Reklama

Reklama

Svatba v Galileji

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Svatba v Galileji (Urs al jalil, 1987) je celovečerním debutem režiséra Michela Khleifiho, původem Palestince z Nazaretu, jenž musel v mládí emigrovat do Belgie. Právě zde vystudoval filmovou školu, přičemž se už svým prvním celovečerním snímkem vrátil do své domoviny v příběhu, jenž odráží izraelsko-palestinský konflikt. Polarita dvou znepřátelených národů se ho samozřejmě osobně dotýká a její motiv je implicitně přítomen v celé režisérově tvorbě. Michel Khleifi se podle svých vlastních slov pokusil propojit vizi svobody a důstojnosti v rámci dramatického filmu, jenž v sobě nezapře i komediální potenciál. V typické palestinské vesnici stále přetrvává patriarchální uspořádání v čele se stařešinou (Al-Muktarem), jenž se rozhodne vystrojit svému synovi opulentní svatební hostinu, ve které se odrazí význam celé jeho rodiny. Celý kraj je ale pod kontrolou velitele izraelské armády, bez jehož svolení se akce nemůže uskutečnit. Násilné demonstrace posledních týdnů svatbě nepřejí, když však velitel nakonec svolí, určí si důležitou podmínku. Se svými muži se stavby zúčastní. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (3)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Pro Středoevropana zajímavá folklórní sonda na svatební rituály tradiční palestinské svatby. Chybou však je, že se autor snaží vyprávět i nějaký příběh, v němž se setkává palestinská kultura, prezentovaná svatebčany a izraelská kultura prezentovaná vojáky pozvanými na svatbu, děj nějak neplyne, celý film je tedy nezábavný a unylý a jeho stopáž je v této kombinaci přímo smrtící. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Netvrdil bych, že je film nezábavný a unylý. Pro Středoevropana, neznalého tamních poměrů, je to spíš dost bizarní zážitek, který nedokáže docenit. Svatba v Galileji je ale rozhodně zajímavý film. Zas jsem si o něco rozšířil kulturní obzory. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zajímavý zážitek. Zejména když stojící odhalená něvěsta před svatební nocí oblečenému manželovi řekne:"Když panenství je nutná ctnost ženy, jaká je ctnost muže?" ()

Reklama

Reklama