Reklama

Reklama

Sólo pro... Hammel & Hladík

(koncert)
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Česko, 2006, 41 min

Obsahy(1)

Mimořádný koncert dvou legend česko-slovenské hudby, Pavola Hammela a Radima Hladíka, proběhl na sklonku minulého roku v brněnské Staré Pekárně. Spontánní improvizace kytarového mága Radima Hladíka doprovodily Hammelovy písně; jak sám Pavol Hammel před koncertem upozorňoval, některé skladby slyšel Hladík poprvé až přímo na pódiu! Koncert se tak nesl v duchu návratu do starých časů muzikantské nespoutanosti, kdy jedinečné aranžmá písně vzniká přímo pro konkrétní náladu, konkrétní večer a konkrétní publikum. Hammelovým, původně rockovým písním jemný folkový háv neobyčejně slušel. Pavol Hammel společně se skupinou Prúdy patřil k nejvýraznějším postavám slovenské hudební scény šedesátých a sedmdesátých let. Jejich koncepční alba plně rezonovala se světovým nástupem art-rocku, v Prúdech působila řada vynikajících instrumentalistů a aranžérů (za všechny jmenujme alespoň Mariána Vargu). Pavol Hammel měl navíc štěstí na vynikající textaře Borise Filana a Kamila Peteraje. Spolupráce Pavola Hammela s Radimem Hladíkem je dávnověká, Hladík se podílel jako host na některých vynikajících deskách skupiny Prúdy už v sedmdesátých letech. Radim Hladík už tehdy patřil k nejprogresivnějším a technicky nejdisponovanějším hráčům na kytaru nejen ve srovnání s našimi hudebníky - a dodnes je jeho muzikantský nadhled fascinující. Brněnský koncert Hammela s Hladíkem, jehož záznam ČT přináší, se možná podle slov obou muzikantů stane základem nového komorního projektu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Nechuť a silnú emocionálne-hudobnú nenávisť voči socialistickému pesničkárovi Palovi Hammelovi som zdedil po mojom starom otcovi z matkynej strany. Ten keď niekde započul alebo v televízii zazrel tohoto smiešneho pajáca, tak v ňom vzkylepa žlč, zatínal päste a hurónsky hromžil. Časom som si uvedomil, že dedo má pravdu, že dobre odhadol tohoto slizkého hada. Takže somár Paľo je jasný. No s kým sa to dal v roku 2006 do kopy? Kto je do čerta Radim Hladík st.? Vôbec mi to meno nič nehovorí. Na YouTube som si s obrovským utrpením pozrel ich spoločné vystúpenie a hneď mi je jasné, že niktoš Hladík je rovnaký úbožiak ako jeho slovenský kamarát Hammel. K odpadu, len odpad! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné  písničky. V té době ještě nedospěli "interiérové děti", skleníková generace žijící na sociálních sítích a chodilo se za kulturou v reálném světě. https://www.ceskatelevize.cz/porady/1098613911-blues-ze-stare-pekarny-solo-pro/307292320030002/ ()

Reklama

Reklama