Vinyan, právě tento Coppolův opus. I zde lze sledovat, jaký může mít nepřátelské prostředí dopad na psychologický rozpad osobnosti. Příběh sám o sobě je velice zajímavý a nejlépe si film užije divák, který vůbec netuší o co ve filmu kráčí, protože závěr filmu je opravdu hutný a drsný. Celkem vzato je film velice dobře natočený, režisér umí přenést pocity nitra do kamerových záběrů, na druhou stranu někdy působí film tak nějak lacině televizně. Každopádně ale nadprůměr. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Psycho. Ale zajímavé psycho. Líbilo se mi to. Když si k tomu uvědomím, že dývko jsem koupil ve výprodeji za pětku v metru je spokojenost ještě větší ! Úplně jsem se vžil do pocitu nešťastných rodičů. Při tsunami Paulovi a Jeanne odplaví vlna syna Josua a od té doby po něm pátrají. Nechtějí se smířit s tím, že někde utonul a ani neví kde. Je to hlavně Jeanne, která se nevzdává sebemenších nadějí a její odmítání reality hraničí s duševním onemocněním. Paul je realista, ne že by i on hledání milovaného chlapečka odpískal, ale ví co se při tsunami dělo, kolik lidí zahynulo a že tak dlouhá doba kdy jej nikdo nenalezl ani se nikde neobjevil znamená jediné... Jenže jejich přítelkyně jim při náhodném setkání v Thajsku ukáže několik fotek a videí domorodých dětí v Barmě. Na jednom ze snímků zahlédne Jeanne zezadu natočeného chlapce v červeném fotbalovém tričku přesně takovém jaké měl v den tsunami Josua. Jeanne se upne na tento krátký záběr a přemluví Paula k nebezpečnému přejezdu do Barmy. Paul se brání, protože cena, kterou si místní převaděč a pašerák naúčtoval je více než vysoká a cíl cesty více než nejasný, ale ani on nechce promarnit šanci a tak vyrazí lodí na dalekou cestu do Barmy, jejích domorodých vesnic a naprosto nepřístupné džungle. Cesta je opravdu zajímavá ať už z hlediska lokací, protkávaná sny a halucinacemi obou nešťastných rodičů. Chvilku jsem si připadal, že jsem na člunu s Willardem a cílem cesty nebud Josua ale generál Kurtz z Coppolovy Apokalypsy. Tak to bylo psycho. Závěr byl zvláštní, ostatně jako celý tenhle film. Sewel kterého mám rád i Béart hráli na jedničku a palec nahoru ode mne mají i za to co si museli při natáčení vytrpět v džungli. Dávám tři poctivé kresby Jeanne. * * * ()

Reklama

Reklama