Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Září a říjen roku 1977 vešly do dějin Západního Německa jako „německý podzim“. Tento termín označoval dobu společenského a politického napětí vyvolaného teroristickými aktivitami radikálně levicové Frakce rudé armády (RAF). Činnost jádra organizace, takzvané první generace RAF, popisoval oceňovaný ambiciózní film Baader Meinhof Komplex (2008). Německý snímek Mogadišu se věnuje události, kterou „německý podzim“ vrcholil. 13. října bylo během cesty ze španělského letoviska Palma de Mallorca do Německa uneseno letadlo s kódovým označením Landshut společnosti Lufthansa s osmdesáti sedmi lidmi na palubě. Akci, která skončila o tři dny později zásahem německé speciální jednotky na letišti v somálském Mogadišu, provedli členové Lidové fronty za osvobození Palestiny, kteří požadovali propuštění vězněných čelných představitelů Frakce Rudé armády. Velkolepě pojatá dramatizace se stejnou mírou zaměřuje na situaci uvnitř uneseného letadla i snahy politiků a specialistů zachránit rukojmí. Ačkoli snímek vznikl coby televizní produkce společnosti teamWorks, díky mistrovské režii a preciznímu scénáři si nezadá ani s hollywoodskými tituly. Výrazně tomu napomáhá dravý reportážní styl, jaký najdeme v soudobých amerických áčkových thrillerech typu Bourneovo ultimatum, potažmo v tematicky podobném Letu číslo 93 (2006) Paula Greengrasse. Ačkoli se film může pochlubit precizní výpravou, maskami, speciálními efekty i nezbytnou materiální podporou letecké společnosti Lufthansa, vyprávění se neopájí retro reáliemi, nýbrž se zaměřuje na drama postav a snahu řešit vypjatou situaci. Výsledkem je evropsky civilní thriller v hollywoodsky dramatickém stylu. Navzdory tradičním schématům se Mogadišu nesnaží únosce démonizovat a naopak i je ukazuje jako lidi lapené v patové situaci. V tomto ohledu si z výborného hereckého ansámblu v čele s německými hvězdami Thomasem Kretschmannem a Nadjou Uhlovou zaslouží vyzdvihnout francouzský představitele vůdce teroristů Said Taghmaoui. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mogadišu na své vizáži nezapře, že se jedná o televizní snímek, což vynikne obzvlášť ve srovnání s Baader Meinhof Komplexem. Přesto hravě překonává upachtěnou a finančně podvyživenou českou filmovou tvorbu. Síla titulu tkví v námětu, v neskutečně dramatické situaci únosu letadla a jeho riskantní anabázi po letištích několika států. Snímek zachycuje, jak konflikty uvnitř letadla s postupně houstnoucí atmosférou plnou strachu, tak i scény ze štábu kancléře Schmidta, na jehož bedrech ležela politická zodpovědnost a tíha rozhodnutí, a v neposlední řadě se věnuje i přípravě zásahového komanda k přepadu. Film přináší ucelený obrázek událostí, které kdysi zásadním způsobem ovlivnily vnitropolitickou situaci v Německu, vztah světové veřejnosti k terorismu a bezpečnostní standardy letecké dopravy. Film svoji pozornost rozděluje rovnoměrně mezi všechny aktéry případu, takže divák má plastický přehled o všech probíhajících událostech. Celkový dojem: 80 %. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já prostě z německý kinematošky kolem roku 2008 fakt teču. Neskutečný jak tvrdě dokážou ukázat do svejch řad (viz citace ""Možná je lepší zemřít než žít ve státě, který raději nepropustí devět vězňů, než aby zachránil 91 životů." ) tvrdej pohled na německou ( i když asi každou = neznám větši zmrdy než politiky) politiku, ale ani omylem neospravedlňuje čin teroristů a některé scény v letadle šly až centra mýho tlukoucího orgánu a teroráře jsem zahrnul slušnejma vulgarismama. Ovšem ta vyprávěčská neutralita je neskutečně povedená. S každou příbývající minutou atmosféra v letadle houstne a až při závěrečných titulích jsem zjistil, že můj život se na 90 minut smrsknul jen na já a film, všechno ostatní jako kdyby na 90 minut totálně zmizelo ze světa. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NIKDY VÍC MNICHOV!“..... /// Tam kde zakladatelé RAF končí (skoro…), 2. generace začíná. Já nevím, proč si ty západní demokracie nedaj bacha, vždyť už tehdy znamenal přičmoudlej pasažér (v letadle) prekérku… Tohle jsou filmy mýho gusta. Příběhy, který psal sám život. Už po 15ti minutách nedutám, nedejchám a zírám. Zmatení politici a letadlo v rukách magorů. Pokud mě paměť neklame – je to jiný, než když to v rukách měla (naposledy) Al-Srajda. Evropštější, možná i lidštější. Možná… Nakonec jen čekám, jak se rejža vypořádá s atakem na letadlo (jako aby to nakonec nezkurvil). Machři! VŠICHNI! (…jako i ty čmoudi? debile…) Ať si kdo chce co chce říká – silnej příběh a hodně dobře natočená historie. Bylo? Nebylo? Asi spíš bylo… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na filmy podle skutečnejch událostí. 2.) V letadle si vedle mě sedl Arab s Che Guevarou na triku. 3.) Thx za titule ,,tamquamid“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V roce 1977 došlo k únosu letadla Landshut členy Lidové fronty za osvobození Palestiny požadujícími propuštění vězněných čelných představitelů Frakce Rudé armády. Německé televizní drama rekonstruuje tuto událost formou výpravného „amerického“ blockbusteru. Ačkoli patos a obrazová opulence zdaleka nedosahují roviny snímků Michaela Baye, scény s kancléřem Helmutem Schmidtem evokují tradiční schematické momenty, kdy američtí prezidenti v Bayově podání dramaticky dávají rozkaz k útoku či s hrdým hlasem nakřápnutým zajíkavým dojetím oslavují oběť padlých hrdinů. Nicméně zdejší míra patosu a naivity se drží v únosné rovině, takže účelně vede diváky k filmaři zamýšleným emocím, aniž by hrozilo zvrtnutí do nechtěného smíchu či campu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak já se přiznám, že jsem o této události neměla ani ponětí, ale snad mně bude omluvou, že je to už docela vzdálená minulost. To ovšem vůbec nic nemění na bezvadném zpracování, kde se s postupnou gradací a napětím orosilo potem čelo i mně. To bych chtěla v každém případě vyzdvihnout, protože ty emoce jsem jim všem do písmene věřila a jak tam mělo to malé děcko čelo skutečně orosené potem, přidalo na maximální autentičnosti už v tak napjaté atmosféře. Jen jsem nějak nepobrala, proč si měli všechny ženy sundat ty silonky, ale snad mi to někdo vysvětlí, zřejmě mně to nějak uniklo. Co také oceňuji, je fakt, že teroristi tady nejsou vyobrazeny jen jako fanatický bestie. Výborný film a já Němcům opět tleskám i když ten konec malinko sklouznul k patosu. 4,5* ()

akisha 

všechny recenze uživatele

O dost lepší film, než např. Boeing 747 v ohrožení nebo otřesný Přepadení ve vzduchu. A to nejen díky faktu, že jde o skutečné události. Vytknout by se dala snad jen určitá schématičnost, ovšem zase - nevím, jestli to tak lze posuzovat, když se to doopravdy stalo. Jinak herecké obsazení je slušné, ať už se jedná o neznámé civilisty, statečnou letušku (tentokrát nepřibarveno, doporučuju si něco o incidentu zjistit), oba piloty, dokonce i ten hlavní terorista "nebyl nejhorší" (čili mě pěkně sral). Ač akce je ve filmu pomálu, napínavý je to konstatně skoro furt, když se zrovna film nevěnuje politikaření, což si holt odpustit nemohli. Ale na druhou stranu se dost drželi reality, takže žádný vniknutí do letadla ve vzduchu nebo hrdina z řad pasažérů, co zneškodní teroristy. Jakožto zástupce filmu o únosu letadla se řadí k těm nadprůměrným. O to víc, uvážíme-li, že vznikl v Německu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Urcite pusobivy film podle skutecne udalosti mam rad tyhle snimky co rekonstruji ruzne dramaticke situace z historie film nepostrada napeti rychle utece a je realisticky pojaty neskodi tomu ani televizni zpracovani vse je na profesionalni urovni a i kdyz vi divak predem jak to dopadne tak to filmu nijak neubira rozhodne kvalitni zalezitost Nemci ktery jsem leta proklinal posledni dobou opravdu boduji a dukazem toho budiz i tento film ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa opäť na T. Kretschmanna a skutočný príbeh, ktorý by mohol byť takým voľnejším pokračovaním skvelého nemeckého filmu o RAF Baader-meihof-komplex. Najviac si cením prístup režiséra i celého týmu, ktorí sa snažili film podať, čo najdôveryhodnejšie a musím povedať, že sa im to podarilo. Nie ja tam snaha o žiadne pochybné zvraty ani akčnosť za každú cenu. Najviac času trávime v lietadle s teroristami a cestujúcimi, potom je tu vláda a jej rokovania a nakoniec ozbrojený team, pripravený teroristov odzbrojiť, prípadne zneškodniť. Nečakal som, že Kretschmann v úlohe kapitána lietadla, skončí tak ako skončil, ale som rád, že po čase niekto natočil film podľa skutočnej udalosti tak, že mu môžem veriť. Nie je to málo a tak ako píše nascendi, je to film, ktorý nie je zbytočné vidieť. Silné štyri hviezdy. 80%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Možná je lepší zemřít než žít ve státě, který raději nepropustí devět vězňů, než aby zachránil 91 životů." Možná je také načase přiznat si, že už i německý film nám uplouvá o parník. A možná je lepší naivně doufat, že mozky politiků za posledních třicet let prošly rozsáhlou evolucí... Srovnávání si strčte za klobouk, tohle byl po dlouhé době další kousek, kvůli kterému opravdu stálo za to zapnout televizi. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tahle TV záležitost hravě strčí do kapsy nejeden regulérní katastrofickej film týkající se únosů dopravního letadla, Hollywood nevyjímaje. Kéž by bylo více takových TV filmů. Film perfektně kopíruje dění na palubě uneseného Boeingu Lufthansy č.181 i tehdejší politické poměry v celosvětovém měřítku... Sedmdesátá léta přála únosům a nejeden Palestinec si tehdy unesl ten svůj Boeing se zkaženými západními cestujícími aby vymohl svobodu jinému teroristovi co už za atentáty a terorismus bručel... Herecké výkony hlavních představitelů ať už na straně teroristů, letušek, pilotů, ale i zasahujících policistů z GSG9 byly výborné. Ač ne vždy mám rád ,,dokumentární'' roztřesenou kameru, tady nevadila, naopak pomáhala pumpovat mi do žil stále více adrenalinu. Ke konci jsem zjistil, že se třesu zimnicí !!! Snímek slušně graduje a v závěru jsem opravdu měl nervy nadranc (jak to ve skutečnosti dopadlo jsem nevěděl). Čest památce statečnému kapitánovi letounu Jürgenu Schumannovi, který se skutečně nemusel v Adenu vracet do letounu. Jenže on byl pravý kapitán svého letounu, cítil odpovědnost za všechny cestující i členy osádky a vrátil se... Hodně podobný film opět na téma únos velkého dopravního letounu Palestinci je tento : http://www.csfd.cz/film/5232-operace-blesk/ * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Výnimočná dráma o únoscoch lietadla podľa skutočných udalostí - tým sa často hrdo pýši jeden z mnohých zástupcov tohoto subžánru. Tento film je však iný. Mapuje obdobie, do ktorého sa často nedostávame a rovnako divákovi predostiera situácie, ktoré zatiaľ rozhodne nemá zmapované. Navyše pre hlbší ponor do deja nevytvára vlastné postavy, ani nikoho zbytočne neglorifikuje - každý je svojský a kruto reálne napísaný a zahraný, nie sú tu hrdinovia a zbabelci. Nie, sú tu obyčajný ľudia a únoscovia, ktorí netušia čo sa zatiaľ deje a svojím počínaním tiež nie sú práve nadšení. Tento film je nápaditý, realistický a divákovi toho môže ponúknuť skutočne omnoho viac, ako sa zdá. Nie som ani schopný ho príliš dobre zhodnotiť, no jedno viem - môžem vám ho jedine doporučiť. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený politický thriller, kterému v každém okamžiku věřím, že je natočený podle skutečné události. Po celou dobu mne napadalo, jak by se asi v takových situacích chovali naši páni politici?... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím zdôrazniť, že je veľká škoda, že sa takejto látky nechytilo nejaké veľké štúdio, alebo sa aspoň nejedná o nejakú veľkú európsku koprodukciu. To mohol byť hit! Na druhej strane treba televíznym tvorcom uznať, že popierajú všetky negatíva, ktoré máme s televíznou tvorbou spojené. Maximálne napätie, perfektné herecké výkony a nadupaný scenár. Iba nechápem motivácie teroristov, prečo riskujú životy za nejakých pár komoušov v base, ktorí asi ťažko ovplyvnia boj Palestíny za nezávislosť. Ešte viac nechápem nemeckého kancelára, že nie je ochotný týchto pár vagabundov vymeniť za 90 civilistov. Ale je to politika a hlavne je to podľa skutočnosti, takže spoveď letušky, ktorá by radšej umrela, ako žila vo svete, kde je takáto transakcia proti vôli nemeckej vlády, má patričný dopad. Takéto trilery najviac svedčia práve atmosfére 70tych rokov. Zaujímalo by ma, či je angličtina arabov a nemcov pôvodná, alebo sa jedná o dabing. Asi to druhé a bolo to príšerné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neobvykle kvalitný televízny film sa vracia o 30 rokov späť, aby pripomenul, ako vtedy fungoval letecký terorizmus. Prvým pozitívom filmu teda je, že mohli v ňom byť uplatnené skúsenosti, ku ktorým sme dospeli v priebehu zmienených 30 rokov, druhým, že sa pomerne verne drží skutočného priebehu udalosti, tretím, že sa režisér nedal zlákať akčnosťou, dynamickosťou a inými atribútmi obdobných filmov hollywoodskej produkcie, ktoré by film urobili pozerateľnejším, ale za cenu nižšej uveriteľnosti. Páčila sa mi aj pozornosť, aká bola venovaná viacerým detailom. Vôbec nebolo zbytočné tento film vidieť. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Žiadne - wau - sa nekonalo. Nikto nič neprehnal a nenafúkol. Nemecky stroho, s dokumentárnym nádychom natočená udalosť. A podotýkam kvalitne. Taghmaoui výborný a takisto Uhl. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No prosim a tohle v Německu označujou za televizní film. A já pak sedim v kině a musim čučet na trailer na Babovřesky. Nicméně Germáni opět zacílili, vypálili a jako tolikrát se zase trefili. Věrné, až pod kůži zalézající a naprosto se lišící od svých amerických bratranců. Ačkoliv co se postavy kancléře Schmidta týče, byla ta inspirace americkými "trháky" trošku nezdravě vidět. Na druhou stranu místním hrdinům jsem nepřál kulku v první minutě (výborný Kretschmann) a Said Taghmaoui je chlapík, kterýmu bych doporučoval nikde mě nepotkat - navždycky ho budu nenávidět. No a našim filmařům bych připomněl třeba únos vlaku do Selbu nebo únos Iljušinu 18. Určitě by se na to nějaká ta koruna našla. 90% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"..budeme stateční !! Protože možná je lepší zemřít, než žít ve státě, který raději obětuje 91 nevinných životů, než aby propustil 9 vězňů.." ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

kvalitně a velmi věrohodně zpracované, ale to televizní provedení tomu v mnoha ohledech nesvědčí.. herecké výkony jsou na TV poměry nadstandardní, ale vizuál je spíše komornější a celý film působí až příliš dokumentárním dojmem.. jako způsob, jak se dozvědět o inkriminované události, je tedy Mogadischu fajn, jako plnohodnotný celovečerní film/zážitek už ale tolik ne.. přesto nelituji, že jsem na tento snímek na ČT2 narazil.. lepší 3* ()

Reklama

Reklama