Reklama

Reklama

VOD (1)

Lovecká sezóna právě začíná... V létě 1974 vyráží čtyři přátelé na víkendový výlet tábořit v lese. Během cesty jsou ale přepadeni a omráčeni. Když se proberou z bezvědomí, slyší zvuk lovecké trubky. O tom, že se kořistí stali právě oni, není pochyb. A lov? ... Začíná. (oficiální text distributora)

Recenze (248)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V Norsku se moc hororů netočí a je to škoda, protože když už se něco objeví (Fritt vilt, Villmark), tak to stojí za to. A Rovdyr to znovu potvrdil. Nyní bezprostředně po zhlédnutí mám dojem, že se jedná o nejlepší hixploitation, které jsem viděl minimálně od Storm Warningu. Absenci originality (kterou snad v tomto subžánru už ani moc lidí hledat nemůže) vyvažuje nadprůměrná brutalita a syrovost - umístění děje do 70. let jasně odkazuje k exploitačním hororům právě z tohoto období. Díky tomu, že je hlavní hrdinka velice sympatická a zoufalství všech postav uvěřitelné, mi Rovdyr přišel jako taková nervy drásající podívaná, která už tu nějaký ten měsíc nebyla. Vidláci jsou dostatečně vidláčtí, explicitní záběry dostatečně časté a stopáž přiměřeně dlouhá. Pro fanoušky buranských vyvražďovaček povinnost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ďalší mladí výletníci, ďalšia tlupa sadistických "sedlákov", ďalší európsky survival horor. Rozhodne jeden z tých slabších. Je síce správne špinavý, má fajnovo hnusné prostredie a nešetrí krvou, mäsom a vnútornosťami, ale to je asi tak všetko. Na rozdiel napr. od Jazera smrti nemá žiadny druhý plán, je to len pobehovanie po lese. Nič proti, ale v takom prípade by potreboval aspoň perfektné remeselné spracovanie. A to nemá. Uvažoval som, či tá čudná kamera a ešte čudnejší strih sú zámerom a majú nejako evokovať 70. roky, ale aj keby áno, je to kontraproduktívne, pretože tie výkyvy prichádzajú hlavne vo vypätých scénach, ktoré kvôli tomu strácajú na intenzite (čo je škoda, lebo gore je vážne výborné) a celý film následne trpí nedostatkom napätia a tempa. 5/10 a zaokrúhlim nadol, lebo je to, ako stručne a jasne poznamenal Obitus, viac-menej nezáživné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem takových filmů z Norska viděl hrozně moc. Kde se bere ta sorta lidí, co je točí... Norsko má supr kulisy točit právě takovéto horory. Jenže časem se okoukaj, a éra Norské hororové scény stejnak vyprchá. Prozatím se jí tedy daří, ale fakt, že jsem ty horory viděl čtyři a z toho tři byly na jedno brdo, přeci o něčem už svědčí. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zavítá-li ve filmech měšťák do přírody, je z toho horor (Eden Lake, Deliverance), zavítá-li naopak venkovan do města, je z toho komedie (Krokodýl Dundee, Nástrahy velkoměsta). Ale proč tomu tak je, proč tomu není například obráceně? A když už musí být zachován výchozí model, proč není úvodní dvacetiminutovka věnována představení zálesáků, do jejichž rajónu vrazí nevycválaná partička z města? Evidentně proto, že v éře masového turismu a velkopanského vztahu k přírodě, kterou mnozí z nás považují za zásobárnu potravin, energie a zábavy, je poslední zvíře-venkovan, které zatím nepodlehlo, nepříjemnou anomálií. Soustředění filmových studií, dnes bychom řekli spíše clearingových bank, a obrovitých továren vyrábějících filmy do měst dosti jasně napovídá, kdo a z jakých pozic filmové příběhy vlastně vypráví. Scénáristé, producenti, režiséři ad., ti všichni se rekrutují z velkých měst. Zjednodušující a zpátečnický pohled kinematografie je pak daný i tím, jaké postavy v příběhu sleduje a favorizuje kamera. To si jako jeden z mála uvědomil Rob Zombie, který ve svém diptychu Dům tisíce mrtvol a Vyvrženci pekla schéma hixploitationu dodržel, ale oba své filmy odvyprávěl očima padouchů – pro něž je příznačné ono werfelovské „ne vrah, zavražděný je vinen“. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Je léto 1974. Čtyři přátelé vyrazí na víkendovou rekreační turistiku a táboření v lese. Během cesty jsou v lese přepadeni a omráčeni. Když procitnou hluboko v lese, jediné co uslyší, je zvuk lovecké trubky. Lov začíná a skupinka zjišťuje, že jim začíná noční můra : -To ONI jsou totiž kořist-! Už dlouho jsem neviděl tak napínavý horor. Rok 2008 je v horrorech vyloženě slabý! Ale Rovdyr mne mile překvapil! Na horror jsem se díval se sestrou a ta už v polovině filmu křičela -"PĚT". Tím myslela 5 hvězdiček. A tak je velice rád dávám. ---No a mé titulky :-) --- ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Autoři Rovdyru si poctivě odškrtávali vše, co do správného buranského horroru patří, až se nakonec jejich dítko stalo příliš dokonalým. Absentující moment překvapení by ještě šel odpustit, vždyť kvůli tomu tady nejsme a občas se dá vyvážit hromádkou střev, ale to že v celém filmu není jediná zapamatování hodná scéna je už na pováženou. Herci jsou samozřejmě neokoukaní, ještě aby ne, ale atmosféru sedmdesátek neuděláte jen obřími kotletami, věřte mi, vím o čem mluvím. Souhlasím s několikrát uváděným přirovnáním k Fritt vilt, Rovdyr je stejně dobře natočený a stejně nezáživný. Srovnání s Villmarkem už notně pokulhává, ten měl totiž atmosféru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Docela povedená vyvražďovačka - lov teenagerů ve stylu Pachu Krve, jenže tentokrát to nejsou žádný zmutovaný burani, ale jen parta normálních (normálně vypadajících, jakž takž) vesnických týpků, co se asi nudí a serou je měšťáci, nebo co. Je vám 25, vyrazíte s vrstevníky na exkurzi do norských lesů, jenže narazíte na tyhle mrdky. Tolik jednoduše k jednoduchému ději. Teď jak jsou tady vlastně zvládnutý čtyři základní pilíře podobnýho filmu. VRAZI: Moc normální, chtělo to buď masku, nějak zohyzdit, nebo je aspoň malinko zúchylnit. OBĚTI: Parta průměrně sympatických teenagerů (+ nějakej další chudák turista). Mohlo jich být víc, protože by to znamenalo víc masakrování. Inteligence taky průměrná. VRAŽDY: Přišlo mi, že to násilí docela odpovídalo Zombieho stylu, co se týká syrovosti a reálnosti. Ale bohužel k jeho působivosti to mělo daleko. Pořád ale ucházející, po technický stránce v pohodě. BRADAVKY: Žádný. / Takže ujde to, nenudí to (díky za krátkou stopáž), nepřekvapí to. (screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Šílená a velice brutální a násilná jízda, kde se na nic moc nečeká. Útok příjde z čistajasna od zcela normálních vidláků. Není řečeno proč, během filmu není vidět útočníkům skoro vůbec do tváře (to se mi velmi líbilo). Film ovšem vychytává všechna již desítky let stanovená klišé tak zarytě, že přímo vykrádá konkrétní filmy. A to mě vyloženě mrzelo. Jsou zde snad totožné scény nebo kamerové pohledy či místa událostí jako v jiných starších filmech, například v prvním "Wrong Turn" či Broken. S kvalitou filmu Broken se toto nedá vůbec srovnávat. Velmi mne "bolely" gore scény, ale to právě proto, že byly opravdu velmi okatě a amatérsky natáčené (často kritizovaný Carver nebo Inside jsou na tom v tomto ohledu mnohem lépe!). Speciální efekty tedy opravdu nic moc. Jinak prostředí lesa a hlavně zvuky (domácí kino!) lesa, celá ta lesní atmosféra byla slušně vyjádřena, ale starším klasikám se opět z nějakého důvodu úplně nevyrovnala. Každopádně je to pro příznivce žánru velmi slušná slasher/hixplotation jízda ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Má úplně první zkušenost s norským horrorem. A musím podotknout, že dosti tvrdá. Rovdyr není zcela určitě pro slabší povahy, je drsný a krvavý. Na husté atmosféře přidává jeho prostředí - severské lesy jsou pro takové snímky jako stvořené. Tam bych nechtěl zabloudit. Film začíná jako netypický slasher, aby se zvrhnul v nefalšovaný hixploitation, i když ne zrovna originální. Hudba na začátku příběhu mě trochu štvala, ale při "loveckých scénách" mi to hezky vynahradila. Jinak určitě spokojenost. Nějak jsem těm exploitation a hixploitation snímkům přišel na chuť... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tohle u nás v Libici děláme s lidmi z města taky. Takže pro mě žádné překvapení a spousta stereotypu. I při své hodině a pěti minutách bez titulků to vzhledem k naprosté nevyužitosti stihne nudit. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Buranský horor který jede ve známých kolejích, potěší rychlým sledem událostí, bez zbytečného zdržování. Někoho jako mě, může pořádně iritovat norština a to mi nevadí španělština ani francouzština ;-) Herci jsou průměrní, nikdo nevyčnívá hereckým talentem. Potěší pár střev a prostřelený kotník. Na druhou stranu lehce předvídatelný kousek. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nejlepší hixploitation, co sem snad kdy viděl. Naprosto dokonalá atmosféra a prostředí lesů, napětí, který by se dalo krájet, ke konci sem na to čuměl s fakt hodně tupým výrazem a k tomu všemu exceletní brutalita, která ale vůbec nepůsobí uměle nebo nějak nuceně a ani neni přehnaně často. Fakt výbornej a nevšední hororovej zážitek, norové jsou prostě borci ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Norský Pach krve bez incestního pozadí, i když v těchto venkovských končinách člověk nikdy neví.. Rovdyr (Dravci) nevnáší do žánru prakticky žádný osobní vklad, kamerový filtr působí jako by nedávno poblíž explodoval vulkán a pokud vám nestačí k satisfakci krátký záběr na vyhřezlá střeva a rozstřelený kotník, musíte se smířit s tím, že jediný nadstandard přináší hudba se zvukem (ruchy, šumy, či lesní roh jako předzvěst honu ve vidlácké leči).. Shadwellova výstižná teze tentokrát pochopitelná i pro širší čtenářskou obec, ale co třeba takový seriál Chalupáři? Ustřelil snad někdo z místních buranů panu Humlovi hlavu brokovnicí s upilovanou hlavní? Nebo ho Bohouš Císař análně zprznil před orchestrionem a pak mu loveckým nožem vyndal útroby? Kdepak, není to vždy pravidlem… ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý horor. Má síce jednoduchý a často používaný príbeh, ale to vôbec nevadí, pretože tento typ príbehu je skoro vždy zárukou dobrej zábavy. V tomto prípade má dosť krátku stopáž, čo moc nepoteší, ale zase aspoń netrvá dlho, kým sa začne diať to dôležité. Krvavých scén je celkom dosť a sú zaujímavé a aj rozmanité, takže po tejto stránke som spokojný. Hlavní hrdinovia sú priemerní, ale zase ma potešili záporáci, ktorí vyvolávajú dostatočný rešpekt. Najväčšou nevýhodou tohto filmu je neprítomnosť napätia, za čo môže jeden dôležitý fakt. Zatiaľ, čo prakticky vo všetkých filmoch tohto typu chytenie obete zabijakom znamená smrť alebo mučenie, tak v tomto filme sa zabijaci s obeťami často hrajú a tak ak aj niekoho chytia, tak ho napríklad iba oddelia od skupiny. Ale to už je skôr len taký detail, ktorý zase až tak moc neprekáža. Tento film ponúkne presne to, čo sa dá od neho očakávať, takže kto má tento žáner rád sa tohto filmu vôbec nemusí obávať. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 72%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nikdo v daném žánru nečeká žádné veledílo postavené na scénáři a vypointovaných dialozích, ale tahle lovecká sezóna je postavená na hodně směšných pravidlech. Vůbec navíc nejde o tradiční slasher, většinu děje diváka nudí tvůrčí plácání do vody a otravuje totální nesympatičnost (proč spolu vůbec jeli, když do sebe permanentně a hlavně nesmyslně šijí?) ústředního kvarteta. Pokud něco ocenit, tak je to tu a tam kamera využívající norské krajiny a to, že se film odehrává za denního světla a neskrývá své neumětelství za šero nebo tmu. Zbytek je ale průšvih na druhou.. Stokrát viděný konec, totální absence motivace postav, mizerné herecké výkony, nulová atmosféra. Místní „nadšení“ u mnohých nechápu, tohle byla čirá samoúčelnost. Navíc jsem měl tu „čest“ vidět snímek s českým dabingem a vrcholem byla záměna dvou jmen (Camilla x Renate) – to je vizitka a vrchol amatérismu!! ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné kolik skryté síly dřímá v těle křehké dívky, která je konfrontována s nelítostnou realitou, do níž je s přáteli uvržena, jen pro pobavení jakési bandy vášnivých lovců bažících po lidském strachu. V situaci, kdy už je odkázaná jen na svoje schopnosti, zvládne těm parchantům pořádně prošpikovat vnitřnosti a tím si proklestit cestu ven z nepřátelských útrob houstnoucího lesa...do té bezpečnější náruče civilizace...i když... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vidím že hodně lidem se Rovdyr líbil a spoustě lidem zase nikoliv. Já patřím do druhé skupiny. Lovci lidí mi přišli strašně obyčejní, neoriginální a nesmyslní. Nikde se člověk nedozví nic o nějaké motivaci postav, ani těch záporných. Tudíž jsem jen s rozpaky sledoval celé to dění a hemžení lesem odnikud nikam. Pochválit tudíž nemůžu ani děj ani postavy. Korunu všemu nasadil konec, který jsme již viděli stokrát. Takže zatímco Mrtvý sníh bavil měrou vrchovatou, Lovci lidí jsou plně na opačném pólu. ()

Reklama

Reklama