Reklama

Reklama

End of the Wicked

(festivalový název)
  • Česko Konec modloslužebníků (festivalový název) (více)
Nigérie, 1999, 90 min

Obsahy(1)

Tento snímek nesoucí podtitul Čarodějnický film je dalším z úspěšných filmů o praktikách černé magie v současnosti. Ač většinou ghanské provenience i v samotné Africe se produkce tzv. nollywoodu (nigerijských a ghanských filmařů) stává v některých zemích nesrozumitelnou. Režisér Teco Benson je považován za jednoho z těch šikovnějších a nápaditějších režisérů. Námi uváděný snímek patří mezi kultovní. Ústřední zápletka se odvíjí na základě rozhodnutí Belzebuba předsedajícího podivné černé mši, kde jsou zasvěcovány děti s ústy pomazanými krví. Všichni vyznavači černé magii mísí křesťanské prvky s aspekty afrických tradičních náboženství. Čarodějnice na košťatech křižují nebe, v podzemí se odehrávají podivné rituály, chlípná bába Lady Destroyer mučí svého syna a nechá zmizet dělohu vlastní dcery. Přestože náměty ghanských a nigerijských hororů zní lákavě, je třeba se obrnit velkou trpělivostí při jejich sledování. Natáčení je většinou dokončeno během šesti dnů a distribuce probíhá na nosičích VCD (video-cd), což je zárukou dosti hrozné obrazové i zvukové kvality. Herci nemajíce žádnou techniku povětšinou vychází z vlastních zkušeností, které získali během tradičních rituálů a obřadů. Z pohledu českého diváka jde formálně o nepovedené pokračování Arabely nebo Saxany. Speciální efekty jsou neuvěřitelně primitivní, dialogy dávají smysl jen zasvěceným a o pochopitelné narativní linii se lze jen dohadovat. Přesto jsou tyto filmy komerčně úspěšné. Co nejvíce láká diváky na těchto filmech je jejich tématická pestrost a odvaha, s níž bourají veškerá dosavadní tabu v afrických kinematografiích: zločin, drogy, prostituce, čarodějnictví, nemanželský styk, politická korupce, státní převraty a dokonce i náboženství (včetně islámu). To je možné, protože většina těchto filmů není určena k veřejné produkci, takže se snadno vyhne cenzurní kontrole ze strany úřadů. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 Nigeríjský horor z roku 1999. Pochopitelně jsem si ho nemohl nechat ujít, protože kdy má člověk možnost vidět film natočený za několik dní (nebyl to ani týden!) a distribuovaný výhradně na VCD, aby nemusel projít tamní cenzurou a mohl bořit tabu, na což vsází především? Promítání z VCD sebou nese sice otřesnou kvalitu kostičkovaného obrazu a nevýrazného, špatně komprimovaného zvuku, ale ve spojitosti se správně naladěným publikem a voice-over překladem se jedná o nezapomenutelný zážitek. Takhle dobrý trash dovede v současnosti natočit totiž opravdu málokdo, a to je údajně horrorová nigerijská scéna přijatelnější a povedenější než ta akční (spočívající v tom, že se v akčních filmech jen utíká...)._____ "Zápletka" se točí kolem čarodejnického spolku, který postupně prostřednictvím dětí uhrane jejich rodiče a ústřední záporačka se snaží získat svého syna a zbavit se lidí, kteří by jí v tom překáželi. Přestože poslední třetina je výrazně méně zábavná než zbytek, směs otřesných hereckých výkonů, v nichž pláč vypadá stejně jako smích, dadaistických dialogů ("Chci mít penis," říká čarodějka-žena. "Třikrát pleskni", odvětí Belzebup. Čarodějka třikrát pleskne a naroste ji metrový penis. "Teď se můžeš vdát za svého syna a mít sex se svou snachou," dodá Belzebup.) a scén křičících po zkultovnění (vlci vytrhávající dělohu! děloha visící v jeskyni za strop! matka oznamující, že se krom smrti syna nic nestalo! telefonát po probuzení! vyloupnutí očí! nestartující auto! znásilnění metrovým penisem! elektrický šok!... je jich nespočet) dělá z END OF THE WICKED nezapomenutelný "zážitek". Film je pro vaši krevní skupinu, pokud vás rozesměje úvodní záběr letících afro-čarodějnic, který ja na úrovni ukázky na druhou SAXANU, a následující telefonický monolog: "Kolik je hodin? Proč voláte v tuto dobu? Cože? Co se stalo? COŽE? Loď? Ta loď? Ne! Měl jsem v ní víc jak dvacet milionů. NE! (...) Jaká loď?!?" ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No ty vole... já bych nevěřil, že to někdy řeknu, ale kam se na tohle hrabou akčňáky z Ugandy! Koneckonců, jestli vás dokáže navnadit věta "Amatérský nigerijský fantasy horor plný speciálních efektů a akce", tak tohle je něco, co prostě musíte vidět. A to není žádné vnucování jak z ideologie knihy 1000+1 Filmů, ne, tohle by prostě nemělo uniknout žádnému fandovi zábavných braků. Už jenom úvodní scéna se sletem čarodějnic a hromadných proměn ve zvířata dává dost jasně najevo, že tohle bude nevídaná podívaná a to se k ní časem ještě přidají šíleně amatérské a neskutečně přehnaně emotivní projevy neherců, kteří celou dobu mluví špatně srozumitelnou africkou angličtinou, pak také hromada wtf scén a zvratů, které se prostě musí vidět, ujeté scény čarodějnických sabatu v čele s Belzebupem, který se nikdy nezvedne z trůnu a co se vzhledu čarodějnic a čarodějů týče, všichni jsou namazaní asi zvířecí krví (včetně hromady dětí, které v tom bůhvíproč jedou taky a dokonce tam mají i jakousi zasvěcovací školu!) a ti nejoddanější ještě něčím, co vypadá jako zvratky. A to je toho ještě mnohem víc a asi nejvíc top scéna je ta sexuální/znásilňovací, která je tak nepředstavitelně bizarní, že až člověk čumí, že to někoho vůbec napadlo. Ono je tu vlastně i spousta gore scén, což je taky něco, co by člověk u afrického hororu jen tak nečekal. A jak trefně píše Bluntman, je tu nespočet scén volajících po zkultovění. A i když to chvílemi začíná být nudné a někdy se to až příliš snaží dávat smysl, vždycky se v pravý včas objeví další šílená scéna, která vše vynahradí. Sice jsem to díky té špatně srozumitelně angličtině (pokažené ještě dost mizerným zvukem) ne úplně pochopil, ale stejně jsem si to naprosto zamiloval, protože tak moc jsem se nasmál naposledy u Twisted Pair. Miluju to, miluju to už teď. Fakt, kam se na tohle hrabe Uganda, tohle totiž v mé klasifikaci špatných filmů dalo možnosti "Afrika" úplně jiný význam... 5* ()

Reklama

Reklama