Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Objektivní pohled do soukromého života mocného iráckého diktátora Saddáma Hussaina nabízí biografická dramatická minisérie z produkce HBO. Natočil ji tvůrčí tandem Jim O'Hanlon a Alex Holmes, hlavní roli ztělesnil Igal Naor.  Minisérie z produkce HBO od režisérů Jima O'Hanlona a Alexe Holmese (oba se také podíleli na psaní scénáře a na produkci) vypráví o životě iráckého diktátora Saddáma Hussaina z dosud neviděné perspektivy - z uzavřeného vnitřního kruhu jeho kdysi tak mocného režimu. Příběh začíná v roce 1979, kdy se Saddám po krvavém převratu ujal vlády v Iráku. Sledujeme jeho politické ambice a víru ve vlastní historický význam, které nabyl díky nejvěrnějším rádcům, nejbližším přátelům a členům rodiny - a díky Saddámovi (hraje ho Igal Naor) samotnému. Uvnitř nádherných paláců i v iráckých ulicích lásku a respekt postupně nahrazuje strach. Saddám získává vládu nad svým kabinetem a na následující čtvrt století se stává mocným tyranem, který na sebe strhl veškerou moc a udržel si ji navzdory mezinárodnímu i domácímu tlaku. A také jeho nejbližší rodina - první žena Sadija (Shohreh Aghdashloová), nejstarší syn Uday (Philip Arditti), nevlastní bratr Barzan Ibrahim (Said Taghmaoui) či milenka a pozdější druhá žena Samira (Christine Stephen-Dalyová) - poznají jeho hněv. Autoři hovořili s mnoha lidmi, kteří byli Hussainovi velice blízcí a nabízejí divákům objektivní pohled na život jedné z nejkontroverznějších postav 20. století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na poslední díl asi hned tak nezapomenu. Zatímco americké bomby a kulky přivážely do Iráku svou podobu demokracie a svobody, tak Saddám se oddával trampování v Irácké divočině, chytal rybičky, sušil kytičky, lovil myšičky, líbal irácké vlaječky a celej zarostlej, sešlej, špinavej a zcela sám snil o absolutním vítězství nad amíky a oni mu přitom ty svoje M16 strkali až skoro do prdele. Značka HBO ještě ke všemu ve spojení s BBC předvedla opět svou vysokou kvalitu a jediný co mě trošku mrzí, že se nenatočilo o dva, tři díly víc. Nebylo přece kam spěchat a takhle zajímavých námětů ke zfilmování a to si přiznejme, zase až tak moc není. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čtyřdílná mini série z područí HBO, k tomu vytvořená v době, kdy si HBO ještě získávalo na popularitě seriály s jistou kvalitou. Zajímavé bylo sledovat, jak Saddám chladně rozdává rozkazy k nekonečným popravám a následně v poklidu s nejbližšími rybaří někde uprostřed Iráku. Herecky precizní, ale to je u HBO standardem. Hodně věcné, bez okolků. Čtyři hodinové díly jsou tak jako adekvátní doba k tomu, abych si představil Saddáma trošku blíž, než jenom jako diktátora. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy to mají těžké. Je jich mnoho. Ale životopisný film o Saddamovi? To by mohlo být něco! Když tohle napadlo lidi v HBO, došli si pro filmovou kuchařku, naostřili nůž a ukuchtili recept ze strany jedna. Vezměte si kontroverzní postavu, přidejte k ní špetku lidskosti, nezapomeňte podusit její zločiny a vařte čtyři hodinové díly s tesknou hudbou a dlouhými záběry na ustarané obličeje. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak upřímně jsem očekával víc. Minimálně trochu víc rýpání do dřívějších vztahů USA - Irák před invazí do Kuvajtu. Takhle sice vidíme diktátorovu domácnost, v níž si kníratý pán počíná s příkladnou arogancí moci (zvláště po smrti "milující" maminky), jenže je to trochu moc o osobních vztazích a na můj vkus málo o politice (pravda, v daném regionu to souvisí podstatně více než u nás). Možná kdyby vzniklo více dílů a nebylo to tak uspěchané. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Presne, ako pise Enspigl, pocas Saddamovho dlheho diktatorstva sa udialo vela veci na to, aby sa to zmestilo ukazat iba do styroch casti, kludne by som privital viac casti, avsak musim ocenit tvorcov, ako vynikajuco dokazali ukazat zrejme to najhlavnejsie zo vzostupu a padu diktatora. V niektorych chvilach mi pripominal Hitlera, ako fanaticky az paranoidne si myslel, ze nepriatel moze byt ktokolvek, dokonca i jeho verny general, ale hlavne ked spominali ustup irackych vojsk voci Iranu a Saddam hned hladal dostojnikov, ktori su za ustup zodpovedni, len aby ich za zradu mohol popravit. Urcite si budem odteraz viac vsimat znacku HBO, pretoze stale viac spoznavam kvalitu filmov a serialov, ktore HBO produkuje. _________ Yigal Naor - (Saddam Hussein) +++ Shohreh Aghdashloo - (Sajida Hussein) +++ Makram Khoury - (Tariq Aziz) +++ Philip Arditti - (Uday Hussein) +++ Mounir Margoum - (Qusay Hussein) +++ Agni Scott - (Raghad Hussein) +++ Amr Waked - (Hussein Kamel) +++ Uri Gavriel - (Ali Hassan Al Majid) +++ ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"LAW IS ANYTHING I WRITE ON A PIECE OF PAPER." ------------ HBO a BBC spojili sily, aby na seriálový formát pretavili život a smrť notoricky známej rodiny Husajnových, najmä teda jej hlavy. Počas 4 hodín sa toho síce udeje veľa, avšak len povrchne, od nástupu SH k moci až po jeho pád. Seriál obsahuje mnoho malých, drobných historických momentov, napr. budovanie/dizajnovanie víťazného oblúku, ktorým sa venuje niekoľko minút, avšak niektorým značne dôležitejším zase neskonalo letmo, prípadne sú spomenuté len v jednej vete, napr. prvá vojna v Perzskom zálive, čo je jedna z minimálne aspoň troch najdôležitejších udalostí moderného Iraku. Viac sa tu venovali nejakej drblej Saddámovej romanci s prostitútkou a zlými známkami jeho syna v škole, to akože kde sme? A keď už sme pri tých vojnách, nezazlievam použitie archívnych záberov, priam naopak, čo však zazlievam je časový odstup medzi nimi, ktorý je tu smiešnych 20 minút. Postavy sú neskutočne, ale že neskutočne nevýrazné, Udaj Husajn je tu úplný vtip a i tak je to márne, povedzme si otvorene, jeho nezahrá už nikto lepšie než Dominic Cooper v Devil's Double. Jig'al Na'or ako Saddám v rámci možností veľmi dobrý. Ako fanúšik so značnou obsesiou k danej téme dávam za tri hviezdy, za normálnych okolností max jedna. ... ♪♫ ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Enšpígl to vystihol absolútne, ale absolútne presne - jediné, čo sa dá minisérii vytknúť je, že je toho jednoducho málo. Je vidieť, že obdobie vlády Saddáma Husseina je scenáristicky vďačnou témou s obrovským objemom udalostí a plejády dôležitých postáv a figúrok na politickej šachovnici blízkeho východu, a rozhodne si nedokážem predstaviť, ako by o tom niekto dokázal natočiť jeden film bez toho, aby vyškrtol väčšiu časť významných skutočností a persón. Na druhú stranu, 4 hodiny sú stále málo a seriál má dynamický spád, aký sa len tak nevidí - jedna udalosť nasleduje druhú, postavy umierajú či emigrujú a sú nahrádzané ďalšími. Spracovanie pôsobí veľmi hodnoverným dojmom a je skutočne zaujímavé sledovať takto zblízka, i keď nie tak detailne, ako by si divák prial, vývin diktátorovho nástupu k moci a vojny v zálive. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečná minisérie, téměř dokument a současně profesionálně dokonalé drama. Studium zhoubného postupu degradace osobnosti stižené chorobou zvanou Moc. Naprosto stejné, banální a jednoduché syndromy, jaké stíhaly Hitlera, Stalina a jaké je pohříchu vidět v méně rozvinutých stádiích třeba u našich "vládců" (jenže moc v našich podmínkách je sama o sobě trochu legrační záležitost - ale kdyby...) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tá hraná vložka mi tu nejak vadila. Chápem, že tvorcovia chceli zobraziť reálnosť daných situácií, ale u mňa bol ten účinok trochu opačný. Uznávam však komplexnosť látky, Saddámov politický osud je tu dopodrobna popísaný od začiatku do konca. Viac však uznávam dokumenty s viac skutočnými zábermi a vyprávačom. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavé. Každý ze čtyř dílů této minisérie mi přišel svým námětem trochu jiný - první a třetí jako mrazivý politický thriller (nástup Saddáma k moci a pokus jeho zeťe o jeho svrhnutí), druhý se lehce blížil až k soapu (Saddámovy rodinné konstelace) a čtvrtý jako mistrně vylíčený (a všeobecně známý, tudíž bez překvapení) konec jednoho diktátora. Kromě Saddáma mě zaujali především jeho dva synové (Udai a ten druhý, který až skoro vzbuzoval sympatie). Saddámovu nesmírnou pýchu a šílenství asi nejlépe vystihla věta - "he is writing the Koran with his own blood". Jediné, co mě mírně rušilo, že polovina přítomných herců už vystupovala v seriálu 24 jako teroristi a já pořád jen přemýšlela, odkud toho kterého vlastně znám. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Extrémně zajímavá životopisná minisérie o člověku, jehož jméno každý zná, ale už ne tak každý o jeho životě skutečně něco ví. Občas se to trochu táhne, někdy to naopak až moc chvátá kupředu, občas je to až moc televizní a při nějakých náročnějších scénách se hodně spoléhá na dobové stock záběry, ale jinak je to hodně poctivě napsané a natočené drama, které nahlíží i na takhle negativní personu s lidskou tváří. Enšpígl to vystihl přesně. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Bohužel zase tam vítězí ti všemocní a spravedliví Američané a Saddám je od začátku do konce vyobrazen jako zrůda a despota. Takže jsem ani jednomu dílu nevěřila. Ale kdo se chce podívat na iráckou svatbu nebo jak to chodí mezi tamějšími muži a ženami, máte možnost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ano, mohlo to tak být...mohlo. 1) Izraelský herec Yigal Naor (Saddám Hussein) se chová a tváří jako Stalinova karikatura, zatímco Íránka Shohreh Aghdashloo (jeho žena) zasmušile bloumá palácem...tak nevím... 2) Historická akurátnost v uměleckých dílech je vždy věc ošemetná. Vedle politických zájmů svou roli hrají i ohledy na diváckou sledovanost, autorská licence i prostá neschopnost interpretovat fakta správně. Na můj vkus je tento miniseriál příliš ideologicky jednostranný - nereflektuje pozitivní Husseinův přínos zejména z období let 1968 - 1979, nehovoří o příčinách jeho popularity a vlivu a ignoruje okolnosti podpory západních zemí (zejména USA a Velké Británie) jeho režimu během prvních deseti let vlády. 3) V prvním díle je představen Saddám jako politik se značným kultem osobnosti, aniž je zřejmé, odkud tento kult pochází. Poslední díl mě nudil. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodny, to urcite ano, ale podle myho nazoru v dramaticky rovine trochu prehnany. Je tezky vsemu, co vidite, snadno uverit. Jasne, nejde o dokument, ale presto... proste mi to prijde trochu moc okate sponovany. Jinak ale tematicky unikatni parada. ()

sator 

všechny recenze uživatele

240 minut bych nekoukal ani na Lamelu Andersonovou, natož na Saddama...Hodinová stopáž by bohatě stačila. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Mini série, na které se podílela britská BBC, je zdařilým průřezem neobyčejnou kariérou proslulého iráckého diktátora. I když popisuje spletité osudy prakticky všech členů Saddámova klanu a hlavně první díl tím pádem působí jako "Dallas v 70. letech na Blízkém východě", zachovává si autenticky dokumentární atmosféru. A přestože klíčové scény nejsou tak akční, zůstávají vyloženě dramatické. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Po dvou epizodách dávám za tři, příliš to připomíná televizní inscenaci z doby dávno minulé... Poslední část to příliš nevylepšila a tak zůstanu na 3. Stojí to za vidění, protože je to ale mediálně dostatečně známé nijak to nepřekvapí. Herci s také moc nevytáhli a tv zpracování z toho přímo čiší.. ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Po režijnej i hereckej stránke strhujúci seriál, ktorý vykresľuje irackého ex-diktátora s veľkou dávkou vhľadu do jeho prežívania. Jedným z mála mínusov je malý počet častí (4). Hodnotenie: 90% ()

Reklama

Reklama