Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jihočeská pohádka o začarované Mařce, uhlíři Prokopovi a nebojácné kovářce Stázce... Uhlíř Prokop (V. Brabec) si stěžuje na svůj osud. Od jisté doby mu zlé síly kazí jeho uhlířské dílo, pronásledují ho bludičky. Rozhodne se z kraje vystěhovat. Jenže hodné Stázce (J. Bohdalová), kovářově ženě, to nedá. A přijde na to, že královnou bludiček je zmizelá dívka z jejich vesnice Mařenka (R. Merunková). Jak nešťastné Mařence pomoci ze zakletí a co se jí vlastně stalo? Zachrání ji jenom dobrý skutek člověka, který jí kdysi ublížil. Polibek královnu bludiček opět promění v hezkou selku… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ještě před třiceti lety se lidé tolik nebáli lidových poudaček. Úspěšné promítnutí tohoto žánru do scénáře pohádky (Zábranský) a skvostného hereckého obsazení (Bohdalová, Merunková, Voska, Pešek, Fabianová, Brabec) se promítlo do bytostně českého podání a invenčního mravního naučení. Jako kdyby do tvůrčího týmu sestoupila Božena Němcová se svým lásku a něhu vydechujícím perem. Skvostnost výpravy je konec konců - nechci to podcenit - především technický předpoklad. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když někomu ublížíte, může se vám to vrátit jako bumerang a to i za situace, kdy žijete na Třeboňsku v době, kdy nikdo ještě neví, co to takový bumerang je. A shánějte o půlnoci perník, zejména kolem té Třeboně. A kupodivu to není o tom, že týrat někoho v Pardubicích je beztrestné, protože se tam perník v divné hodiny shání snáz. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Docela neotřelá pohádka s Klekáníčkem, královnou bludiček a milířem. Škoda, že jen v papundeklu a většinou jen konverzačně s naivní akcí. Dobrý výkon Brabce a potěšilo vidět paní Merunkovou... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Kulisová (to mi nevadí), ale hlavně strašně dialogová pohádka. Množství slov by unudilo i vděčnějšího diváka než jakým je dítě. Tato pohádka v očích malých neobstojí a i dospělý má co dělat, aby to zvládl do konce. Příběh je naprosto slaboučký, záchrana bludičky ani pořádně nedává smysl a motivace postav jsou tragické. Bída, která aspoň slušně vypadá. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Děti, netoulejte se venku a jakmile zvoní klekání, tak seďte pekně doma u počítače nebo mobilu. A hlavně nežerte nikomu svačiny ani dárky, sic se z poškozeného stane strašidlo a bude vám škodit až do doby, kdy mu přinesete kabát a kaši. To úplně postačí k tomu, aby kouzlo pominulo, i když mu to nesete jenom proto, že chcete udělat jedný kámošce radost. Fakt tohle vymyslelo asi nějaký ratardovaný děcko....dvě hvězdy za herce ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Krásná a oblíbená pohádka mého mládí. jako dítě jsem ji milovala a doteď se na ni ráda podívám. Skvěle obsazeno a zahráno. Výprava na tv poměry té doby dobrá. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vcelku nenáročná pohádka. Ony ty jihočeské pohádky jsou takové jiné. Možná proto se jich právě na jihu Čech odehrává největší množství. Můžeme vidět skvělé herce se skvělými hereckými výkony. Příběh je sice natočen ve studiu, ale docela se mi líbí dekorace. Jsou sice typicky studiové, ale lahodící oku. Ovšem retrospektivní návraty jsou u pohádky velmi neobvyklé. Mě osobně se nelíbí nepovedený střih a v jednom záběru je vidět pana Kepku, který je za scénou a na svůj výstup teprve čeká. Škoda, že se moc mluví a tak málo se toho děje. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Jiřinka Bohdalová hraje jako Paníbohyně :-) To nemá chybu. A Brabec také... vlastně miluji ten příběh z Čech. Miluji naše milé herce, kteří do pohádek vehráli srdce, pro nás tehdy děti. A s odstupem času ještě víc oceňuji tu krásu a moudrost a malebnost příběhu :-) ()

Reklama

Reklama