Reklama

Reklama

1967: Šest dní v červnu

(TV film)
  • Česko Šest dní v červnu (více)
Izrael / USA / Kanada / Francie, 2007, 2x52 min

Obsahy(1)

Třetí arabsko-izraelská válka opět posunula hranice na Blízkém Východě. 1. Cesta k válce (The March to War)  Třetí izraelsko-arabská válka začala hrozit celé oblasti od počátku roku 1967. Tehdy začalo přibývat pohraničních incidentů Izraele se Sýrií. 18. května egyptský prezident Násir prosadil stažení mírových jednotek OSN ze Sinajského poloostrova a 22. 5. uzavřel izraelským lodím Akabský záliv. Velitel egyptské armády maršál Ámer Násira ujišťoval, že jeho vojáci si s Izraelem snadno poradí. Bylo zřejmé, že Násir neodolá tlaku válkychtivých vojáků a dá souhlas k útoku. Izraelská vláda stále před dilematem: má čekat, co udělá Egypt anebo zaútočí jako první? Pak byla vytvořebna vláda národní jednoty a nový ministr obrany Moše Dajan prosadil preventivní úder jako jediné možné řešení. Válce už se nedalo zabránit...

2. Za války a po válce (The War and Beyond)  5. června 1967 se egyptská metropole probudila do mírového rána. Izraelské letectvo však už začalo provádět plán, který nacvičovalo osm let. Mělo napadnout všechny egyptské základny současně. Letadla letěla nízko, aby je nezachytily radary. Úder byl zničující: v několika hodinách byly zničeny egyptské, syrské i jordánské letecké síly a krátce na to Izrael zahájil pozemní ofenzivu. Arabské státy utrpěly katastrofální porážku - a situace v celé oblasti se významně změnila. Vojensky byl rok 1967 pro Izrael úspěšný. Vedl však ke změně hranic na Blízkém Východě a uvrhl celou oblast do nekončícího koloběhu okupací, teroristických útoků a odvetných opatření. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od tohoto dokumentu lepší atmosféru, trochu lépe podané a také abych se opravdu dostal do centra konfliktu. Spíše to bylo pojaté popisujícím způsobem. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Dějiny píší vítězové. I když na druhou stranu musím ocenit, že tvůrci upozornili i na Izraelské válečné zločiny. Bohužel tentokrát se žádný poválečný tribunál s válečnými zločinci nekonal. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

"Měli jsme pocit, že píšeme dějiny, novou kapitolu Bible." Dokument je zajímavý zejména rozporuplností ve výkladu událostí i po 40 letech, a to na všech zúčastněných stranách. ()

swn 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa dobrý a nestranný pohľad na vojnový konflikt v roku 1967. Na nenávisť proti Izraelu bičovanú politikmi a duchovnými vodcami moslimov, spojenú s presunmi vojsk do demilitarizovaných pásiem Izrael odpovedal tak rýchlo, že sa žiadna z nepriateľských krajín nestačila spamätať a jej armáda bola v troskách. Je veľkou otázkou, čo by sa stalo, keby Izrael nezareagoval v predstihu. Možno by už dnes nejestvoval. ()

Reklama

Reklama