Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krejčovský učedník Kuba (F. Renč) byl pilný a hodný, a právě proto mu ostatní vyváděli různé kousky, až se mistr (L. Mrkvička) zlobil. Ale Madlenka (T. Pergnerová), mistrova dcera, si na něj stejně myslela. Jak se stalo, že v pekle s Kubou šili všichni čerti a jak nakonec vyhrál sázku nad samotným Luciferem (M. Růžek), uvidíte v hudební pohádce, kterou v roce 1990 natočila renomovaná režisérka J. Pokorná-Makoszová. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

duddek 

všechny recenze uživatele

Ta hudba je povážlivě nepohádková, choreografie nestojí za nic a děti si z celého příběhu můžou odnést jedině to, že kdo zlobí, nesmí na kole... ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi povedená televizní pohádka - Filip Renč v roli naivního a poctivého Kuby, Michal Suchánek a Mário Kubec jako záškodní tovaryši, Ladislav Mrkvička v roli dobráckého tatíka mladičké Magdalenky, téměř k nepoznání ztvárněné tehdy 16ti-letou Terezou Pergnerovou. Nesmím opomenout ani milé a útulné peklíčko, které má pevně ve svých rukou Martin Růžek, pod sebou má i malé roztomilé čertíky... Studiové pojetí pohádky mi zde nevadilo, ba právě naopak. Příběh mohl být klidně delší a kdyby byl rozvinut do více dějových rovin, mohla z toho být i celovečerní pohádka. A co se hudby týče, tak ta je také přesně šita na míru:) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka vyprávějící o ševcovském učedníkovi Kubovi (F. Renč). Co se týká řemesla, byl tento učeň pracovitý, šikovný a docela ambiciózní, avšak ve společenské interakci se projevoval zdrženlivě až bázlivě. Když mu jeho mistr L. Mrkvička vyčetl tuto stránku jeho povahy a slíbil, že kdyby s ním trochu šili čerti, neboli jinýi slovy byl poněkud průbojnější a živější, tak jako jeho nezbední učňovští kolegové M. Suchánek a M. Kubec, udělá ho tovaryšem. Kuba mistrův pokyn splnil doslova, a v okamžiku, kdy do dílny přišel čert pro vytrestání jeho neukázněných druhů, podepsal úpis. V pekle poté uzavřel sázku s ospalým Luciferem v podání pana M. Růžka, kdo z nich lépe ušije oděvy pro nuzně oděné pekelníky, kterou samozřejmě vyhrál. V pohádce se objevují i písňové motivy různé úrovně kvality, avšak obávám se, že F. Renč by se jako zpěvák neuživil. Pohádka je natočena zábavnou, a hlavně vkusnou formou s dotaženou pointou, a když k tomu připočtu herecký výkon pana Růžka, musím konstatovat, že se mi tato pohádka zalíbila. V roli čerta, kterému Kuba ušil místo jeho nevkusného mysliveckého hábitu skvěle padnoucí, moderní šat, se objevil R. Kuba. Do role dcery mistra krejčího, která byla do Kuby zamilovaná, byla poněkud překvapivě obsazena šestnáctiletá T. Pergnerová. Z celkového pohledu mě tato svěží a z neznámého důvodu téměř nevysílaná pohádka paní J. Pokorné-Makoszové potěšila a abych svým slovům dodal vážnost, volím nadprůměrné hodnocení, neboť se domnívám, že ve své kategorii se jedná o velmi zdařilé dílo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

První co mě okamžitě šokovalo byl fakt, že mistrova dcera byla Tereza Pergnerová. Tak tu jsem vážně nepoznal. Však to taky byla jedna z jejich prvních rolí. Ani Filip Renč nepůsobil zrovna přesvědčivě. Z tohoto pohledu prostě vyčnívali Michal Suchánek, Mário Kubec a Rostislav Kuba. Zápletka, že krejčí stvoří lepší oblečení než Lucifer je také dost slaboduchá. Ostatně jaký to byl krejčí, když čerty vůbec neproměřil a hned šil. Že by také disponoval nějakými kouzly? Naopak písničky jsou v každé, nebo téměř každé, pohádce plus. Jen to poučení je také takové slabší. Ovšem za každé zlobení musí přijít trest, tak alespoň tak to můžou děti chápat. ()

Reklama

Reklama