Reklama

Reklama

Frank Zappa: Patří humor k hudbě?

  • USA Does Humor Belong in Music?
všechny plakáty

Obsahy(1)

Reprezentativní hudební dokument principála americké rockové apokalypsy. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Humor k hudbě patří, hudba a humor sídlí někde vedle sebe v pravé mozkové hemisféře. Zappův humor je ovšem ryze americký (na rozdíl od anglického) a bez znalosti reálií mnohdy obtížněji stravitelný. Zappa ale spíš myslel na "hudební humor", v něm se skrývá jiné kouzlo. Jak se ovšem snoubí Zappa-ironik se Zappou-politikem asi nebude nikomu příliš jasné. Jeho vize "svobodného Česka" a "nové symfonické hudby" se rovněž nenaplnila. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

a půl. Absolutní obdiv k extrémním muzikantsko-šoumenským výkonům a respekt k Zappovu inteligentnímu vymezování se vůči všemu a všem; na to, abych si to bez výhrad užil, tam ovšem protentokrát bylo toho vymezování a tongue-in-cheek šklebu až příliš a muzika poněkud ustoupila do pozadí – podrobněji viz tuberatankův komentář. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Na Zappovy poměry docela konvenční koncert, což je dobře, protože zaujme jak jeho fanoušky, tak řadového jazz-rockera. Dobré muzikantské výkony. A Frank prostě byl sympaťák... ()

tuberatanka 

všechny recenze uživatele

Záznam z roku 1984. Zappovo turné v roku 1984 patrilo k tým jeho slabším, pretože v podstate to vtedy všetko poňal ako jednu veľku paródiu na všetko. Namiesto na hudbu sa toho času sústredil až príliš na "hudobnú satiru". Hudobne tu Zappa paroduje všetky konvencie vtedajšej neuveriteľne vyprázdnenej pop-music. Kapela je samozrejme neuveriteľne zohratá, zvláda všetky zložité zmeny v skladbách, a ich viachlasy sú perfektné. Len hudobne ako celok to je trochu homogénne. Šou tu je dobrá - priteplený klávesák, akrobatický basista, srandičkujúci speváci, zopár hudobných srandičiek. Pesničky sú zahraté v zjednodušenej a "sploštenej" forme, avšak na druhej strane, hudobne vcelku prístupnej pre nepripraveného poslucháča. Ako úvod do Zappovej tvorby, toto je celkom dobrá vec - ale ja osobne by som určite viac odporúčal zhliadnuť neoficiálny záznam z koncertu v Barcelone z r. 1988 (Barcelona The Hard Way), ktorý omnoho lepšie dokumentuje, čo je Zappa v hudbe schopný dosiahnuť. Toto tu je hlavne jeden veľký hudobný žart. Ale obstojný. Humor does belong in music! ()

Reklama

Reklama