Reklama

Reklama

Dům na nebesích

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Geniální český dramatik Jiří Hubač napsal na přání Jiřiny Bohdalové roli Kláry, stárnoucí ženské z bufetu na nádraží, která celý život pečuje o svoji rodinu. Hodného, i když jednoduššího bratra Fandu a záletného otce, který za sebou zanechává zástupy bývalých milenek a jejich dětí. A celý život sní o tom, že si koupí dům, v němž bydlí v nájmu – svůj dům na nebesích... Jedna z nejlepších inscenací Divadla na Vinohradech 80. let. Trošku smutná, ale přece jen komedie, s dokonalým výkonem Jiřiny Bohdalové. Divadlo na Vinohradech uvedlo premiéru představení 14. listopadu 1980 a derniéru 23. dubna 1987. Celkem bylo odehráno 159 představení. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Dům na nebesích způsobil velkou roztržku mezi Jiřinou Bohdalovou, Jaroslavem Dudkem a Janou Štěpánkovou. Když Jiří Hubač přinesl scénář, přál si, aby jej režíroval Dudek. Ten chtěl do hlavní role Janu Štěpánkovou, ale to Hubač odmítl, že scénář je psán na tělo Bohdalové. Dudek tedy režírovat odmítl. Za čas se Bohdalová v divadelním klubu Dudkovi a Štěpánkové zmínila, že by chtěla, aby roli paní domácí hrála právě Štěpánková, což bral Dudek jako pokořující a dal to Bohdalové najevo. Tu to rozčílilo natolik, že ho osočila z toho, že svou ženu protěžuje. Dudek se pochopitelně urazil a dle slov Bohdalové trvalo patnáct let, než je jejich vztah znovu ustabilnil natolik, že po roztržce nebylo stopy. (cundak)
  • Manželka scenáristy Jiřího Hubače mu nedopatřením vyhodila  25 stran textu a on zdrcen už odmítl hru znovu psát. Jiřina Bohdalová, která věděla, že píše hlavní roli pro ni, tak dlouho žadonila a motivovala autora, až se scenárista rozhodl hru dopsat. (sator)
  • Jiří Hubač napsal Dům na nebesích pro Jiřinu Bohdalovou. (kosticka7)

Reklama

Reklama