Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na studijní stáž do Kanady odlétá mladý gymnasista. Strašně se těší, a ani nevnímá podvědomý strach rodičů, a nejvíce pak své matky. Když se pak daleko „za velkou louží" stane tragédie, obrátí to život všech aktérů tohoto příběhu naruby. Zamíchá jejich osudy, životy, pocity, náladami, i budoucností... Ale nepředbíhejme... Scénář televizního filmu napsala zkušená scénáristka Hana Cielová. Základní zápletka filmu vznikla podle skutečné události, o které se doslechl dramaturg Bedřich Ludvík a vyzval autorku Hanu Cielovou, zda by podle ní nenapsala televizní film. Hana Cielová reálnou situace domyslela a uzavřela do dramatického příběhu, který zasáhne všechny diváky bez rozdílu věku... Po delší odmlce se před kameru České televize vrací Dagmar Havlová. Roli jejího manžela zahraje Viktor Preiss. Jejich syna zahrají hned dva herci - Filip Cíl a Jakub Grafnetr. Jeho přítelkyni hraje Tereza Voříšková. Režisérem je Zdeněk Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jak teda nemám paní Dagmar Veškrnovou-Havlovou rád, tak tady musím uznat, že zahrále výborně a Viktor Preiss s Filipem Cílem rovněž. Trošku mě mrzí, že Terezka Voříšková tady má malý prostor, protože původně jsem se na Kanadskou noc díval kvůli ní. Nicméně nedalo se svítit a vzal jsem film tak jak je a nelituju toho. S filmu šel smutek, deprese, bolest a opravdu si nevybavuju kdy jsem se do čistě televizního filmu tak vžil. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zkušený televizní rutinér Zdeněk Zelenka chtěl zřejmě natočit velký film, ale patrně se mu to nějak vymklo z rukou. Měl to být slavný televizní comeback Dagmar Havlové, v té strašlivé lavině melodramatičnosti však Zelenka pohřbil celý svůj ambiciózní projekt. Děsně přeslazená a lacině prvoplánová hudba, emoce si scénář i herecké podání mnohdy až násilně vynucuje... Jestliže tohle byla vlajková primetimeová loď České televize, pak už mezi ní a Novou není žádný rozdíl :-( Takhle další Elsu ČT asi nezíská... Při vší úctě k hereckému umění Dagmar Havlové i Viktora Preisse, toto byl melodramatický brak srovnatelný s Ordinací v růžové zahradě a podobnými projekty...rozdíl je jedině v technické a řemeslné kvalitě... PS: Mému diváckému prožitku také hodně ublížilo to kontraproduktivní spoilerování v upoutávkách na tenhle televizní snímek... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji, že i Danielle Steel by to napsala uvěřitelněji, méně ulepeně a pravděpodobně by to rovnou i lépe sama zahrála. A to jsem se na Dášin návrat vlastně docela i těšil. Není chyba v ní, ale ve scénáři. Tohle se snad ani uhrát nedalo, vždyť i Preiss se v tom plácal jak nějaký ochotník z okresu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nebudu polemizovat se zdejšími kritickými komentáři, není důvod. Kanadská noc je opravdu přeslazená a násilně přeemotizovaná podívaná, jenže na druhou stranu nemá tento koncept v české tvorbě obdoby. Kanadská noc je totiž v první řadě funkčním snímkem, který na televizní film disponuje vcelku povedenou vizuální stránkou. Snaha o křečovité vyvolání emocí sice může působit směšně, na druhou stranu nikdo nemůže popřít že tu byla. Vyčítat herců, že se ve svých rolích plácají nepovažuji za přesné. Naopak, Kanadská noc překvapuje nenásilnými hereckými výkony. Herci jsou přirození a příliš neujíždějí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

O komunismu lze říci mnohé, ale jedna věc z té doby je určitě nesporná: kvalita předlistopadových scénářů byla řádově, určitě výrazně, vyšší než dnes. Ke smůle České televize je přitom potřeba dodat, že bez ohledu na tuto poměrně bezohlednou konstataci je Cielové výtvor jednoznačně v polistopadové televizní scénáristice to lepší tím spíš, že narazil na vynikající Zelenkovu režii i poměrně závažné a v každém případě zajímavé téma. Jako často ani tady herci neměli co hrát a vlastně ani zkazit. Veškrnová jen potvrdila, že patří k našim špičkovým dramatickým umělkyním a zaujala i tím, jak alespoň navenek snadno se dokázala přehrát do rolí žen pokročilejšího středního věku. Jedno je jisté: do zlatého fondu naší národní dramatické tvorby se toto dílo nezařadí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na vnímání tohoto snímku nejspíše měl také vliv náhlý odchod mého pejska do nebe. Smutný, depresivní film, ve kterém jsou však záblesky porozumění, naděje a znovunalezení radosti. V tu chvíli jsem s rodiči a hlavní postavou v podání Filipa Cíle velmi cítila, neboť jejich smutek, prázdnotu a bolest ze ztráty pociťuji i já. Dáša Veškrnová zahrála na výbornou a její postavu jsem jí v nejvyšší míře uvěřila. Její ztrápený a prázdný obličej na mě působil velmi přirozeně. Především mě také okouzlil již výše zmiňovaný Filip Cíl, jehož tvář mi neustále připadala povědomá a já v ní na okamžik spatřila jisté rysy Jaromíra Hanzlíka. Jeho, charizmaticky, tajemně a introvertně na mě působící vzhled mi dokonale seděl do uzavřené postavy, jíž ztvárnil. Poměrně silný zážitek a na poměry současných TV filmů více než výborné. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Vynikající "malý" film. Uvěřitelný lidský příběh, který je podkreslen nádhernou hudbou a skvělými hereckými výkony. Hodnocení pod 3 hvězdy jsou dle mého úplně mimo, ale co. Já si ten film užil a opravdu se mi líbil. Nemohu než doporučit. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Odulá a přehrávající Dáša, nepříjemný a tak nějak nijaký Preiss, opět znovu chraptivá Tereza. Na film trochu málo. Ano, příběh by byl, ale je zatlučený jako hřebík. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Probuzení z noční můry, krkavec, strach, první klišé. Probuzení z noční můry, vzpomínky, hysterie, druhé klišé. Probuzení z noční můry, hádka a výčitky, třetí, čtvrté, páté klišé. Probuzení... 50% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to mělo něco do sebe, bylo tu znázorněný docela problematický téma... člověk by řekl, že se to nemůže stát. Nemluvě o tom, že Havlová to tady hraje naprosto skvěle... Také velmi pochopitelné a nevyhnutelné řešení, které to celkově podtrhlo. Celé to působilo opravdu dojemně, úzkostlivě a velmi rozpačitě a emocí tu bylo ažaž. Skvěle je tu ukázáno, jak ta psychika člověka změní. Nedovedu si představit, že bych byla v podobné situaci. Konec byl smutný a symbolicky pojatý. Moc se mi to líbilo :) ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Namet me zaujal, protoze se o Indiany taky zajimam, a ackoli film nabral jiny smer, konec se povedl. Co se hereckych vykonu tyce, Dasa to podle me moc nezvladla, zvlast ta apaticka faze byla priserna. Zato Viktor byl jako vzdy uzasny. Prekvapil pro me neznamy Filip Cil, ktery toho sice moc nenamluvil, ale dokazal zaujmout svou prirozenosti a skvele zvladnutymi emocemi. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Televizní drama, které sice má své mouchy (nebyla například ta rodina na začátku až příliš idylická?), ale rozhodně patří ke kvalitnějším počinům ČT. Sázka na dvojici Preiss a Havlová vyšla dobře, ale překvapivě s nimi drží krok i Filip Cíl. Takové malé velké castingové vítězství. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

V rámci Zelenkovy tvorby zcela atypický film, který od začátku kašle na jakýkoli humor a s každou minutou se z něj stává emocionálně vyhrocené drama. Ztráta syna, ztráta důvěry, ztráta šťastného manželství, slzy, křik, hysterie. Návrat Dagmar Veškrnové - Havlové je skutečně velkolepý a její mimořádně soustředěný výkon dává zapomenout na všechny ty normalizační husičky, přesto mám pocit, že je v některých okamžicích až přespříliš unavená a (možná nemocemi) vysílená. Viktor Preiss tentokrát v méně výrazné roli, přesto výborný jako vždy. Čím si ale Zelenka definitivně pod sebou podtrhl větev, je obsazení mladých, protože to, co předvádí Filip Cíl a Tereza Voříšková je katastrofální podívaná. Nicméně jako celek je film působivý a rozhodně má čím oslovit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celý film je postavený len na rodičovskom smútku, máme sledovať teda herecké výkony Preissa a Havlovej, či to zvládnu zahra, čo je pre nich na jednej strane hračkou (hoci sem tam prichádza neznesiteľná hystéria), ale na strane druhej to dejovo nesmeruje nikam. Ostatní herci sú inak prehliadnuteľní, nemajú priestor, taká Voříšková sa len tak mihne. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kanadskou noc ČT odvysílala symbolicky den po udělení cen Elsa. A myslím, že má Kanadská noc zaděláno pro rok 2009 na úspěch. Počítají se pořady odvysílané od 1. července 2008 do 30. června 2009. V jednoduchosti je síla. Scénář Hany Cielové je věrohodný. Příběh kompaktní. Od symboliky jmen občanských – Vránovi, přes symboliku indiánských jmen –Jelen, Velký černý pták. Herecky stoprocentní – od rolí studentů (Ladislav Ondřej, Tereza Voříšková) až po epizodku doktora Sváti Skopala. A ústřední dvojice Viktor Preis a Dagmar Havlová excelentní. Hlavně ta proměna pohodových rodičů ve zničené rodiče. Scény po pohřbu nejpůsobivější. Hudba – kapitola sama pro sebe. Den před uvedením Kanadské noci v ČT jsem viděl Hlídače č. 47 a od úvodních tónů jsem identifikoval Jiřího Škorpíka. Jeho podmanivá aranžmá tak působila podobně jako bych si po soundtracku Hooka pustil další williamsovský kousek Sám doma, nebo Jurský park. Jen tak mimochodem, shodou okolností od středy poslouchám denně 4Tet, jehož hudebním producentem je Jiří Škorpík… ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Pro mě mimořádně silný zážitek, jelikož vím co to znamená předčasně ztratit nejbližšího člena rodiny. Herecké výkony bez debat skvostné. Dagmar Havlová v nejlepších letech, je vidět že neztratila ani špetku ze svého neobyčejného charisma. A skutečně se není čemu divit, když jí nějaký státník (už ale nevím kdo) nazval nejkrásnější 1. dámou na světě. S Viktorem Preissem tvoří dokonalý pár pro ztvárnění takto obtížné životní zkoušky. Na televizní film hodně dobré a po herecké stránce božské. Tleskám... ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jste mě pane Zelenko nepotěšil a ani já vás nepotěším. Hned v úvodu mi to začalo být jasné ,když jsem spatřila "velkého černého ptáka". ...no a jak to bylo dál? Hudba tak "testkná"..... Dáša s Viktorem ,seč se snažili co mohli ,působili trochu upoceně a chvílemi lehce amatérsky. Hlavně ten Klárčin záchvat byl další chvílí ,kdy jsem si říkala ,že s Kanadskou nocí končím.....jo a pan Skopal ,to mělo být co? ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání nakonec nebyla zcela naplněna, Havlová nezklamala, je zajímavé jak po třináctileté přestávce, před níž nebylo jediné herecky vděčnější role dokáže plátno rozzářit jako hvězda první velikosti. Preiss moc nepřekvapil, podal jedenz příjemně profesionálních výkonů. Nejvýše bych však hodnotil začínajícího Filipa Cíle, jež svou roli sehrál nezvykle citlivě a dojemně. Faraisl zde opět dokazuje, že náš film získal nemsírně vnímavého kameramana s opravdovým filmovým viděním. Film je však stahován dolů hlavně scénářem, který nedokázal správně vytěžit silnou látku, film příliš často sklouzává k melodramatu, první polovina je velmi nezvládnutá a nerealistická a zlom k ekonci vypadá také velmi kostrbatě. Ale i tak se najdou momenty, které působí svěžím dojmem, jenže to film nedělá ničím vyjímečným, nadprůměrný je jen po stránce herecké a obrazové. ()

Reklama

Reklama