Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jakožto historického negramota, jsou Štíty království českého jakousi školou hrou. 25minutové lehce stravitelné bonbónky s radostí mlsám, kdykoli je zahlédnu v televizním programu. Oni na to šli páni dokumentaristé velice dobře. Nesnaží se dalekosáhle pojmout jedno historické období a násilně nás s ním seznámit, ale postupně poodkrývají jednotlivé vrstvy. V každém jednotlivém díle máme možnost proputovat několik rozmanitých míst, na nichž jsou jednotlivá témata blíže rozpracována. A právě kvůli tomuto přístupu jsem hned zpočátku komentáře použil ono známe spojení slov škola hrou. Ono to tak totiž v důsledku opravdu funguje. Zatímco se Jaroslav Plesl chytře ptá a snaží se vložit do věcí svůj vlastní pohled a pan Durdík odpovídá, přičemž nezapomíná občas přihodit nějakou tu pěknou historickou historku, je divák jakoby mimochodem seznamován s jednotlivými hrady a zámky, které v té naší malé republice máme. Na konci tak odchází divák poučený nejen o jedné etapě života našich předků, ale zároveň má k dobru několik veselých povídaček, pozná další české hrady a zámky, přičemž se mu daří lépe chápat jejich fungování apod. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle seriálu jsem si rozpomenul na svá archeologická léta v devadesátých letech. Dělali jsme nějaký výzkum na hradě na Vimperku a protože jsme našli nějakou do té doby pod sutí ukrytou zeď, přijel se na nás podívat pro mne neznámý chlapík a pár dní s námi v montérkách strávil na hradě. Postavy hřmotné, brýlatý, fousatý, vlasatý... Zvláštní typ hned od pohledu, ale jakoby k hradu patřil. Na jednom z dřívějších výzkumů jedné zříceniny v lesích jak jsem se dozvěděl dostal od jednoho brigádníka ze Slovenska dokonce přezdívku obor (obr). Jeho parta totiž nepochopila který výkop mají zaházet a zaházela ten připravený k dokumentaci... Durdík se prý tehdy rozzuřil a řítil se na ně řvouc ,,Vy idioti'' !!! Partička se rozprchla po lese a opravdu vyděšený Slovák prý řval v úprku ..obor! obor !!! :-))) Tehdy jsem nevěděl s jakou kapacitou nejen v rámci české ale dokonce evropské kasteologie kempuji v dosti partyzánských podmínkách na vybydleném hradě... Ucpal se nám tam jediný záchod a tak jsme jej opravovali. Nešlo nám to a tak Tomáš přikleknul a jal se na kolenou demontovat lecčíms ucpané trubky... Tykal si s námi a byl neskutečně fajn a skvěle vyprávěl neuvěřitelné příhody jak z dávných časů tak z dřívějších již proběhlých výzkumů. Uvádím to zde pro jeho památku protože navzdory tomu jaká to byla neskutečná palice na opevnění, tvrze, hrady a historii vůbec - to byl super chlapík, který neměl potřebu chovat se jakkoliv povýšeně. Proto mi tenhle dokument moc sednul. Rád jsem si jej připomenul. Sednul - tedy až na Plesla. Toho mám rád, ale jako sekundant Durdíkovi mi ani jako zástupce laické strany moc nesedl. Škoda, že Tomáš už není a že takovéhle dokumenty nemohou vznikat. I za těch deset dílů jsem ale nesmírně rád. Dávám za 4 obytné věže. * * * * ()

Reklama

CSSML 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam nebyl prof. Durdík sám, byl by to kvalitní objektivní dokument. Pleslovy komentáře o temně temném a barbarském středověku byly vyloženě debilní. Mám rád, když o humanitě žvaní představitel pohanské společnosti, v níž matky jen v ČR nechají každý rok zavraždit více než 22 000 vlastních dětí. Tento počet je několikrát větší než počet heretiků odsouzený k smrti katolickou Inkvizicí v celé Evropě během 500 let jejího trvání! Pohani nemají žádné právo brát si Inkvizici do huby. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

kdo umí o historii hradů povídat tak poutavě a s humorem jako Tomáš Durdík,je můj člověk....a měla jsem to štěstí zažít ho na jednom archeocampu,trochu expresivně řečeno - pan profesor byl bedna,tolik vědomostí se v hlavě snad ani nedá udržet :-).....a pásmo (neb se mi příčí říkat seriál) Štíty království českého jsou moc hezký odkaz,který tu zanechal pro poučení i potěšení široké vrstvy diváků ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Muselo být úžasné navštěvovat s Tomášem Durdíkem všechny ty hrady při natáčení tohoto seriálu, protože Durdík rozumí našim hradům jako prakticky nikdo jiný. Bohužel je někdy znát, že se točilo trochu narychlo, neboť tvůrce tlačil čas. To je rozhodně škoda, protože mnohokrát se vyskytující noční záběry o hradu samém mnoho nepoví. Navíc, když se točí v zimě bez sněhu a s hustými šedými mraky po celé obloze, tak z toho zkrátka slušná kamera nebude ani kdyby se kameraman na hlavu stavěl. Přes toto omezení je nutné uznat, že je kamera velmi slušná, nebojí se netradičních pohledů a má-li možnost, citlivě si hraje se světlem a atmosférou. Také hudební podkresy jsou velmi citlivě voleny. Bohužel se zdá, že je na bohatou a složitou historii českých hradů poměrně málo času. Nedokážu posoudit jak seriál působí na nepoučeného laika, ale zdá se mi, že se mu bude nějaký celistvý obraz skládat poměrně obtížně. Například nacpat královské hrady Karla a Václava IV. do jedné půlhodiny je docela zvěrstvo. Navíc takřka bez jediné zmínky o významných šlechtických hradech té doby. Naopak ocenit je nutné, že nejde o školometský výklad, nýbrž o mnohavrstevnatou podívanou, kterou koření Durdíkův příslovečný smysl pro humor a jeho schopnost vysvětlovat i složité věci jednoduše a srozumitelně. Ocenit je třeba rovněž to, že seriál není pouhým chronologickým přehledem vývoje českých hradů, ale "hradní" problematika je pojata z mnoha stran a úhlů. Popravdě řečeno by mě zajímalo, jak probíhala režie tohoto dílka, neboť působí dojmem, že jej režíroval spíše sám Durdík, který je rozhodně nejen autorem celého průvodního slova, ale velmi pravděpodobně i valné většiny Pleslových otázek a asi i scénáře. Ať to ovšem bylo jakkoli, je třeba ocenit, že se režisér tohoto výrazného "angažmá" nebál, ale vytěžil z něj možné maximum. Rozhodně se jedná o nejkvalitnější televizní počin, který kdy v českých zemích na dané téma vznikl. Kdyby to někdy vyšlo na DVD, rozhodně bych neváhal s jeho zakoupením. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama