Reklama

Reklama

Sólo pro... Ty Syčáci

(koncert)
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Česko, 2002, 35 min

Režie:

Vojtěch Fatka

Hrají:

Petr Váša

Obsahy(1)

Komorní bigbeatová kapela v čele s Petrem Vášou. Komorní bigbeatová kapela z Brna, která se poprvé uvedla na jaře 2000, patří k předním formacím alternativního rocku v ČR. Zakladatelem skupiny je Petr Váša, známý z legendárních kapel 80. let Z kopce a Ošklid. V posledních patnácti letech vytváří svuj osobitý divadelní žánr „fyzické básnictví", které se pohybuje na pomezí performance, recitace a hudby. Ty syčáci vychází z jiné části Petrova básnictví: z textů zvukomalebných a narativních. Společně s baskytaristou Tomášem Fröhlichem a kytaristou Petrem Zavadilem (bývalý člen skupiny Pavla Fajta Pluto) připravili originální cyklus písní „Máj v dubnu", který pod stejným názvem vyšel na CD v září 2000. Druhá deska na sebe nenechala dlouho čekat, vyšla v květnu 2001 pod názvem „Lék a jed". Ty Syčáci vystupují na rockovou sestavu nezvykle bez klasické bicí soupravy, přesto je jejich zvuk rytmický a velmi dynamický. Váša se jako zpěvák bije v prsa, bubnuje do tváří, hraje celým tělem. Během svého působení získala skupina řadu prestižních hudebních cen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri tv záznamoch tohto typu nejde ani tak o spôsob zrežírovania - ten je v prípade hudobného rutinéra Vojtěcha Fatku a jeho programu Sólo pro... v podstate nemenný: zostrihaný koncert, občas preložený nejakým tým rozhovorom s účinkujúcim. Pre potencionálneho diváka je zaujímavý konkrétny hudobník, podľa ktorého si vyberie, či bude program sledovať. Petr Váša, brnenský muzikant, spevák a básnik je výrazný zjav. Minimálne vyhecuje k nejakej reakcii, nech už vystupuje v akomkoľvek projekte. Preto mu až tak neuškodilo uväznenie do televíznej krabice. Popevky ako Proč hadí nohy nemá had a pod. v spojení s nasadením spoteného hulákajúceho a do tela sa bijúceho vlasatca so sprievodnou skupinou zaujali. Živému koncertu sa to nijako nevyrovná, ale na oboznámenie sa stačí. Nemusí to chutiť každému, uznávam, kto ale má rád tuzemskú nemainstreamovú tvorbu, nemal by si Tých Syčákov nechať ujsť. 70%. Moje výsledné hodnotenie tak ovplyvnilo teda nie ani tak to, ako to bolo spravené, ale čo bolo počuť. K tomu smeruje aj nasledujúca poznámka k hudobným dokumentom na čsfd všeobecne: Miera sympatií k jednotlivým skupinám a spevákom spôsobuje zaujímavý efekt: dokumentárne profily jednotlivých interpretov, záznamy ich koncertov a pod. majú zvyčajne nezvyčajne vysoké hodnotenia a zároveň až nehodnoverne pôsobiace priaznivé recenzie. Inokedy triezvi, ironickí a humorom sršiaci hodnotitelia sa zázračne menia dotykom s muzikantským idolom na niečo podobné zvestovateľom stretnutia s Panenkou Máriou. S očami vyvrátenými smerom k oblohe (pódiu) zaručujú v komentároch nadpozemský zážitok. Au! ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Petr Váša, muž velmi konzistentních postojů. Tohle není "jenom" bigbeat, tohle je starost o věci veřejné (v antickém slova smyslu). ()

Reklama

Reklama