Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(7)

Jedno město, jeden neobyčejný rok...  Britská historicko-dramatická minisérie z produkce BBC natočená podle stejnojmenné knižní předlohy Elizabeth Gaskellové.
Cranford je fiktivní městečko, jehož předlohou byl Knutsford, kde strávila autorka své dětství. Seriál se zaměřuje na každodenní běžné radosti a problémy obyvatel tohoto městečka. Jejich strach z vzestupu průmyslové revoluce a pokroku, které ohrožují starosvětský klid městečka. Děj se odehrává v období od června 1842 do května 1843. Poukazuje na možnou symbiózu viktoriánské Anglie a nově nastupujícího věku, která je symbolizovaná přátelstvím dvou hlavních hrdinek - postarší důstojné dámy Matty Jenkynsové a do městečka nově příchozí mladé Mary Smithové.
Na úspěšnou první sérii navazuje v roce 2009 dvoudílná speciální vánoční minisérie, která se zaměřuje na období od srpna 1844 do listopadu 1844. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Figuska 

všechny recenze uživatele

Anglické Zvonokosy a hysterické paničky. Pěkné a kvalitní, ale nevtáhlo mě to do Cranfordu, což mě trochu mrzí. Možná byla chyba dívat se na to po Downton Abbey (shodou okolností se do Cranfordu přestěhoval Mr Carson). Nebyla to Austen, nebyl to Dickens, byl to milý miniseriálek, který jsem si nemohla nechat ujít, ale nezůstane mi v srdci ani v mysli. Tři plus nebo čtyři mínus. ()

sue2008 

všechny recenze uživatele

Kouzelná série, ale pouze pro příznivce tvorby tohoto typu. Každý, kdo nechápe, proč je problém, když mladý doktor místo černého pláště nosí červený, u sledování asi umře nudou. ()

ste 

všechny recenze uživatele

po 2 dílech Co pomůže výprava a skvělí herci, když je to neuvěřitelná nuda. Navíc jsem do toho šla i s trochu jiným očekáváním. Myslela jsem, že to bude romantika trochu ve stylu Austenové. Mezitím je to povětšinou jen série pohřbů. ()

Deso 

všechny recenze uživatele

Dalsi kvalitny anglicky miniserial.Dej sa oproti serialom rozbieha pomaly a pozvolna.Pribeh obycajnych ludi s ich obycajnymi kazdodenymi starostami a radostami,castokrat riesia problemy ktore su s nasho pohladu malicherne a smiesne,ale pre ludi s Cranfordu su dolezite.Celou seriou sa nesie autorkyna viera v ludi,v dobro v kazdom cloveku, v ludi ktori i napriek svojim malomestiackym sklonom su v podstate dobry,ochotny pomoct ludom v svojom okoli,svojim priatelom a susedom.Je trosku skoda,ze takto sudrznost,ktoru bolo i u nas kedysi vidiet na dedinach sa pomaly vytraca. Herecke obsadenie je skvostne Judi Dench,Imelda Staunton,Simon Woods a dalsi,...vyborne herecky a herci.Trufam si povedat,ze v europe lepsi herecky ansambel ,ako ten britsky,nieje. Pre milovnikov britskych serialov by som dal do pozornosti serial Downton Abbey,ktory sa mi pacil dokonca este o cosi viac. ()

Milito999 

všechny recenze uživatele

Oproti knize pecka. Knihu jsem nezvládla, v té se opravdu totiž nic neděje. Zde se proto museli scénáristé vyřádit a výsledek je skvělý. ()

Belbog 

všechny recenze uživatele

Kouzlo toho seriálu je bezesporu v úžasné atmosféře. Přesto se v tom nevyrovná románu, protože tu chybí především lepší zachycení pohnutek, na jejichž základě postavy jednají (a které jsou pro nás dnes z nemalé části poměrně nepochopitelné; opravdu - proč by doktor neměl nosit vínový kabát, proč odsuzovat sňatek milady Glenmirové, proč by se slečna Matty mohla zdráhat prodávat čaj). Velkým problémem je pak podle mého názoru slepení tří autorčiných románů a jedné povídky v tento "mix"; jen pro přehled: román Cranford je o oněch dvou starých sestrách a jejich mladé přítelkyni coby autorce-vypravěčce, doktoru Brownovi a dalších osobách; jde především o popis světa maloměstských klevet a konvencí a různému způsobu života mezi tím; povídka Cranfordská klec je o onom nedorozumění stran významu tohoto slova; román Zpovědi pana Harrisona je o mladém doktorovi z Londýna, který popisuje, jak si na malém městě zakládal praxi a seznámil se se svou manželkou; román Milady Ludlowová je výrazně zaměřen na sociální tematiku a otázku nevyhnutelnosti vpádu moderní doby do těch míst anglického venkova, kde ještě vládne "starý duch". Poslední dva romány přitom nejsou zasazeny do Cranfordu! Seriál Cranford je tak ve výsledku zvláštní koláží tří stylově odlišných děl (povídka je plně v duchu Cranfordu), která beztak ve filmu vytvářejí tři samostatné linie (slečna Matty; doktor Harrison; lady Ludlowová), což vede k otázce, zda by nebylo lepší autorčinu tvorbu pojmout jako tři samostatné filmy. Osobně bych to uvítal více. Tím bohužel problém koláže zdaleka nekončí - autoři seriálu vzali předlohu jako 'velmi volnou inspiraci' a nerozpakovali se například sloučit více postav do jedné (lady Glenmirová si v předloze nevzala doktora Browna, ale doktora Higginse) a vůbec příběh naprosto předělat (doktor Brown, který se zdá být jednou z hlavních postav seriálu, zemře v románu na straně 20!!!). Přesto myslím, že výsledné dílko dopadlo v celku pěkně a přese všechno zachycuje atmosféru doby i autorčiných románů poměrně pěkně. P.s. odpusťte mi tak dlouhý příspěvek, ale protože teď zmíněné romány překládám do češtiny, jsem do věci poměrně vtažen ()

Reklama

Reklama