Reklama

Reklama

Mrtvý les

(amatérský film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Experimentální
Československo, 1990, 39 min

Recenze (13)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Houbař nebo posera? Lynchovské A nebo B? Jako kdyby na tom záleželo ; ) Zatímco si Tomáš Hanák brousí zuby na kdejakou babku, lišku či hříbka, cestou necestou utíká před běsným davem neposedných vysavačů a zdárně se vyhýbá i vodním nástrahám s kamny a uhlákem, tak jeho žena doma zatím obcuje s čerstvě uvařenými špagetami. Lahodné, výživné, jen něčím dochutit .. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mrtvý les je taková surrealistická houbařská noční můra s Tomášem Hanákem v hlavní roli, která na několika místech dost připomíná podle mne nejslabší (a chronologicky mladší)Švankmajerův film Spiklenci slasti. Naštěstí, co se týká kvality, tento titul snad ve všech složkách předčí. Není to pro každého, ale pokud se naladíte na správnou vlnu, bude se vám film líbit. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Podivný mix všemožných bizarností kde sa hubár v podaní Tomáša Hanáka snaží v lese nájsť vzácný hríb a popritom ho doma podvádza jeho žena, ktorá sa nechá obšťastňovať uvarenými špagetami či sa ho snažia chytiť splašené vysávače. Medzi zábermi sa tu objaví kupríkladu aj mladý Bohdan Sláma, ktorý je dnes uznávaným režisérom. Priznám sa že som túto fantasmagóriu videl už v lete 2005 keď som mal 12 rokov a nedávno som ju videl znovu na youtube. Ale stále neviem tomuto amatérskému filmu prísť na chuť a vôbec celej tvorbe krátkých filmov dua Pavel Marek - Roman Včelák. Pre niekoho je tento film možno zaujímavá surrealisitcká zábava, pre mňa však len halucinačná blbina pre užívateľov LSD. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Hodně divný,hodně umělecký řekl bych až na pokraji Lynch VS Švankmajer...ale pionta mě dostala až na takhle vysoké hodnocení! ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Tady je hodně znát kde se nechal Pavel Marek inspirovat. To že byl u zrodu několika děl Jana Švankmajera je na "kraťasu" Mrtvý les děsně znát. Je vidět že si od mistra tohoto řemesla mnohé odnesl. I když tento snímek je více "Lynchovský" především svojí přímočarostí a menším alegorickým zabarvením než u Švankmajerových děl! Samozřejmě těch jinotajů je zde stále mnohonásobně více než v běžných filmech ale oproti Švankmajerovi jich pocíte tak polovinu. Na druhou stranu svým přímým vyobrazením obscénních a oplzlých scén a záběrů zase Pavel Marek do tohoto díla vnáší více kontroverze - přesně tak jako David Lynch! To jen k tomu srovnání. Vyzdvihl bych hlavně technickou stránku filmu ale také scénář i přesto že je to hlavně němý film - zjistíte že mnoho dialogů k vyjádření myšlenek a pocitů netřeba. A v poslední řadě také přesvědčivé herectví Tomáše Hanáka. Mimochodem konec je opravdu lahůdka. Jako celek to považuji za bizarní a mrazivé dílo s přístupným obsahem ale kontroverzní formou. 4* za 80% ()

gusman 

všechny recenze uživatele

JUPÍ, JUPÍ, JUPÍ. To nejlepší nakonec. Vrchol absurdity se skvělým Hanákem a opět Švankmajer na pozadí. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý snímek, guláš různých pozoruhodných nápadů, které se stupňují co do podivnosti. Místy opravdu připomíná Švankmajerovy postupy. Něco mu sice schází k dokonalosti, ale vyústění filmu zvedá moje hodnocení nahoru. ()

Reklama

Reklama