Reklama

Reklama

Le Château hanté

  • USA Haunted Castle, The
Krátkometrážní
Francie, 1897, 1 min

Obsahy(1)

Istému šľachticovi sa na zámku začnú diať strašidelné, no kúzelné veci, keď sa presúva stolička a zjavujú sa mu rôzne bytosti, ktoré sa menia. Objavia sa tu napríklad kostra rytier alebo osoba zahalená v mníšskom habite. (Marek1991)

Recenze (21)

Radko 

všechny recenze uživatele

Náhle premeny vecí na ľudí, kostru a duchov, do toho poletujúci netopier a jedna z prvých srandovných duchárin je na svete. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúz George Méliés je rešpektovaný priekopník a vynálezca hraného filmu. Potom čo sa zúčastnil premietania prvých filmov bratov Lumiéreovcov, sa zanedlho pustil do vlastnej filmovej tvorby. Založil filmový ateliér v ktorom produkoval svoje snímky. Jedným z nich je aj titul z roku 1897 „Le Chateau hanté“. Zámok v ktorom straší možno považovať za jeden z prvých duchárskych filmov. Ešte nie horror, ale skôr len taký malý, strašidelný experiment. *** ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kouzlo se trochu ztrácí v příliš složité zápletce, židle uhne, z židle vyroste mnich, z mnicha kostra ( židle zmizí), z kostry rytíř, z rytíře duch za zády a znovu se vrací mnich. Přiznám se, že se mi trochu zatočila hlava. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Židle sama uhne, pak se na ní zjeví jeptiška a ta se promění v kostlivce. Jasně, Méliésovy triky jsou s odstupem neskutečných 116 let geniální, ale na rozdíl od jiných jeho kraťasů mi tu chybí pointa, nějaké zakončení (jak ostatně velmi dobře umí). ()

anais 

všechny recenze uživatele

Typická přehlídka mizení a přeměn díky stop-triku. Jako možná první film o strašidelném hradu stojí za vidění, ale jinak je to spíš Meliésova laboratoř předznamenávající složitější Meliésovy kousky v budoucnosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

I ti muži. Mélièsovy hrátky nikoliv v kanalizaci, ale se stop motion triky, kterých se evidentně nemohl nabažit. Naštěstí je to zábavné a hravé, takže se na to dobře dívá i po tolika letech. Rozhodně vtipnější než Polanského pokus o parodii v Plesu upírů. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Co čekat od Meliese... Trikové záběry bez použití počítačů! :-) Je úžasné, co ten člověk prováděl před více než 110i lety... ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Prvý horor, aký bol kedy natočený. A to nie je tak celkom horor. Sú tu len použité triky zo stop-motion. Ešte to nie je pravý Georges Méliès, ale toto je len predzvesť toho, čo príde o pár rokov neskôr. Inak filmik nemá len 1 minútu ako tu je napísané, ale má až 3! K pozretiu TU: https://www.youtube.com/watch?v=OPmKaz3Quzo ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Někde označováno jako remake snímečku Le manoir du diable. V některých článcích je snímek dokonce zaměňován. A někde je zase uváděn pod jménem režiséra Alberta Smithe. Ten však snímek údajně jen zakoupil. Nu, pravdu už se nedozvíme, každý historik tvrdí, že má pravdu on. Takže, jde skutečně o hodně podobnou věcičku, spíše pro pobavení, tedy v dnešní době. Já hodnotím umění pana Méliése v tomto filmečku jako velmi dobré. ()

Bobstajn 

všechny recenze uživatele

Obarvený snímek, předvádějící zjevení zlých bytostí v zakletém zámku. Spíše další trailer k těm lepším Mélièsovým dílkům ()

Reklama

Reklama