Reklama

Reklama

Ondine

  • Česko Ondine: Víla z hlubin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl jednou jeden rybář a ten vylovil mořskou pannu.  Když irský rybář Syracuse (Colin Farrell) vylovil z moře krásnou mladou ženu (Alicja Bachelda), řekla jen, že se jmenuje Ondine. Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře“. Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova malá dcerka Annie (Alison Barry) má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí. Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. Mohli by spolu žít šťastně až do smrti, jenže Syracuse na šťastné konce už dávno nevěří. Ať Ondine je či není mořskou pannou, má za sebou temnou minulost, která ji za žádnou cenu nechce pustit na svobodu. Dokáže ji láska Syracuse zachránit, nebo se vrátí do hlubin zapomnění? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (472)

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo takový zajmavý a pak i ty rozhovory mezi Syracusem a jeho dcerou byly velmi milé, ale druhá polovina filmu zkazila vše, co šlo zkazit. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Ani tři, ani čtyři. Velmi lehce nadprůměrný snímek má hrozně krásnou a neuchopitelnou atmosféru a zpočátku i tajemný a napínavý příběh. Farrell je charismatický a odvádí parádní výkon, obě ženské představitelky (Ondine a dcerka) s ním drží vyrovnaný krok. Obě mají charisma a velký talent. Do toho mystická a povedená hudba Sigur Rós. Ke konci se ale tajemství rozplyne, pohádková atmosféra je pryč a hraje se jen na realistickou notu. To je škoda, protože to tak nějak popře to, co se stalo dosud a dost to film srazí. Kdyby to skončilo tak, jak bylo naznačeno, měl by člověk o čem přemýšlet. Takhle je ale trošku zklamán. I když je to technicky a řemeslně zvládnuto perfektně, chybí tomu něco navíc, co by v divákovi zůstalo. 60% ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Colin prostě dokáže ozářit svou přítomností každý film. U Ondine mi trochu vadila přílišná temnost obrazu, kvůli které jsem si příliš nevychutnala krásné irské scenérie. Ale to, že tu dětskou víru ve vodní víly a rusalky my dospělí sdílet vlastně chceme, ale nemůžeme a režisér nám to tvrdě předvedl, mi vlastně vůbec nevadilo. Nebyl ten film o tomhle? Zato konec byl jako z pohádky nebo ne? ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Nehanebne pre divákov vykalkulovaná romanca, v ktorej sa kopia obohrané motívy (choré dieťa ako mostík medzi mužom a ženou) a romantické repliky ako: "Já umím být divná! Ano, to většina z nás." Kamera mi prišla klaustrofobická, dej prostoduchý. Škoda, že nie som osamelá štyridsiatnička, určite by sa mi to páčilo! ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou sice chvílemi poněkud slabší, ale ve výsledku to není nijak špatný film. Sice u mě nezapadl do škatulky těch opravdu dobrých, což ale nemění nic na tom, že se s ním dá strávit vcelku příjemný čas. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Drsný kraj, drsný život a do toho nádherná mořská panna. Mohla to být roztomilá pohádka o chudém rybáři, jeho nemocné dcerce a nenadálé lásce z moře. Ondine by podle mě více slušelo, kdyby zůstala zahalena v tajemné mlze, než takovéto banální laciné rozuzlení. Některé filmy zkrátka racionální vysvětlení nepotřebují. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ano, přiliš mnoho falše (jak říká Marigold **), rádoby pohádka pro dospělé klouže do mořských hlubit jako mořská panna s rancem heroinu. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Dobrých pohádek není nikdy dost :-). A když k tomu připočteme zajímavý výkon Farrella a hudbu, která nezůstává pouhou kulisou... ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Uondaná irská "pohádka", kde se na otázky odpovídá otázkami. Colin zas nasadil psí oči a střihnul si cikánskýho rybáře a nabrnknul si přitom pěknou Polku, kvůli který se dal na rodinnej život... no nevim, jak dlouho mu to vydrží. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Napadá mě, jak neskutečně tvůrčím prostředkem film je: Ondine by se dala pojmout jako drama, thriller, pohádka, komedie...nebo všechno najednou. A věřte nebo ne, on tenhle slepenec funguje. A jak! Colin Farrel coby Syracuse alias Circus, co si chodí pro potlesk za abstinenci ke knězi, protože v téhle řiti světa nemají AA, je fakt skvělej, ale snad ještě víc mě nadchla mně zcela neznámá Alicja Bachleda v roli křehké a zároveň silné Ondine. Nádherný irský pohlazení na duši. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Něžná a tajemná pohádka ze současnosti, kterou podkresluje skvělá hudba (v případě Sigur Ros není o čem polemizovat) a obkolopuje jí syrová krása Irska. Moře, vítr, Colin, kopce... a mořská panna. ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

Režisér dotkne se fantazie pouze lehce bříšky prstů, sem tam polechtá mi chuťové pohárky, avšak vše ubíjí právě onen fantazie nedostatek. Pro mořské panny má člověk slabost, žijí si tam dole ve svém tichém modrém světě, nechápavě pozorujíce nás suchozemce. Smrtelníky. Slabá kamera má své světlé (rozuměj krásné) momenty, to samé bych mohla vytknout scénáři. Ale jako závan chladného mořského vánku z irského pobřeží na nedělní odpoledne mohu doporučit. P.S. A Collin měl být odjakživa rybář. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Zpočátku příjemná pohádkově laděná náladovka, která se v závěru zalkne doslovností a touhou po syrovosti, k níž však nemá potřebné vlohy. Farrell se mi v téhle své podobě líbí, poněkud přehnaná obrazová stylizovanost (kdyby se ke konci rovněž nezvrtla do samoúčelnosti) ladila s náladou irského rybářského příběhu. Proč se ale pracně budovaná mytičnost v druhé polovině ne zhoupla, ale krkolomně přepadla do thrilleru, to mi nedošlo. Za prvé byly náznaky konce příliš zdlouhavé a návodné, takže nemohlo dojít k překvapení, za druhé, pokud opravdu o vyvolání pocitu šoku z nenadálého konce mělo jít, tak nevím proč — film měl našlápnuto úplně jinam. Ve finále je to trojka a je to škoda. ()

Moena 

všechny recenze uživatele

Přes poněkud plochý začátek a celkem sterilní konec je to nádherná romance v krásných irských scenériích doplněná jednoduchou, ale příjemnou a uchu ladící hudbou. Některé scény byly i úsměvné, jiné úmyslně hrály na city a jindy, no prostě stačilo jen koukat a kochat se. Tu pátou hvězdu si nechám ještě rozležet v hlavě do rána, přeci jen pár rušivých elementů bych našel. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Snivá irská plavba po moři v rybářské lodi a k tomu krásný pohádkový příběh o selkii a rybáři. Není divu, že od tohohle filmu bez sebe Alicja Bachelda a Colin Farrell nemůžou žít ani v tom skutečném, nefilmovém životě... ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Lehce banální zápletku přebije krásná irská pobřežní atmosféra (i když z "Ondine" mi bylo trochu chladno - asi byla opravdu napůl tuleň, když vydržela většinu filmu jen v titěrných šatičkách... nebo pod tím měla neoprén?) a vtipné dialogy ve zpovědnici... A že hudba Sigur Rós vábí ryby? Zajímavé... ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

příběh z irska .. takže .. po celou dobu jsem se fakt moc bál, že to špatně dopadne .. buď, že to syrakusy (colin) podělá (což se málem stalo) .. nebo, že se zkrátka přihodí něco, co tu nádheru (vztah : ondine + syrakusy .. + annie) přeruší, nebo dokonce ukončí .. (to se málem také stalo) … nádherný příběh, moc hezky vyprávěný … ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatá podívaná s velmi inteligentním a efektním rozuzlením. Důkaz, že dobrý film se dá natočit i bez digitálních triků. Chce to jen nápad... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Krasny pribeh s nadechem fantasy. K umocneni emoci nam tvurci do pribehu pridali holcicku na voziku a vsechno to vypadalo na velice poeticky a romanticky, proste takovy pohadkovy pribeh s paradnim Farrellem a nadhernou Ondine. Ovsem na konci filmu jsem dostal neuveritelnou facku realitou primo do obliceje. A muj pohadkovy fantasy naivni pribeh byl ta tam a oskliva tvar reality mi opet pripomnela svoji existenci. A to je prevelika skoda, protoze tahle existence mi ve filmu nesedi ani trochu, navic opet s kycovitym happyendem, ktery opet tomuto filmu neslusi. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četla, že je to pěkně syrová pohádka. Bude na tom asi více než šprochu. Naturalistické, ale dobré! Ze začátku máte pocit, že dokonce i s tajemnými kouzly. Nakonec mě však dostal asi nejvíc ten kontrast dětského světa s tím dospělým. Vzpomněla jsem si na tu příšernost Kdopa by se toho, co snědl, babičku, bál? a uvědomila sem si, že tohle je sakra výše. Zvášť mě překvapilo, že v jednom momentě máte na talíři ty nejhorší trágédie života a že to nemůže dopadnout dobře. Běžně bych se takovému konci zasmála a nedojal by mě, ale v souvislosti s označením pěkně syrová pohádka mě potěšil. Navíc, Farell nehraje nějakého heroa z dob řeckých skoro BC, ale někoho, koho zahrál skutečně s grácií - on snad trénoval? :D ()

Reklama

Reklama