Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V počátcích třicátých let vnášely drtivé důsledky hospodářské krize do života mnoha lidí tvrdou skutečnost: ztráta práce znamenala hlad. Tato realita pronikala i do tehdejších hollywoodských filmů. Ženy přestaly zajímat šperky či luxus. Postava Marlene Dietrichové v Plavovlasé Venuši vymění svou ctnost za jídlo pro sebe a svého syna. Každodenní realita však nebyla Sternbergovým předmětem zájmu. Jeho záměrem v Plavovlasé Venuši bylo vytvořit protiváhu sentimentálním ženským snímkům. Do filmu zasahovala cenzura: amorálnost hrdinky je zastřená, nesmí být nikdy konkrétně vyslovena, musí být vyvážena vznešenou motivací. Americká verze tohoto filmu dokonce ani neobsahovala úvodní scénu, v níž budoucí manžel hrdinky během procházky náhodně narazí na nahé koupající se dívky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Blonde Venus je vlastně strašný kýč, který si pouze hraje na sociální drama (problémy se řeší docela snadno, včetně smrtelných nemocí, máme tu krásného milionáře i žvatlající děcko a k hrdinčině cestě ze zavšivené noclehárny pro chudé k hvězdě Paříže stačí pouze chtít), jenže všechno je to na tak vysoké úrovni (a hraje tu MARLENE), že se stejně moc dobře bavíte. 70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

- Kterou chceš slyšet? - Tu o Německu. - Ale tu už jsi slyšel tolikrát. - Chci ji slyšet znovu. - Nede. - Už jdu. - Připravený, tati? - Jasně. - Začni, mami. - V Německu bylo jaro a bylo teplo. Zmáhala mě jarní únava a vzduch byl plný květů. - Teď ty. - Počkej. Byl jsem s jinými studenty na výletě a brzy jsme došli k drakovi, který seděl v autě a řekl nám, že v lese je kouzelné jezírko. - A co jste udělali? - Šli jsme k tomu jezírku přece. A co myslíš, že jsme tam uviděli? - Co? - Představ si! Koupalo se tam šest princezen. - A cos udělala ty, když jsi ho uviděla? - Poslala jsem ho pryč. - A odešel? - Ne. - A co bylo pak? - Ta nejkrásnější princezna řekla, že když odejdu, splní mi přání. - A co sis přál? - Zase ji vidět. Nic lepšího mě nenapadlo. Takže jsem šel večer do divadla a hudba začala hrát. Ta princezna vyšla na pódium a vypadala krásnější než předtím. Ta byla krásná! - A pak se ti takhle rozbušilo srdce? A maminka začala zpívat? - A moje srdce se zastavilo. - Co se stalo, když jsi ho uviděla? - Skoro jsem nemohla zpívat a nemohla se dočkat, až ho uvidím. - Ale viděla jsi ho, že jo? - Setkali jsme se ten večer. - Co bylo pak? - To nikdy neuhodneš. Šli jsme na procházku. - Tak jdi, procházej se. - Tak jo, plavčíku. - Pak jsme šli do parku. - Na nebi svítil ohromně velký žlutý měsíc. Byl moc velký a jasný. - Ale pod stromy byla tma, velká tma. - Tohle je strom, Johnny. - A co se stalo pod stromem? - Dal mi pusu. - A co bylo pak? - Dal mi ještě jednu. - A co bylo pak? - Pak jsme se vzali. - A pak? - A pak jsme začali myslet na tebe, Johnny... ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Keď je muž chorý, žena sa rozhodne vrátiť do práce” , čo je jeden z hlavných katalyzátorov začínajúceho sa konca doterajšieho vzťahu, v ktorom sa počalo päť ročné dieťa, ktoré len neveriacky krúti hlavou z blížiacich sa komplikácii, do ktorých je, či chce, alebo nechce, zatiahnutý ! Pritom na začiatku je lahodné vidieť, ako sa budúci manželia zoznámili. Kráska sa s niekoľkými kamarátkami kúpala v priezračnom jazierku, či rieke ( neviem presne ), a študent išiel okolo, taktiež so spolužiakmi, a tak sa klasicky zaplietli do „živého divadla” , aké nemá obdoby. Helen a Ned Faradayovci tvoria vskutku harmonický pár, len s tým rozdielom, že sú 30. roky, 20. storočia, keď pred tzv. okamihom vypukol krach na burze, vzniká kolosálna kríza, čo je spúšťačom druhej svetovej vojny. Chlap je chorý, čo obetavá Helen neberie na ľahkú váhu, rozhodne sa spievať, ako kabaretná speváčka, čím by „našetrila” potrebné peniaze, aby mohol odísť na liečenie do Európy. Tak sa aj stane, pričom pár mesiacov bude voľná, ako vták. Výstredný milionár Nick Townsend ju uvidí na špecifickom vystúpení, keď žena je v úvode veľká, chlpatá GORILA, ktorá zo seba zhodí masku. Príde do zákulisia. FLIRT. MILENCI... Natešený manžel sa vráti o 30 dní skôr a žienky domácej, niet ! Dozvedá sa pravdu. Útek s dieťaťom + kočovný spôsob života, hľadá ich súkromné detektívne očko. Zdrvený manžel si berie syna so sebou. Helen je na samom dne, vedie žobrácky život. Rozhodne sa opäť postaviť na vlastné nohy a dobije Paríž. Sem prichádza i Nick. Spolu idú domov do vlasti. Obidvaja pôjdu pozrieť malého Johnnyho. Pracháč navrhuje určitú dohodu, hrdý, hrdší, najhrdší protipól s tým nesúhlasí. Odpovedá, že ide na hotel, kde ju počká. Teraz sú všetci traja pokope, a vypadá to tak, že sa k sebe konečne vrátia ! Ako na hojdačke, raz si hore, inokedy dole. Velikán Grant, je v snímku na začiatku a na konci, v strede o ňom ani chýru ani slychu, čiže najslávnejšia nemecká herečka všetkých čias, MARLENE, strháva na seba celú pozornosť, a vôbec nezáleží, v akom časovom horizonte sa nachádzam ! Radosť na ňu pozerať, najmä kúpací úvod + opičí kostým, a za tým stojí povolaný provokatér von Sternberg, a ja som, ako v nemom úžase !!! Celé je to trošičku naivné, ale sledovať takto starý snímok, s takýmito hereckými kapacitami, za kamerou extrémne povolaný režisér a kameraman, milovník klasického hollywoodu, je totálne bez seba ! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené drama se skvělou Marlene, ale bohužel je to děsná nuda. Pro mě byl zajímavý hlavně z toho důvodu, že se jedná o jeden z prvních filmů, kde se objevila pozdější hvězda Cary Grant. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hezkej a silnej film ve kterém mě jen nějak iritovala všudypřítomná (dnes už rozvrzaně působící) hudba a docela mě zklamaly slabší kabaretní vsuvky Marlene.. Jinak je to ale parádní filmařina. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo i skvela Marlene Dietrich dokazala divaka unudit xmrti. Odporucam vyrobit si Nuditko, alebo pozerat tento film, vysledok je jaxi rovnaky : 45 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

DOWN TO GEHENNA OR UP TO THE THRONE, HE TRAVELS THE FASTEST WHO TRAVELS ALONE! Bohužel většina filmu je opravdu drama bez dramatických chvilek. Marlen je stále na útěku, občas zazpívá, ale jinak se nic neděje. Prcek Johnny byl roztomilej a Cary v roli nechutně prachatého slušňáka taky. Film začal být dramatický až dojemný ke svému úplnému závěru. To když Helen vystopoval detektiv. Od scény na nádraží, pak film začal stupňovat citové napětí rychlostí ženy, nakupující v po vánočních slevách. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi nebylo hanba, dal bych asi dve...ale M.D. se dve nedavaji (obzvlast kdyz je prevlecena za gorilu), a pak ta ukolebavka v nemcine...ale jak rikam, tri je asi maximum. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Jakési naivní, ale celkem působivé. Marlene je prostě nádherná, i když chvílemi až moc studená. Někdy jsem těm chladnějším emocím (a nejen od Marlene) moc nerozuměla, jestli to byl záměr nebo nedostatek..netroufám odhadnout. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, které jsem mocně toužil vidět od té doby, co jsem zhlédnul skvělý Bertolucciho počin "Snílci". Jsem spokojen, byť přiznávám, že jsem čekal spíše hudební komedii. Marlen jako tradičně úžasná, ona prostě září. Navíc tu hraje i Cary Grant, další silná osobnost Hollywoodu. Již úvodní scéna z jezera je kouzelná, dále všechny hudební výstupy (hlavně ten s gorilou), oceňuji jízdy kamery doprava či doleva. Pochválit musím i dětského herce. Spokojenost a věřím, že si seženu více amerických snímků dua Sternberg/Dietrichová. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Působivý začátek, ale čím víc film ubíhal, tím víc ztrácel na síle. Chladná Marlene, tvrdý Herbert, roztomilý Cary jako vždy. Ale děj je tak nějak nedomyšlený, přehnaný, hloupý...největší sympaťák je ten malý kluk. Proč se mi zdá, že ve všech filmech v úplném počátku kariéry hraje Cary vždy bohatého, krásného elegána, který získá snadno kteroukoliv z dam ? ()

Reklama

Reklama