Reklama

Reklama

Habsburkové

(seriál)
  • Rakousko Die Habsburger
všechny plakáty
Rakousko, 1992, 4x52 min

Obsahy(1)

Historie slavného panovnického rodu, který se výrazně zapsal i do českých dějin, v unikátním dokumentárním cyklu rakouské televize.

Seznam jednotlivých epizod:
1. Sen o světové říši
2. Kříž a půlměsíc
3. Nové poslání
4. Žalář národů - útočiště národů (oficiální text distributora)

Recenze (22)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zlato pro milovníky historie. Obsáhlé a přitom věcně a poutavě podané, bez trapných hraných rekonstrukcí (se znuděným komparsem a herci třetí kategorie), které je v současné době tak v módě a které tak nemám rád na současných historických dokumentech. Jestli si udrží v dalších dílech nastolenou laťku, tak je to 5 puntíků s hvězdičkou. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Stručné, přes rozsáhlé časové rozpětí popisovaných historických událostí vskutku zásadními a relevantními fakty naplněné, objektivně dokumentující, profesionálně vyrobené. Takhle si lze představit vzorný a vzorový populárně naučný historický - vskutku dokumentární - film. . . . 1. díl - Sen o světové říši / 5* - - - 2. díl - Kžíž a půlměsíc / 5* - - - - - (poprvé viděno 14.7.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 14.7.2008) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Profesionálně natočený a slušně sestříhaný dokument o šlechtickém rodu, který snad nejvýrazněji poznamenal dějiny střední Evropy. Jeho jedinou nevýhodou je relativní mělkost, tzn. dokument neobohatí zažrané fandy historie, je zaměřený vyloženě populárně naučným směrem pro širší publikum nepoznamenané intenzivním studiem historických událostí. Seriál je pojat v pozitivním smyslu slova staromilsky, jako vyprávění o osudech panovníků a jejich říše. Příjemný komentář Jana Kačera. Celkový dojem: 80 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh habsburské dynastie je vlastně vyprávěním ne o jedné, ale o dvou dynastiích: habsburské (vyhynula po meči r. 1740) a habsburskolotrinské (od r. 1740 do současnosti ve stále početném rozrodu). Základní slabinou scénáře, proti jehož faktografii nelze vznést nejmenší pochybnost, je právě mělký faktografický záběr. Nejvíce se to projevuje v těch částech, které se nás týkají nejvíce, zejména posledního dílu. Vtěsnat téměř tisíciletou dynastickou historii na tak nepatrnou plochu není možné a nemohlo se to neprojevit. Svou úrovní tak předkládané dílo vznikající paralelně s mnohem zdařilejší reprezentativní knižní publikací se stejným námětem uspokojuje očekávání jen velmi přibližně. A výrazně v mnoha ohledech zaostává za srovnatelnou produkcí např. BBC. Přitom habsburskolotrinský příběh nekončí r. 1918 a jeho dějiny jsou zajímavé i v rovině občanských existencí po tomto datu. Nelze neupozornit na ještě jednu pro nás nikoliv nevýznamnou věc: i současná rakouská Druhá republika (od r. 1945) zápasí s kolísáním mezi politickou lustrací a faktickou proskripcí dynastie na jedné a s"kakánskou" (výraz slavného rakouského spisovatele Roberta Musila vzniklý rozvedením písmen německé zkratky k. a k. , česky císařskokrálovský) nostalgií. S pravděpodobností, která se blíží jistotě, lze říci, že asi právě tady lze hledat zdroj autorské interpretační nejistoty i nejistoty výchozího zadání ÖRF. Výsledkem je jen velmi průměrný, značně bezbarvý dokument, který volá po svém pozitivním překonání. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dikce tohoto socdemáckého dokumentu z Rakouska je takřka stejná jako u nás za komunistického režimu, ale přínos to má v dobových záběrech a snaze o ucelený (velmi zejdnodušený) pohled. Rozhodně to stojí za shlédnutí, i opakované, ale je třeba si to přebrat... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Užívateľ blues ako historik bol sklamaný a dokument sa mu zdal podaný plocho. Ja ako historik musím povedať, že som bol naopak nadšený. Kompletnejší seriál o Habsurgovcoch na takejto úrovni u nás nenájdete. Je treba vziať do úvahy, že dokument nie je určený historikom, vedcom, ale širokému publiku. Obyčajní ľudia ho majú pochopiť, preto je nutné to pobrať jednoduchšie. Predstavenie jednotlivých osobností bolo prezentované výborným štýlom s obrazovou prílohou, ktorá dáva bežným ľuďom iné pocity, ako si o niekom čítať v učebnici. Dáva to totiž pocit skutočnosti, reálnosti, že daní ľudia skutočne žili, nie sú len prázdnymi pojmami. Vhodne bol rovnako vybraný materiál ohľadom udalostí tak, aby sa zameral na dôležité udalosti. Ak chcete niečo hlbšie, potom je nutné hľadať životopisné dokumenty. Ale za mňa je to spolu s perfektným rozprávačom dokument na jednotku. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

O staleté vládě Habsburků od jejích počátků do 20. století by se dalo natočit ne čtyři, ale klidně osm dílů. Poněkud překvapí, že Rakušané Habsburky nestaví do pozici nějakých model a leckdy (politicky korektně) kritizují. Českou úlohou v habsburské monarchii se dokumenty nezabývají skoro vůbec, a pokud už ano, staví Čechy do poněkud nepřesné role trpělivých čekatelů "až to praskne". Potěší ovšem to, že Přemysl Otakar II. je líčený jako pozitivní postava pro rakouské dějiny a tvůrci se nepokouší nějak legitimizovat vládu Habsburků. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Tento dokument přibližuje poutavým a nenáročným způsobem osudy jednoho z nejznámějších panovnických rodů světa. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Videný iba 1. diel a stačilo...na počúvanie nepotrebujem televízor, stačí mi na to audio....pretože dlhé zábery na polia, lesy a staré budovy, sem-tam popretkávané vystrihnutými postavami z mozaík malieb a sôch, sú zbytočné a prinajmenšom nudia. Ťažko to pripísať roku výroby, pretože mám za sebou aj britské historické dokumenty z prvej polovice 90. rokov a tie sú o niečom inom. Ako hovorím, stačilo aj audio, a samotný komentár sa mi zdal dosť plochý. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost pro ty z nás, kteří si chtějí osvěžit to, co nám v hlavě zůstalo z hodim dějepisu a doplnit to, co nám neřekli. Jan Kačer jako průvodce je dokonalý (vlastně proč to zdůrazňovat - je dokonalý téměř vždy, "s tělem i bez těla"!). Jediným problémem mi připadá stopáž - u tohoto druhu dokumentů (bez hraných momentů, jako je např. skvěle dělá BBC a bývají k vidění hlavně na VIASAT HISTORY - naposledy např. o katastrofě sopky Krakatoa) je hodinový díl dost dlouhý. Ale třeba je to jen můj problém.... Každopádně hurá a díky a jen houšť! ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

No něco tomu chybělo, možná poutavost a místy zde jsou příliš strohé kulisy, ale i tak se nikomu nic nestane, když se na to podívá. Habsburkové nám vládli až moc dlouho na to, abychom se o ně nezajímali. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Stručná historie mocného evropského rodu. Brutální připomínka neopravitelnosti lidské povahy, cyklicky propadající nemoci z chamtivosti napříč historií. Okřídlené Platonovo rčení o tom, jak nám kdesi ve strašlivé budoucnosti budou vládnout ti nejhorší z nás, zcela bledne závistí před tím, co už máme za sebou. Nic se nemění a vše už tu v nějaké variantě bylo. Naše historie je od dob civilizací historií nesmiřitelného zápasu o moc a pomíjivost je nakonec její nejlepší vlastností. To vše na pozadí rodu, s nimž se Rakušané sami rozhodně nijak nemazlí. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavé a obsahově dostačující zpracování jedné dlouhé, důležité a spletité části evropských dějin. Zpopularizované pro laické obecenstvo, kdo by chtěl proniknout do stejné problematiky hlouběji/odborně, určitě k tomu najde řadu jiných dokumentárních/vědeckých děl, filmových, a hlavně knižních...Jediná výtka k tomuto povedenému dokumentu je, jako u mnoha dalších hraných i dokumentárních filmů, opět otřesný hudební doprovod, často uši-trhající a rušící mluvený komentář. ()

Giacomo 

všechny recenze uživatele

Obsáhnout v necelých čtyřech hodinách komplexní historii Habsburků, je už sám o sobě nadlidský výkon. V tomto dokumentu se o to autoři pokusili, a dle mého soudu s velmi příznivým výsledkem. Chronologické uspořádání je velmi vyvážené, každý význmný člen dostal alespoň na chvíli svůj prezentační piedestal. Výborně vyvážený střih, provázený przentancí autentických malířských děl, dochovaných staveb s pozadím dobové hudby, dokáže díváka vtáhnout do dění toho či onoho období. Je to dokument, který jsem určitě neviděl naposled. ()

OldaB 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který ve zhuštěné podobě informuje o všech důležitých etapách ze života Habsburků. Když si člověk uvědomí, že původně to byl celkem nevýznamný rod, nechce se ani věřit, co všechno dokázali. Oceňuji objektivitu, protože když Rakušák vyzdvihne Přemysla Otakara II., klobouk dolů. ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

Seriál Habsburská monarchie a české země je mnohem lepší, zase vidím že rakušané neumějí točit seriál. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o rodu Habsburků. Jedná se o méně zdařilý projekt. Na poměry základní školy je tu hodně odborných pojmů. ()

Reklama

Reklama