Reklama

Reklama

Čaroděj Kara - Mor

  • Sovětský svaz Volšebnoje zerno (více)
Fantasy / Rodinný / Pohádka
Sovětský svaz, 1941, 87 min

Recenze (7)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jméno jednoho z herců "Ivan Pereverzev" je v případě tohoto obskurního dílka skoro nomen omen pro všechno od první do poslední minuty. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Se sovětskými pohádkami, pravda, nemám zase tak moc zkušeností, ale tahle mi jistě v hlavě nějaký ten pátek zůstane. Její fantazie je dosti odzbrojující, ale vyloženě o originalitě bych si mluvit netroufal, protože si zjevně vypůjčila pár motivů hned z několika jiných pohádek. Zaujme jak humorem (záměrným a hlavně tím nechtěným), tak technickou stránkou, kterou mám na mysli zejména výrazné masky, kulisy, rekvizity a především triky (z nichž některé vypadají překvapivě hodně dobře a jiné…ne). Stranická ideologie z filmu naštěstí tolik cítit nejde (nebo rozhodně ne tak moc jako z jiných dobových snímků), nicméně pohádková tématika je (samozřejmě?) doplňována „vědeckými“ prvky. Akorát mi bylo líto hlavního záporáka, vždyť v podstatě nechtěl nic jiného, než trochu uznání a pak teda mít pár zlatých zrn, několik zlobivých „Entů“ a jednoho černouška-uspávače pod zámkem. Shovívavé 3*. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Úchylné... Kočka, vítr, řepa, dementní chlapeček, dementní holčička, inspirace Planety opic a Thor s Mjollnirem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Táto sovietska rozprávka, ktorá bola neustále reprízovaná v televízii, mi utkvela z detstva v pamati podľa mena čarodejníka, takže svoju obnovenú premiéru po rokoch som privítal. Ide o tú najklasickejšiu klasiku zasadenú v prepracovanom štúdiovom prostredí s trikmi na vtedajšej úrovni a humorom, ktorému rozumia aj deti. Premiéra v našich kinách bola v roku 1948. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sovieti, ak boli technicky zaplatení, vedeli robiť divy ( a čary ). Kašľať na príbeh, ktorý zaujme iba tak 5 ročné decko, ide tu o mimoriadnu štylizáciu, kompozíciu obrazu, výpravu, triky. Ak by sa Oscary udeľovali celosvetovo, tento má minimálne nominácie za spomínané aspekty. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Chválim rozprávku za jej výtvarnú stránku a niektoré efekty, ktoré zaujmú aj v dnešnej dobe. Celá je točená v štúdiu. Horšie je to s príbehom, prílišnou prekombinovanosťou, prílišnou modernosťou (rozumej z brucha vycucaným námetom) a bizarnými postavičkami, ktoré mi priliš nesadli. Týka sa to aj "mäkkého" a bojazlivého čarodejníka v hlavnej zápornej roli. Dvojica súrodencov v hlavnej úlohe mi zasa neprišla príliš ťahúňska. Prižmurujem očko z úcty k veku rozprávky. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Jasně. Klasický případ nadhodnocené sračky, která na, a to je důležité, SVOU DOBU, měla efekty, stylizaci, výpravu atd. Proč by to mělo být dobré podívání dnes? Vážně není. ()

Reklama

Reklama