Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během 20. let minulého století dosáhla ve Vietnamu vlna nevole vůči francouzským kolonistům svého kulminačního vrcholu. Hnutí odporu bylo zformováno, čas zbývající do začátku prvních ozbrojených rebelií odkapával stále rychleji. A Francouzi pochopili, že jejich poslední šancí, jak odvrátit devastační střet, je začít využívat skvěle vycvičených, bojová umění ovládajících tajných agentů, kteří proniknou do buněk rezistence a rozloží je zevnitř. Lidí, jako byl Le Van Cuong. A právě jemu nyní připadá úkol pomstít smrt vysokého francouzského důstojníka vraždou jednoho z hlavních vůdců rebelů. Cuong ale přijímá tento úkol se smíšenými pocity. Ačkoli prošel francouzským vzděláním, stále se cítí být kdesi v hloubi duše Vietnamcem a především už nestojí o to prolévat další krev rodného lidu pro pochybné ideály svých chlebodárců. Během setkání s rebelovou dcerou Vo, do níž se brzy zamiluje, se pak tyto jeho vnitřní rozpory ještě více prohloubí. Zvítězí láska, nebo smysl pro povinnost? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle byla strašně utahaná romance na druhou, která ale měla pár hodně solidních bojových scén, jenže jak to tak bejvá, neskutečně to zazdil příběh a taky dost neznalost historie Vietnamu. Rebel je můj Vietnamský film co vidím, a rád se kouknu na něco co neznám a co mě dokáže překvapit, minimálně kulisama, které nemám šanci vidět jinde než v cestopise. Jenže tady je dost zásadní problém v tom, že já vlastně ani nevím proč a za co bojují. Trošku se mi to splejvá a celkově mi to nepříjde nijak úžasný. Zas tak špatný film by to ale nebyl, kdyby těch bojůvek tam bylo víc ty totiž byly hrozně efektivní a stylové, až jsem na to občas čuměl s otevřenou hubou, jenže jich furt bylo tak málo, na úkor délce, že jsem měl co dělat abych to vůbec dokoukal, každopádně jako zpestření je to více než zajímavé. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dějově tuctové, po stránce akčních scén inspirativní. Jenom ten návrat spartánské a čisté choreografie kazí absolutně nezvládnutý zvuk (půlka ruchů chybí, ten zbytek je často mimózně vybraný) a lehce se opakující techniky. Nguyenové každopádně tvrdí muziku a Dustin od dob Jump Street 21 nabral koňskou dávku charismatu. Jako hrdá národní dobovka za směšné tři miliony dolarů je to víc než slušné. Doufám, že se kluci nerozutečou a natočí nějaký akční odvar v soudobých kulisách, kde jim nebudou překážet pušky a patos. Potenciál mají veliký a ty tři hvězdičky jsou díky vyčerpávajícímu finále rozhodně s pluskem. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Pribehom nicim prekvapive, jednoznacne hrajuce na narodnu strunu a vlastenecke citenie v klasickom modele prerodu hrdinu zo zlej strany na dobru. Nevadi, kazdy narod ma svoju minulost a hrdinov, ktorych treba svetu ukazat. Zaujimavy je mix stylov, ktory v sebe Rebel spaja. Chvilku tu mame francuzske filmy a la 80´s (jemne svietenie, ktore upomina na ine snimky z "Indociny"), reznute bojovymi prvkami od nedalekych thajcov (nohy, klby, svihy a laktovacky), sem tam aj daco HK / Cina (hlavne dlhe techniky rukou a rakurzy na osoby s namierenou zbranou) a najdu sa aj westernove inspiracie (napr. vyuzitie a snimanie vo vlaciku). Temporytmus obcas nabieha na zvlastne krivky vdaka hrubemu strihu, co niekedy posobi rusivo az kontraproduktivne. Ovsem bojove techniky su velmi dobre - maju razanciu, silu, dravu elegantnost a napaditu choreografiu, kde popri vypozicanych styloch z Ciny ci Thajska, ma nezastupitelnu ulohu aj jeden z najcharakteristickejsich prvkov vietnamskeho bojoveho umenia vovinam - zakvacenie protivnika nohami za krk a jeho smarenie na zem. Johnnyho Nguyena je na stunt double zaskoky skoda, resp. ak si nimi zarobi na filmy tohto typu, okopavanie sa s Tonym a inymi ruka-noha borcami (nielen) z Vychodu, nebudem proti :) 7/10. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Náářez !! Absolutní Martial arts peklo podkreslené slušným romantickým příběhem,který mě po celou dobu dojímal a rozsekával. Akce je spousta a v tomhle žánru patří ke Špičce. Velmi působivá a drsná choreografie používající více bojových umění najednou, v od Kapuery po Muay Thai anebo Kung-fu. Hlavní záporák má charisma, má snad kosti ze železa a hlavním sympatickým protagonistům se nedá nefandit. Napínavé, svižné, skvěle natočené. Paráda na stříbrném podnose. 90% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Návrat diasporních filmařů do Vietnamu v novém tisíciletí přináší precizní mix historického eposu a bojového filmu s národně-buditelskou rovinou, jakou popularizoval a poprvé k dokonalosti dovedl Bruce Lee. "Rebel" tematizuje národní identitu nejen tím, že poprvé v historii činí spektakulární atrakci z vietnamského bojového umění vovinam, ale také celým vyprávěním, které jeho dílčími motivy. ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Opravdu neuvěřitelně kvalitní film, pokud vezmeme v potaz, z jaké země pochází. Osobně bohužel nemusím vlastenecké filmy typu "asiati utlačovaní evropany" apod., takže mi prostředí filmu příliš nesedlo a přiznám se, že jsem na něj koukal spíše jako milovník bojových umění. Film však rozhodně není prvoplánovaným "martial arts masakrem", ale hodnotným a seriozním filmem, který se pohybuje někde mezi žánrem akčním, milostným a vlasteneckým dramatem. Vytknout se mu po filmové, tedy technické stránce nedá v podstatě nic. Snad jen herecké výkony a herecký výkon hlavního hrdiny, který celý film buď prostojí, prochodí a hlavně prokope (to mu jde nejlépe). Akční scény jsou mezi sebou řádně odstupňované, ale pokud k nim dojde, film a divák (naladěný na stejnou vlnu jako já) se dostává úplně na jiný level. Ano, máme tady excelentní a dechberoucí souboje těch nejlepších mistrů a kaskadérů východu. Opět se opakují neuvěřitelné kontaktní kreace ve stylu Ong Bak, Tom Yum Goong nebo Chocolate. U některých záběrů jsem fakt absolutně nechápal, když prostě týpek dostane z několikanásobné otočky kopačku přímo do hlavy a to ještě ve zpomaleném záběru a je vidět, že ji fakt dostal, to mi hlava opravdu nebere. Z hlediska akčních scén opět absolutní vrchol, souboje různých stylů a technik, perfektní není jen "kopačkový král" a hlavní postava Johnny Nguyen, ale i jeho přítelkyně využívající spíš tradiční čínské kung fu nebo hlavní záporák využívající těžkotonážní náporové muai thai kombinované s technikami shaolinských mistů (prostě technika "nic mne nezraní" ...). Navíc při nástupu každé (ale opravdu každé) bojové scény se rozjede fantastická dunivá hudba, která žene adrenalin do těla stejně dobře, jako samotné "fighty". Tohle je alespoň film, o kterém odpůrci "Ongbakovin" nemohou tvrdit, že se jedná o podprůměrný, špatně zpracovaný film. Protože tento film má režii, má hlubší význam, má děj, má milostnou vložku, má prostě vše, co má dobrý film mít. Bohužel pro mne, já bych osobně bral víc těch kopaček a méně zasněných útěků překrásnou asijskou přírodou... Ale i tak, opravdu megasuper! ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Příběh, jenž není jen chabou výplní mezi poutavými martial arts scénami, sympatičtí herci, jeden "vyztužený" záporák, snímek formálně na úrovni a moje velká spokojenost, poněvadž zdatného konkurenta lepším thajským a hongkongským bojovkám jsem od Vietnamců věru nečekal. Divím se, že Johnnyho Nguyena jsem doteď viděl kopat jen na malém prostoru v Tom Yum Goongovi (kde to alespoň Tonymu chvilkově osladil), jelikož jeho techniky nohou jsou parádní. Jeho filmová parťačka - vietnamská Zhang Ziyi - za ním moc nezaostává a tři borci mu řádně zatopí, takže tu máme kvalitní bojové sekvence se slušnou replayabilitou, proto hodnocení tohoto náplní tradičního asijského nacionalistického filmu zaokrouhluji nahoru. 7/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Obvykle filmy o rebelech moc nemusim, ale tohle má velice jednoduchou příběhovou linii, která nenudí a co je hlavní, dává vcelku velkej prostor pro souboje a v nich je Johnny Nguyen neuvěřitelně hustej akrobatickej masér, skoro jak Tony Jaa, obzvlášť jeho kopy jsou excelentní a řeže tam ty francouzský i vietnamský zmetky naprosto ultimátně a krom toho mu ještě zdatně sekunduje Thanh Van Ngo, u který taky nemůžu říct, že by je nějak zrovna šetřila a její bojový kousky se leckdy vyrovnaj i Nguyenovi. No a jakej bude závěr snad ani nemusim zmiňovat, prostě 20ti minutová mega rubačka, ve který si to vyřídí dva největší borci z filmu a je to fakt nádhera, kterou sem si královsky užil ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Kvalitou i obsahem přesně na pomezí obyčejné mlátičky a epického příběhu s hlubokým poselstvím. Nad vším ostatním ale ční výborná akce a Johnny Nguyen, který by si se svými bojovými schopnostmi zasloužil vícero filmů s hlavní rolí. 7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný film z vietnamskej produkcie. Má zaujímavý príbeh o agentovi, ktorý sa v čase francúzskej nadvlády vo Vietname rozhodne pomôcť zajatej rebelke a uniknúť s ňou k jej skupine. So spracovaním som spokojný, síce tempo filmu je pomalšie a niektoré scény mi prišli trochu zbytočné, ale celkovému príbehu to neprekáža a dej ma celý čas dokázal zaujať. Akcie je tu dosť a je veľmi dobrá. Súboje majú dobrú choreografiu, vyniknú v nich schopnosti zúčastnených, hlavne Johnnyho Nguyena, ale ani jeho spoločníčka za ním moc nezaostáva a sú aj kvalitne natočené, aj ked´ občas sa v nich nájde nejaký nie práve najlepšie zvolený strih, ale som spokojný. No v porovnaní s modernou thajskou tvorbou, na ktorú sa na prvý pohľad dosť podobajú pôsobia omnoho chudobnejšie, nielen, že sú kratšie a s menším počtom zneškodnených ľudí, v tomto skôr pripomínajú americké filmy, ale hlavne majú málo nezabudnuteľných alebo drsnejších momentov, čo je škoda. Ale aj tak je to stále výrazný nadpriemer. A okrem súbojov sa tu ešte nájdu aj celkom slušné prestrelky alebo rôzne úniky. Najviac sa mi páči záverečná akcia pri vlaku, súboj v lese alebo všetka akcia z prvej tretiny filmu. S hereckým obsadením som spokojný, síce až na hlavného hrdinu sú pre mňa všetci neznámi, ale hlavné duo funguje výborne a sú tu zaujímaví záporáci. Réžia a technická stránka sú veľmi dobré, kvalitná kamera, zaujímavé prostredia filmu, tu je všetko v poriadku. Som spokojný, žiadny nový kult to síce nie je, ale fanúšika bojových umení poteší. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 75%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Skvely heroicky epos odohravajuci sa na pozadi francuzkej okupacie Vietnamu v dvadsiatych rokoch minuleho storocia. Zatial najvacsi rozpocet v historii vietnamskeho filmu sa podpisal na paradnej vyprave a filmarcine, ktora sa smelo moze porovnavat s tou svetovou. Ak ste niekedy tuzili si pozriet film s bojovymi scenami, ktory by mal aj kvalitny pribeh, mate prilezitost. Bojovych scen je sice pomenej, ale vsetci milovnici akcie ala Muai-Thai budu urcite spokojny. Hlavnou hviezdou je americko-vietnamska superstar Johnny Nguyen, ktoreho si urcite vsetci dobre pamataju z filmu Tom yum goong, kde svojimi famoznymi kopackami obdaruvaval Tonyho Jaa. Prim ale v tomto pripade naozaj hra pribeh. Hrdinsky rebeli braniaci svoju vlast, bezcitny okupanti, laska, nenavist, trosku toho patosu...poste formulka, ktora ak je spravne namixovana, nemoze nefungovat. A ze v tomto pripade funguje skvelo. Dufam, ze po tomto snimku budu nasledovat dalsie kvalitne veci z vietnamu. Nebolo by vobec na skodu, keby sa po juhokorejskom a thaiskom filmovom boome odohralo nieco podobne aj vo vietname. The Rebel ukazal, ze potencial tato krajina jednoznacne ma. (8.5/10) ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsme se nedozvěděli tajemství nesmrtelnosti hlavního záporáka (... byl to vlastně záporák?), ale je fakt, že bílí ďáblové už o moc ďábelštější býti nemohli, k mému velkému pobavení. Umělé bajonety se lámou, lidé se teleportují, no prostě švanda všeho druhu, no hlavně že se na to dá koukat. S hlavními postavami jsem se nesžil, nedozvěděl jsem se nic co jsem se dozvědět potřeboval, na druhou stranu cítím pro jednou touhu 'mohlo být i hůř' a tak ten nadprůměr dám. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Vše, co bych "Rebelovi" chtěla vytknout, a měla bych i argumenty, prozatím silně převáží fakt, že se mi to jednoduše líbilo. Což je také výtka, protože film je promyšlený ve vztahu k divákům. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vietnamský Ong-Bak s podobně nicotným příběhem ale bohužel výrazně horší akcí, které navíc není dost a nudná vata mezi akčními scénami je až k nepřežití. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dej je sice jednoduchy, ale na rozdiel od Thajskych kung-fu flakov je plne funkcny a hlavnemu hrdinovi som pri jeho prerode fandil. Takisto romanticka linia celkom funguje. Zaporak je zase demonicky parchant u ktoreho som sa cely film tesil na to ako ho zabiju. No a akcne sceny su jednoducho skvele. Na pidirozpocet sa dockame aj nejakych prestreliek a vybuchov, ale gro akcie tvoria spickove bitky s famoznou choreografiou, ktora obsahuje nejake cool chvaty, ktore som inde nevidel. Vsetko je to natocene bez trikov a dokonale prehladne. Casto sa tu pouzivaju moje oblubene akrobaticke kusky a Johnny Trí Nguyễn predvadza neskutocne pôsobive kopy. Takze kto ma rad kvalitne bitky, tak by si mal film rozhodne zohnat. 7/10. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Slušné, no občas príliš okato náš fešný hrdina viedol príbeh. Teda, príbeh bol až príliš okato podriadený potrebám vývoja a vnútorného prerodu nášho fešného hrdinu (zaváňalo mi to Motocyklovými denníkmi). Aj vďaka tomu film občas zvláštne strácal / prudko menil tempo - rytmus, ktorý následne doháňal v akčných sekvenciách. A tie, dámy a páni, sú už o niečom úplne inom. Mix kreatívneho užitia kĺbov, kopov, vývrtov, slide-ov a iných fines rozhodne nepostrádal na prehľadnosti, elegancii a najmä na údernosti. Mno, Johnny by rozhodne nemal sedieť v kúte ;-). Inak, celkom zaujímavé boli niektoré kamerové rakurzy, ktoré som dosť dlho zaraďovala a ešte mi to asi chvíľku potrvá, ale Frantíci sa nezaprú a nevedela som sa zbaviť myšlienky na Tsuia a jeho vyosenosti. V každom prípade, štýly a žánrovosti boli nakombinované s citom. Len tak ďalej!! ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Johnny Nguyen se má, je to sympaťák a ještě mu to skvěle kope a obojí předvedl v The Rebel. Bojové scény jsou špičkou, o tom žádná, příběh je trošku naivní, o tom také žádná, ale všichni víme, že tu jde hlavně o to první. A navíc, Thanh Van Ngo ukazuje, že nejen pánové dokáží někoho pořádně zpacifikovat... Těším se na jejich další film, který dvojice Nguyen Ngo chystá. ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Na vietnamce co vykořisťují český národ a likvidují českou ekonomiku, to vůbec nebyl špatný pokus. Johnny Nguyen ( Tom yum goong ) docela předvedl kvalitní bojové schopnosti a velice slušně zahrála i hudba, která filmu jenom přidává. Jelikož to je můj myslím první vietnamský snímek, tak dávám jednu * navíc. Takže se sejdeme za rok na tomhle snímku Monk on Fire. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Po výborné první hodině těžké zklamání. Od scény ve vesnici už jsem nepokrytě fandil koloniální armádě a u vlaku jsem už jen netrpělivě kroutil hlavou a čekal na konec. S trošku realističtějším scénářem by to asi bylo na plný počet. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Co se opravdu povedlo, je závěrečný souboj, jinak je to celé zahalené šedí průměru. Škoda zbytečně rozvláčného příběhu, být to trochu kratší, získalo by to trochu toho spádu a dynamiky. 3* ()

Reklama

Reklama