Reklama

Reklama

Mentalista

(seriál)
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, (2008–2015), 106 h 57 min (Minutáž: 39–45 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Simon Baker, Amanda Righetti, Robin Tunney, Steven Culp, Tim Kang, Tim Guinee, Owain Yeoman, Gail O'Grady, Shaun Toub, Tara Karsian, Morena Baccarin (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(151)

Detektív Patrick Jane je veľmi všímavý. Aj z tých najmenších detailov na mieste činu i z chovania ľudí dokáže vyvodiť precízne závery. Preto ako odborný poradca spolupracuje s CBI a pomáha hľadať nebezpečných zločincov. Ale po sériovom vrahovi zvanom "Red John", ktorý zavraždil jeho ženu a dieťa, márne pátra už niekoľko rokov... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (166)

Trailer 1

Recenze (509)

tron 

všechny recenze uživatele

Aj keď sú si Mentalista a Monk časovo výrazne vzdialení (Monk sa začal vysielať 2002 a Mentalista 2008, oba seriály sa dočkali šiestich sezón), obidva sú si námetom dosť podobní. Jedná sa o kriminálne seriály plné vrážd a iných ťažkých zločinov, ale obidva sú poňaté relatívne odľahčene (možno trochu ako Columbo?) a vystupuje v nich do policajného zboru sa absolútne nehodiaci týpek/maniak so značne svojráznymi metódami vyšetrovania, ktoré však v oboch seriáloch vedú k úspešnému vyriešeniu prípadov a profesionálni policajti väčšinou len na konci prídu, namieria na páchateľa zbraň a zatknú ho. Tým sa ale podobnosť končí. V mojich očiach víťazí Mentalista. Nie je to zázrak, ani seriál desaťročia, ale s odstupom času ho mám čoraz radšej. Chápem, že niektorým nesadol Simon Baker, no mne pripadal sympatický a bolo vidno, že mu to myslí. Simon na to nešiel až tak prehnane, ako Tony Shalhoub alias Monk a práve uveriteľnosťou a prešibanosťou si ma získal. Naprieč všetkými sériami prebiehala dejová linka na pokračovanie ohľadom Red Johna, ale tieto epizódy ma príliš neoslovili. Naopak, vestička áno. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Mentalista je hrozná hovadina o jednom nazrzlým kokotovi. Viděl jsem asi dva až tři díly a stálo mě to mnoho sil. Najít takovou sračku není vůbec jednoduché. Možná kdbyby v hlavní roli byl nějaký sympaťák, tak by se moje hodnocení mohlo diametrálně lišit. Ale to jsou samá kdyby a ty neplatí na CSFD.cz a ani v životě. Ty sračky, které vypouští z úst snad ani nepotřebují další komentář. Možná kdbybych měl o IQ méně, tak bych byl býval nadšen. Takhle to bude odpádek. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Na položených obrysech tuctové krimi se pohybuje zhuleně rozevlátý mentalista Patrick Jane, jehož největší výhodou je absence nadřízených a sklony dívat se na případy jinýma očima, než kriminalističtí dělníci postupující podle příruček. Patrick vnáší do vyšetřování příslib něčeho sympaticky neokoukaného, ale vše kolem něj je natolik standartizovaně fádní, že celkový dojem žádný zázrak nepředstavuje. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finální odhalení a zápletka jsou dost pitomé, je jasné, že scénáristi to od začátku neměli promyšlené a improvizovali s tím, až přijde čas odhalit Rudého Johna, nějak to ukoulejí. Na druhé straně celý ten seriál je samozřejmě dost pitomý, rozhodně to není žádný True Detective nebo nějaká inteligentní skandinávská kriminálka, jen taková blbůstka, kterou může člověk sledovat při snídani, jedním uchem tam, druhým ven.  Takže to zase tak nevadí. V podstatě jediný důvod, proč se na Mentalistu dívat, je fantastický Simon Baker, který celou tu zhovadilost táhne neuvěřitelným způsobem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zase jen tuctová kriminálka, akorát namísto laboratoře a titěrného pátraní po důkazech je tady vnímavý Patrik Jane a jeho rádoby psychologické žvásty. Simon Baker sice nepostrádá určitý asexuální šarm, ale vlastně je tím jediným, kvůli koho se vyplatí seriál sledovat. A to je trochu málo - žádný originální děj (je dnes těžké otrlého diváka nějakým případem šokovat či aspoň hlouběji zaujmout), mírná nadsázka eliminuje veškeré napětí. Když není v TV nic jiného a nemám zrovna lepší práci nebo zábavu, "Mentalista" neuškodí... Baťovských 59%. ()

Galerie (1 118)

Zajímavosti (35)

  • Herečka Amanda Righetti (Grace Van Pelt) v průběhu natáčení 5. série otěhotněla. A protože scenáristé její těhotenství do děje nezakomponovali, je ve všech scénách vidět za stolem, který zakrývá její břicho. (ČSFD)
  • Patrick (Simon Baker) mluví s novinářem po telefonu, ale v jednom záběru je znatelně vidět otočení digitální klávesnice na mobilu při změně polohy, což znamená, že hovor ve skutečnosti neprobíhal. (Tsukikage)
  • Simon Baker (Patrick Jane) si za jednu epizodu přijde na přibližně 350 000 amerických dolarů. (Megalomaniac)

Reklama

Reklama