Reklama

Reklama

Gyo

Japonsko, 2012, 70 min

Obsahy(1)

Víkendový pobyt se trojici přátel mění v hotové peklo v okamžiku, kdy se po nákupní horečce k večeru vracejí do zapůjčené chaty, v níž na ně čeká odporný zápach připomínající tlející tělo. K jejich překvapení je původcem ryba. Ryba, kterou nějakým podivným způsobem příroda obdařila robotickými na první pohled pavoučími končetinami - nohami, a podpůrným dýchacím ústrojím. Ta ale není jedinou svého druhu. A trojice dívek se o tom za okamžik na vlastní kůži přesvědčuje. To když se kolem jejich chaty přesunuje celá řada obdobně vybavených mutantů s nevkusně zvrhlým apetitem, spočívajícím v konzumaci lidských bytostí - těch, kteří za normálních okolností stojí v potravním řetězci na výši. Role se přehazují a Japonsko je pod enormním útokem chodících obyvatelů moří a oceánů, kteří hodlají zkonzumovat vše, co se jim postaví do cesty. (Conspi)

(více)

Recenze (18)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Parádní japonskej anime horor, kterej je fakt působivě natočenej, nebere si servítky se zobrazováním nechutností všech možných druhů, brutalitou a sexem. Ryby začnou pochodovat z moře a zaplavovat města, měnit lidi v odporný nafouklý zelený "budižkničemu", žerou na co příjdou a jde z nich strašný smrad. Ten smrad se právě nese celým filmem a tvůrci ho tak výstižně zpracovali, že to na diváka opravdu působí, jako by to na vás šlo z obrazovky ... Miluju japonský anime, miluju horory a japonský šílenosti, takže tady bylo o hodnocení u mne brzy rozhodnuto. Vynikající snímek! ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ryža si nejako nevie rady s anime a nápady skrývajú pod rúško " horror / manga /school terror" a iné vtipnosti. Tento pokus nevyšiel , netuším však prečo tak hyzdí svoj pracovný, prísne sledovaný čas, takými blbinkami. Hopsajúci žralok... netuším ktorým smerom sa to ešte zvrtne.Veľa možností na využitie dôstojného EXITu, už neostáva. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Co tohle sakra bylo? Nebudu zapírat a rovnou řeknu že nevím o co přesně šlo, jen mě udivilo s čím film přišel. Žraloci na souši žerou lidi. No paráda, ale i tak jsem čekal něco lepšího, co proboha může lidi vzrušovat na prcání kreslených postav? Nechápu uchylku hentai či co to je. Tady je scéna kde žralok napadne ženskou a strhá jí oblečení. Je to ale nutný? Mě to přijde silně retardovaný. Aspoň že ta animace je slušná a celej film je takovej divnej wtf že tomu dám 3*. BTW o komiksu nebo podle čeho je tohle natočený jsem nikdy neslyšel. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Junji Ito a jeho hororová manga – se stala inspirací k natočení tohoto opravdu „podivného a smradlavého“ anime. O tom že Japonci jsou poněkud zvláštní asi netřeba nikoho přesvědčovat, ale tenhle film je už celkem silná káva. Což o to, viděl jsem už žraloky žrát letadla, pohybovat se pod pískem, dvouhlavé i různě zmutované, ale tady se zbláznil celý podmořský svět. Japonští vědci zkoumali „mrtvolný zápach“ lépe řečeno bakterie z druhé světové, vytvořili chodící hybridy a pak došlo k nehodě. Jak už to tak bývá, z moře se vynoří žraloci, mřenky, chobotnice a jiná havěť na kovových nožkách a dostanou chuť na lidské maso…No popravdě mě tenhle film do jisté míry fascinoval, ale zároveň jde i o pěknou blbost. Každopádně masakr v městských ulicích stál za podívání, takže pokud se na tohle chcete mrknout, musíte mít rádi extrémy, kde logika jde stranou (žralok nakluše do autobusu a všecky sežere…). 50% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Žravé mořské potvory značky Asylum + Sharknado + japonská animace + japonské podivnosti (vážně, snad poprvé jsem v klasickém (ehm, ehm) animovaném filmu viděl sendvič (a ne, nemyslím jídlo). Příběh je jednoduše ujetý a slabounce nezáživný, ale přináší několik zajímavých scén (již zmíněný sendvič, cirkus, nafouklé živoly trousící plyn) a vcelku mě zaujala ta pečlivost věnovaná chartakterům postav. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Fekální humor má bráchu=fekální horror :D ....Parádní japkoWTFstyl, který má i v dnešní otrlé době potenciál k tomu aby někoho pohoršil či znechutil=bravo.....fičím louskat komiks... ()

TomX2 odpad!

všechny recenze uživatele

V porovnaní s pôvodnou komiksovou predlohou od Džundžiho Ita je táto animovaná adaptácia veľkým prešľapom. Zatiaľčo originálna manga si od základu buduje fungujúcu atmosféru a každou obrátenou stránkou stúpa napätie, film sa žiadneho podobného aspektu nedočká a miesto toho vsádza na chaotickú akciu a nahotu. Film je nielenže vizuálne odpudivý (kvalita animácie má blízko k podpriemerným animáciám produkovaným počas začiatku deväťdesiatych rokov a v tej dobe by som dokázal takýto nedostatok odpustiť, ale je pre mňa nepochopiteľné, že niečo takéto vzniklo v roku 2012 a popritom sa nejedná o amatérsky/študentský počin), ale dokonca aj obsahovo nelogický, pričom svojou absurdnosťou a nekvalitou sa môže pokojne vyrovnávať s paškvilmi od štúdia Asylum. Ono, aj cez množstvo originálnych nápadov a dobre budovanej atmosféry už ani pôvodná predloha nebola bohvieako zmysluplná a kvalitná, ale zatiaľčo originál bol len divný, táto sprznená adaptácia si pôvodnú podivnosť zanechala a ešte ju k tomu obohatila totálnou hlúposťou a primitivizmom. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Fúúj, to bolo nechutné. Takíto zvrhlý, odpudivý a úchylný môžu byť iba Japonci. Neverím že by niečo takéto napadlo niekoho iného. A keby aj, tak by to radšej nezrealizoval. Film rozpráva príbeh o postapokaliptickej vízií v ktorej sa zmutované ryby, obdarené mechanickými nohami ako pavúci a plynovodom ktorý ústí do dýchacieho ústrojenstva, dostanú na zemský povrch. Svet začnú okupovať a ničiť. Neskoršie sa zistí že tie ryby sú mŕtve a mechanické ústrojenstvo s plynom iba na tvoroch parazituje. Smrad hniloby sa šíry každou sekundou a po chvíľke začne tento vírus pohlcovať aj ľudí. Miestami veľmi atmosferické a depresívne. Takisto mi to navodzovalo pocit úzkosti viac, než mnohé iné zombie postapokaliptické filmy. Ale aj tak, už nič tak chorého v animovanej podobe , od Japoncov, nechcem vidieť. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Chápu zklamání, ale nechápu zbytečný hate. Však on se přece průměr dal čekat. Junji Ito jako horror funguje právě díky skvělé kresbě, která očividně nelze tak snadno rozpohybovat (podobně jako třeba Blame!) a snaha o důstojnou animovanou adaptaci je předem prohraný boj. Proto mi v případě Gyo přijde sympatické, že se o to důstojnost co se týče kvality kresby snad ani nepokoušeli. Co by to mohlo zachránit je samozřejmě námět a storylajna, kterou Junji Ito zvládá zpravidla opravdu dobře. Gyo však nepatří mezi jeho nejsilnější kousky, zatímco to na papíře jakž takž funguje a slavný "gashunk" tam vypadá špičkově, tak v rozpohybované formě... not so much. Přesto jsem se dobře pobavil a stojím si za tím, že Gyo je slušně béčko. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Talentovaní animátori z japonského štúdia ufotable zrejme potrebovali po majstrovskom diele, ktorým bolo Fate/Zero vypustiť plyn. A to do slova a do písmena. Gyo je maximálne nechutný WTF Japan horor o invázií potvor z mora. A celkom dobrý horor s takpovediac klasickým príbehom pre tento žáner. Dosť klasická mi príde i hlavná hrdinka, ktorá je dosť idealizovaná. Záver je tiež typický ako býva. Čo však vystáva z radu je spracovanie. Očividne neboli k dispozícii bezodné bankové kontá Type Moonu a preto GGI nie je ani zďaleka tak dobré ako u Fate/Zero či Kara no Kyoukai. Pridáva to ale na celkovej béčkovitosti filmu čo v tomto prípade nie je na škodu. 2D animácia je však fajn, povedal by som že nadpriemerná. Na záver by som dodal, že stopáž je veľmi dobre vystihnutá. Stále sa niečo deje a veci sa neustále pohybujú dopredu bez hluchých miest. ()

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Chodící a prdící ryby útočí! Vyzdvihnout musím slušnou porci brutality a hlavně nechutnosti. Jinak se sice nejedná o nic extra úchvatnýho, ale příjemných 70 minut přímo vybízí ke skouknutí. Mít to délku plnohodnotnýho filmu, nedejbože třeba dvouhodinovýho, tak bych určitě nebyl takhle vstřícnej. To by určitě vyžadovalo víc odpovědí na otázky "Proč?" a "Jak?", a taky by to mohla bejt dost nuda. Ale takhle to za to celkem stojí. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Cože, ryba? Ale má nohy. Japan: Producing 78% of the worlds weird shit. Since 1952. Film má pouhopouhých 70 minut, pocitově dvakrát tak dlouhý. Což je zároveň dobře i špatně. Kadence podivností je kulometná: žánrové veletoče od hororu a-la-studio-Asylum přes hentai ke Cthulhu konotacím, kyberpunk, survival, eko, sociální drama, lovestory...; Takajuki Hirao se s tím nemaže. Horší je, že animace je jaksi vypráskaná, neosobitá a místy vyloženě šeredná. Pitomost některých zvratů není ani k smíchu, a to jsem se snažil to brát sportovně. Celou váhu fantasmagoričnosti lze unést jen se značným diváckým úsilím. To smrdí! Je to hovno! ... Uklidni se. Je to jen smrad z mrtvé ryby. Jestli vás ale omrzel předsudek smyslu čehokoliv a vzruší vás už jen anarchie vkusu, pošmáknete si. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

No člověk, který tohle vymýšlel, má asi o kolečko navíc, jinak nevím, jak by mohl na něco takovýhleho přijít. Svým způsobem člověk musí mít i trochu silný žaludek, aby tohle sesledoval až do konce. Dávám tomu jednu hvězdu jenom kvůli tomu, že to má zajímavou animaci, hudbu a netradiční pojetí "zombie" apokalypsy. Navíc velké mínus je hlavně na tom to, že to nemá žádný uspokojující prvek osvícení (jen spoustu domněnek a šíleností). ()

Expozituror 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak horror, jako spíš jedna z těch ujetějších verzí apokalypsy. Sharknado jsem neviděl, ale hned jsem si ho vybavil. Jenže japonci do toho zamotali víc. A mě to nepřišlo až tak hloupé, jak jsem se ze začátku bál. Každopádně takhle by mohla vypadat pomsta oceánu za naše bezohledné plenění jeho bohatství. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Hodně "japonsky" úchylný, i když oproti předlohovýmu komixu Junji Ita dost "učesaný". Nutný zkrácení (předloha má 350 stran) se lehce podepsalo na srozumitelnosti příběhu (vsuvky adolescentní psychologie apod) nicméně vizual, zvlášť ve finále, je drtivej. Slušnej japonskej "disaster"... ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Útok zmutovaných prdících chodících ryb. Co dodat? Jako katastrofický film je to za mě průměr. Zajímavý, byť hodně nechutný nápad, ale jinak tuctový katastrofický film se všemi klišé, na které jsme zvyklí. A několika nelogičnostmi a nedotaženostmi. Alespoň. že romantika byla, i když ehm neobvyklá. ()

Mukade 

všechny recenze uživatele

SPOILER - chodiaca stroj na plynový pohon z prdenia, komu už len taká xujovina môže napadnúť?! LOL. vlhký sen kaviarofila :)) nízke hodnoteneio dávam, lebo nemám rád prdenie apod :) ()

Reklama

Reklama