Reklama

Reklama

Ao lua ha dong

  • USA White Silk Dress, The
Vietnam, 2006, 142 min

Obsahy(1)

Milostný príbeh peknej mladej Dan a hrbáča Gu, sluhov dvoch oddelených domácností v Ha Dong vo Vietname. Pár trpí väčšinu svojho života v rukách svojich krutých pánov. Gu ukáže Dan svadobný dar - biele hodvábne šaty, ktoré vlastnila jeho matka. Je to Guov jediný cenný majetok. Sľúbi Dan, že raz budú mať skutočnú svadbu. Preto spolu utečú na juh. Dvojica príde do prímorského mestečka Hoi An a buduje si svoj spoločný nový život. Postupne sa im narodia 4 dcéry. Navzdory chudobe a útrapám je rodina šťastná, pretože majú jeden druhého. No hrôzy vojny prinášajú osobnú tragédiu i pre túto rodinu... (matriosa)

(více)

Recenze (7)

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Podle mě jde o nejlepší vietnamský film společně s When the Tenth Month Comes a Nostalgia for the Countryland. Moc pěkně natočený dojemný příběh o rodině, které osud přichystává překážky jako chudoba, válka, smrt, ale která se přes tyto překážky dokáže přenést díky vzájemným láskyplným vztahům a silným poutům. Obdivoval jsem tu odhodlanost matky udělat cokoliv pro lepší život a budoucnost svých dětí. Jsou zde také zachyceny dvě významné události v historii Vietnamu, mezi nimiž se děj odehrává - vyhlášení nezávislosti na Francii a válka s Amerikou. Film byl v době vzniku s rozpočtem přes 2 miliony USD nejdražším vyprodukovaným snímkem ve Vietnamu a na jeho kvalitě to je v porovnání s jinými vietnamskými filmy znát. Jediné, co mi zkazilo dojem ze sledování, byly záběry z bombardování na konci, které jako by se do filmu omylem dostaly z nějakého propagandistického videa. I tak dávám zasloužených 5* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pribeh o jedne rodine a jednech hedvabnych satech, ktere mapuji dobu od vyhlaseni nezavislosti na Francii a valku s USA. Nadherne a velmi ciste natoceny film s krasnou hudbou. Film pojednava o tom, ze vedle bidy uz muze byt prostor jen pro lasku. Spousta silnych scen, at uz kojeni starce, cteni slohove prace, pohrbivani dcery... Uveritelne herecke vykony. Film, kteremu nemohu nic vytknout, skvela prace. ()

Reklama

Nethar 

všechny recenze uživatele

Chudá vietnamská rodina, vietnamská válka, spojte si to dohromady a máte tady velmi silný film s obří dávkou řádně deprimujících emocí. Na Vietnam nečekaně kvalitní kousek, který postupně stupňuje pro nás exotické prostředí a hudbu do dramatických závěrečných třiceti minut. Super, divím se, že film zde hodnotilo zatím jenom 33 diváků. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Silné drama o životě ve Vietnamu od padesátých do sedmdesátých let o krásné služce Dan a její lásce k hrbáči, později částečně vyprávěný očima jedné z dcer. Nádherně zpracovaný snímek, bez patosu a násilně vyvolávaného soucitu. Prostě tak život šel a ty bílé hedvábné šaty, jediný majetek jejího snoubence, měly být svatební. Ale nebyly, přesto ovlivnily život celé rodiny. Co jsou proti tomu obrovské majetky, když nemáte lásku ke své rodině. Rozhodně doporučuji. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

White Silk Dress je příběh o služce Dan a sluhovi Gu, kteří v době války ve Vietnamu utekli ze severu na jih, kde začali žít a vychovávat jejich 4 dcery. Svůj život sice žijí v chudobě, ale za to plný rodinné lásky. Dan a Gu se snaží uživit sebe a své dcery, přičemž dělají vše pro to, aby jejich dvě nejstarší dcery mohly studovat. Jediným pořádným majetkem této rodiny jsou bílé hedvábné šaty, ve kterých byl jako miminko nalezený Gu, a které daroval své lásce Dan. Ta z nich později udělá šaty pro své dcery, aby mohly navštěvovat zmíněnou školu. Bohužel tento snímek není jen o poklidném žití v malém městečku na jihu Vietnamu a prodírání se chudobným životem. Je tu také probíhající válka, která silně ovlivní jejich víceméně spokojené životy. White Silk Dress je krásný film o obětování se rodině, rodinné lásce a životě v chudobě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • K roku 2007 se jednalo o nejdražší vietnamský film. (Cheeker)

Reklama

Reklama