Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Je libo pro změnu něco Britského? Na rozdíl od jejich kuchyně Vám tenhle film určitě přijde k duhu. Tuplovaně, když se příběh točí kolem Irů. No ale k věci, Štvanec IRA je nadprůměrný špionážní film oplývající solidní akcí, skvělým ansáblem a britskou inteligencí (oběma druhy). No a když zjistíte, že scénář není žádná směšná fraška a že má hlavu, patu i to mezi tím, když se zaposloucháte do povedený muziky anebo třeba když se vžijete do sakra nepřijemný situace, v níž se Martin nachází, seznáte, o jakou lahůdku se jedná. Trochu mi to připomnělo Východní přisliby. A to i negativy - občas se to prostě trochu vleklo. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

O IRA už bylo natočeno a napsáno spousta filmů a knih. A přeci jen všechna díla s touto tématikou si jsou rozdílná. Tyto události ovlivnili spoustu lidí. Jedním z těch lídí je Martin McGartland, který hraje nebezpečnou hru agenta a hraje si se životem jak svým, tak jeho rodiny. Co všechno jste ochotni udělat pro své dobro a dobro vašich příbuzných? Události jsou spíše v pozadí děje a film snímá spíše psychiku hlavního hrdiny a jak se snaží vyrovnat v jednotlivých situacích. Hodnocení je spíše 3,5. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Velice působivý film o tom, že žít v 80. a 90. letech v Irsku nebyla žádná sranda, zvláště když to hrajete na obě strany. Atmosféra tehdejší situace je výborná, kamera vypadá jak kdyby se to v tý době opravdu točilo a scénář je výbornej. Samozřejmě, že to celé stojí na hlavním hrdinovi. Jim Sturgess podává překvapivě velmi kvalitní výkon a věřil jsem mu každé jeho rozhodnutí a fandil jsem mu od začátku do konce. Příjemně překvapí taky Ben Kingsley nebo Rose McGowan jako jedna z teroristek. Hodně působivý film, zvláště ke konci to emociálně dostane snad každého. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Všetci sú v tom pekelnom kole akoby náhodou, málokedy o čomkoľvek rozhodujú, okolnosti väčšinou rozhodujú za nich. Prišliapnutí dobou nemajú žiaden nadhľad, ani možnosť ani čas hodnotiť svoje rozhodnutia s odstupom. Sú ako zver okamžite počúvajúca na tie najzákladnejšie inštinkty. Akýsi iný inštinkt však z celej tej špirály zachráni 50 ľudských životov. Náhodou, na príkaz a len ak tomu okolnosti nahrajú. Stále však 50 ľudských životov! Úprimný film. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zrádce nebo hrdina?Záleží na tom, ze které strany barikády činy tohoto muže posuzujete. Připadalo mi, že chtěl stát mimo odporné násilí a bezpráví, kterého se dopouštěli všichni účastníci irského konfliktu. Chtěl stát mimo a nakonec se zapletl s oběma stranami. ____ Drsné, ušpiněné drama s dokumentárně laděnou kamerou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama