Reklama

Reklama

Dům na nebesích

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Geniální český dramatik Jiří Hubač napsal na přání Jiřiny Bohdalové roli Kláry, stárnoucí ženské z bufetu na nádraží, která celý život pečuje o svoji rodinu. Hodného, i když jednoduššího bratra Fandu a záletného otce, který za sebou zanechává zástupy bývalých milenek a jejich dětí. A celý život sní o tom, že si koupí dům, v němž bydlí v nájmu – svůj dům na nebesích... Jedna z nejlepších inscenací Divadla na Vinohradech 80. let. Trošku smutná, ale přece jen komedie, s dokonalým výkonem Jiřiny Bohdalové. Divadlo na Vinohradech uvedlo premiéru představení 14. listopadu 1980 a derniéru 23. dubna 1987. Celkem bylo odehráno 159 představení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (27)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Mám rád divadlo, obzvláště pak komedie s dobrým hereckým obsazením. A tahle je hra je divadelní klenot. Bohdalová, Hanzlík a Kopecký předvádí takové úchvatné výkony, které u nich málokdy můžeme vidět ve filmu; navíc je znát, že hru napsal Hubač, protože je svižná, vtipná a bravurní. Jedno z nejlepších dívadel, co jsem viděl. Po dlouhé době zase "snímek", u kterého jsem byl rád za jeho delší stopáž. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je to přijatelnější zážitek, než filmová adaptace Jedna kočka za druhou, neb vznikala po revoluci, že. A toto je fenomén Vinohrad 80. let. Čiže tak. Ale stejně prožít s Bohdalkou a její vyřídilkou dvě hodiny je poměrně náročné. Naštěstí je tu Hanzlík s Maciučkou a několik vedlejších linek, které mají trochu jiný obsah, než je ten nekonečný gejzír moralit, mouder a poučení. "Takovouhle vilu vidíš jenom ve filmu pro pamětníky! A já ti jí koupím!" ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert par excellence. 1) Divadelní představení na televizní obrazovce těžko konkurují výpravným řádově dražším filmům plným nádherného pokoukání, dokonalého zvuku a výborného osvětlení. Divadelní atmosféru bezprostředního kontaktu diváka s herci kamery přenesou v tom lepším případě jen částečně. Před obrazovkou nejsem přítomen jedinečné chvíli vzniku uměleckého výkonu, sleduji pouze záznam. 2) Proto nemám divadlo na obrazovce příliš v oblibě. V tomto případě však fantastické herecké výkony zejména Jiřiny Bohdalové, ale i Miloše Kopeckého, Hany Maciuchové či Milana Kláska převálcují všechny možné výhrady. Skvěle napsaný (inu, Jiří Hubač) příběh pod taktovkou dlouholetého režiséra Národního divadla Václava Hudečka nemůže diváka neoslnit. 3) Moje jediná výhrada je zbytečně rozvleklá střední část, kde se příběh téměř zastaví a přešlapuje na místě. Vzhledem k celkové délce by hře zkrácení o nějakých třicet minut prospělo, získala by na dynamice. A to je také důvod, proč dávám jenom čtyři hvězdičky, i když paní Bohdalová by si jich zasloužila minimálně šest. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Největší a nejhorší věc na světě je, když má někdo někoho příliš rád." Dům na nebesích je skvost, a to bez jakékoliv nadsázky či snad přehnané adorace. Doporučuji ho úplně každému. Jiřina Bohdalová předvádí neskutečně obdivuhodný výkon, zcela uvěřitelný i díky tomu, že Jiří Hubač hru psal přímo pro ni a založil ji na jejím skutečném životě. Pobaví i dojímá. Zkrátka a dobře Divadlo na Vinohradech v plné síle a 156 minut uteče jako hodina. Vážně. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová ze sebe v této divadelní hře vytáhla snad veškerý svůj herecký um. Tolik poloh najednou zvládne zahrát jen málokdo. Jiří Hubač jí to sice napsal, jak se říká, přímo na tělo, ale o to víc výsledek stojí zato. Příběh obsahuje většinu životních traumat, horlivostí a lidských slabostí. Příběh ženy z nádražního bufetu řídící svůj život a dění kolem sebe velice rázným způsobem. Úspěch této hry přispěl k natočení filmu pod názvem 'Jedna kočka za druhou', ale kvalit této hry ani zdaleka nedosahuje. A tak díky za televizní záznam, který nám tak úžasnou hru, z dnes již hereckými legendami (Kopecký, Vostrčilová, Krška, Klásek), připomene. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Dům na nebesích způsobil velkou roztržku mezi Jiřinou Bohdalovou, Jaroslavem Dudkem a Janou Štěpánkovou. Když Jiří Hubač přinesl scénář, přál si, aby jej režíroval Dudek. Ten chtěl do hlavní role Janu Štěpánkovou, ale to Hubač odmítl, že scénář je psán na tělo Bohdalové. Dudek tedy režírovat odmítl. Za čas se Bohdalová v divadelním klubu Dudkovi a Štěpánkové zmínila, že by chtěla, aby roli paní domácí hrála právě Štěpánková, což bral Dudek jako pokořující a dal to Bohdalové najevo. Tu to rozčílilo natolik, že ho osočila z toho, že svou ženu protěžuje. Dudek se pochopitelně urazil a dle slov Bohdalové trvalo patnáct let, než je jejich vztah znovu ustabilnil natolik, že po roztržce nebylo stopy. (cundak)
  • Jiří Hubač napsal Dům na nebesích pro Jiřinu Bohdalovou. (kosticka7)
  • Manželka scenáristy Jiřího Hubače mu nedopatřením vyhodila  25 stran textu a on zdrcen už odmítl hru znovu psát. Jiřina Bohdalová, která věděla, že píše hlavní roli pro ni, tak dlouho žadonila a motivovala autora, až se scenárista rozhodl hru dopsat. (sator)

Reklama

Reklama